Kraven på nya S-ledaren: Var inte som Löfven

”Nu vill partiet ha en glad, ideologisk och vältalig kvinna”

Kravspecifikationen på den nya S-ledaren är nästan allt som Stefan Löfven inte är eller har varit.

Men den passar inte heller helt in på hetaste efterträdarkandidaten Magdalena Andersson.

 Stefan Löfven under sitt sommartal på Runö gård i Österåker, där han meddelade att han avgår som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.

När Stefan Löfven valdes till Socialdemokraternas ordförande för snart tio år sedan såg kravspecifikationen helt annorlunda ut än i dag.

Efter tio ytterst stormiga och yviga månader med Håkan Juholt vid rodret sökte Socialdemokraterna en ledare som kunde återge partiet stabilitet och trovärdighet.

Det var glest mellan kandidaterna men till sist valdes Stefan Löfven, fackförbundet IF Metalls dåvarande ordförande.

Nu ser kravlistan inte ut som då. Man skulle kunna säga att det som Socialdemokraternas valberedning nu letar efter är allting som Stefan Löfven inte är. Eller har visat under sin tid som statsminister och S-ledare.

Bland kravspecifikationerna ingår att se glad ut. Det har valberedningens ordförande, S-nestorn Elvy Söderström, redan slagit fast. Det kan man ju verkligen inte beskylla Löfven för att vara. Eller i alla fall inte att han visat.

Magdalena Andersson, idag finansminister. Många tror att hon snart kan ta över ledningen av Socialdemokraterna, när Stefan Löfven lämnar.

Kravlistan

Glad. För en partiledare är det viktigt att se ut som en vinnare, som om man gillar jobbet. Det inger inte bara förtroende utan också en känsla av att framtiden ligger för oss. Välberinnande alltså, i väljarkollektivet.

Löfven har sällan eller aldrig sett glad ut. Han har gett uttryck för att han gör sin plikt. Det är bra, men räcker inte.

Men Magdalena Andersson, finansminister och hetaste kandidaten som efterträdare till Löfven, ser inte heller glad ut. I alla fall sällan.

Valvinnare. I Löfvens första val som S-ledare ökade stödet för partiet med 0,35 procentenheter. Det var då det näst sämsta valresultatet sedan Sverige blev en demokrati. I valet därpå tappade de nästan tre procentenheter, det sämsta resultatet på över hundra år.

Men är Magdalena Andersson en valvinnare, en ledare som får väljarna att strömma tillbaka till S? Tveksamt.

Ideolog. Stefan Löfven har kritiserats för att prioritera makten framför ideologin. S har exempelvis genomfört borgerlig politik.

Här kan Magdalena Andersson vara ett fall framåt. Hon betonar ofta skillnaden mellan vad S själva skulle vilja genomföra och den kompromiss de ingått med andra partier.

Stark ledare. I dagens fragmentiserade riksdag med åtta partier är det ännu viktigare än förr att framstå som en stark ledare. Särskilt viktigt är det om man har ambitionen att bli statsminister.

Stark ledare är kanske inte en beteckning som man applicerar på Stefan Löfven. Hur står det till med Magdalena Andersson på den punkten? Lite oklart, skulle jag vilja säga.

Vältalig. Den som kan tala för sig har en oerhörd fördel i politiken. Den som kan uttrycka sig begripligt, intressant, underbyggt och medryckande har stora förutsättningar att bli en vinnare.

Håkan Juholt kunde tala. Göran Persson också. Men Stefan Löfven har inte talets gåva.

Magda, som finansministern kallas, har det lite bättre förspänt. Hon är pedagogisk men kanske inte så engagerande.

Kompromissmatador. Det parlamentariska läget kräver kompromisser. Den nye S-ledaren måste alltså vara bra på kompromisser, bra på att förhandla.

Löfven påstås vara en superförhandlare. Jag delar inte den uppfattningen. De två stora kompromisser han ingått var inte framgångsrika.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, levde bara i tio månader. Januariavtalet höll i två år och fem månader. Den som inte kommer ihåg vad de innehöll får tyvärr googla, det blir för långt att gå in på det här.

Andersson har varit mer framgångsrik. Hon har kompromissat fram sina budgetförslag, antingen med Vänsterpartiet eller Centern och Liberalerna. Vid ett tillfälle fick den ändå inte riksdagens godkännande men det var inte Anderssons fel.

Internationella kontakter. Kanske inte en specialgren för varken Löfven, som rört sig i den fackliga och inte i den politiska världen, eller Magdalena Andersson. Hon har dock pluggat utomlands och efter sju år som finansminister är kontaktnätet i den sektorn väl utvecklade.

Gedigen S-bakgrund. Löfven var visserligen aktiv i SSU som ung men har ingen traditionell partibakgrund.

Det har inte Magdalena Andersson heller. Hon började som politiskt anställd tjänsteman i regeringskansliet, bland annat som tidigare statsminister Göran Perssons planeringschef. Alltså inte i plantkolan, ungdomsförbundet SSU.

Kvinna. Det finns en starkt tryck på att Löfvens efterträdare är en kvinna. Hon kommer i så fall att väljas samtidigt som svensk demokrati firar sitt 100-årsjubileum. 1921 fick Sverige allmän och lika rösträtt. S har vid ett tidigare tillfälle haft en kvinnlig ordförande, Mona Sahlin mellan 2007 och 2011.

I könsfrågan har Andersson ett självklart försprång framför medtävlarna Mikael Damberg och Anders Ygeman. Andra kvinnor som nämns är socialminister Lena Hallengren och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Kravspecifikationen den nye S-ledaren skiljer sig på nästan alla punkter från Stefan Löfvens person, erfarenheter och sätt att sköta uppdraget. Men det passar inte heller inte till hundra procent på storfavoriten Magdalena Andersson.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.