Mejla

Oisín Cantwell

Med lätta steg lämnade Löfven den sista showen

KOLUMNISTER

På Riksbron, invigd 1931, stod fotograferna och huttrade.

Stefan Löfven skulle äntligen kasta in handduken, men givetvis dök listiga Annie Lööf upp och försökte stjäla showen.

Klockan var 11.33 och bara tio minuter tidigare hade jag slagit mig ner i en av riksdagens restauranger vid samma bord som en av kommentatorerna på den mindre kvällstidningen.

– Det händer saker, sa han plötsligt och ställde sig upp och pep iväg.

Vi hade alla sett tecknen i skyn under morgonen.

Extrainsatt regeringssammanträde. Flasharna från mediehusen: överenskommelse om strandskyddet...LO fogar sig i las-överenskommelsen...Miljöpartiets partistyrelse har gjort tumme upp...

Jag slängde i mig lunchen på onyttiga tre minuter, där Expressen är måste ju även Aftonbladet befinna sig, och tog mig upp till kammarfoajén.

Några minuter senare kom Centerledaren gående med ett brett leende på läpparna.

Utanför de stora panoramafönstren föll ett grådaskigt duggregn. Stockholm i november är bara marginellt mindre dystert än det där övergivna tivolit i Tjernobyl.

Men vad gjorde det en dag som denna! TV 4:s räv Ulf Kristoffersson var först framme med mikrofonen och centerledaren fyrade av den ena harangen efter den andra om sjönära lägen och undantag och allt vad det nu var.

Hur orkar folk ens vara politiker? Det ska tydligen tjafsas om precis allt. Till och med om strandtomter, som ju knappt en människa har.

Stefan Löfven (S) på väg för att lämna in sin avskedsansökan till talman Andreas Norlén (M).

Lööf var klädd i en snygg mossgrön klänning. Passande nog. Hon sa nämligen någonting om skogen också. Det ingick tydligen i dealen som krävdes för att hennes parti ska släppa fram Magdalena Andersson.

Pressen dröp av. Jag dröjde mig kvar. Centerledaren berättade att frågorna manglats till halv tre på morgonen.

Hon utropade sig som vinnare. Men varken lagrådsremissen om stränderna eller propositionen om skogen har offentliggjorts.

Omöjligt med andra ord att granska överenskommelsen.

Centerledaren Annie Lööf mötte också hon pressen under onsdagen.

Men var höll Löfven hus? Märta Stenevi står nere i Bankhallen, viskade en pressnisse.

Tack, men det struntar väl jag i. Jag har tillbringat två dygn i riksdagen nu för att få ihop en story om en avgående statsministers sista show.

Knappt ens Vladimir och Estragon behövde väl stå ut så länge i sin väntan på Godot.

Klockan 12.20 anlände han så. Avslappnad, tog sig till och med tid att prata med några skolelever under promenaden.

Äntligen slippa flyga till Bryssel 05.30 en fredagsmorgon. Äntligen slut på tjat från fackförbund och kommunalråd. Äntligen lugn och ro med Ulla.

Flyktinghösten 2015, terrordåd på Drottninggatan, pandemi, gängmord, allt elände från det förflutna och i framtiden är i allt väsentligt någon annans huvudvärk från och med nu.

Mörkblå kostym, rosa slips. +++++.

Strax efter ett inleddes den avslutande föreställningen i pressrummet utanför kammarsalen. 22 reportrar trängdes. Nästan lika många fotografer.

Löfven rabblade sina greatest hits under de sju åren som statsminister, förklarade att allt han gjort under denna tid var för Sveriges bästa och var färdig på föredömliga tre minuter.

Stefan Löfven under presskonferensen.

Han kommer sakna bastun i Harpsund. En likadan ska byggas hemma i Örnsköldsvik.

Elegant, självsäkert och avslappnat parerade han reportrarnas frågor på svenska och engelska. En helt annan människa än den plågade figur som famlar efter orden vi har vant oss vid.

Dadgostar är ju inte med på tåget än. Men det blir Magdalena Anderssons problem.

Inte ens Cementa fick honom ur fattningen. Att runda en domstol genom att stifta tillfällig lag är ju annars ett närmast ungerskt beteende.

– Vad ska bli skönast att slippa? undrade en reporter.

– Det är ett påpassat uppdrag. Lite mer frihet kommer inte att skada.

13.27. Det var med lätta steg som denne medelålders man lämnade riksdagen. Han har besökt talmannen. Formellt ska han ett tag framåt leda en övergångsregering. Men det bör inte bli betungande.

Stefan Löfven har gjort sitt. Han är värd någonting annat.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Mellin om Löfvens presskonferens: "Läxade nästan upp reportrarna"

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Magdalena Andersson

Märta Stenevi