Bara fördelar – då är det sunt att ana ugglor i mossen

BRYSSEL. Stefan Löfven och andra förespråkare av det stora handelsavtalet mellan EU och USA har valt en riskfylld taktik.

De målar det enbart i ljusa färger.

Man behöver inte vara konspiratorisk för att ana ugglor i mossen.

Knappt har vapenavtalet med Saudiarabien lagts till handlingarna förrän ett annat avtal orsakar regeringen, och inte bara den svenska, besvär. Denna gång gäller det ett nästan heltäckande handelsavtal mellan EU och USA som enligt planerna ska vara färdigt vid årsskiftet.

Kritikerna menar att det kommer försämra bland annat löntagarnas rättigheter, djurskydd och hälsa.

I slutsatserna, ett slags snabbprotokoll, från EU:s toppmöte som avslutades igår slår unionens stats- och regeringschefer fast att ”medlemsländerna och kommissionen ska intensifiera ansträngningarna att kommunicera fördelarna med överenskommelsen”. Det har fått bland andra V-ledaren Jonas Sjöstedt att gå i taket.

Det finns givetvis fördelar. USA och EU handlar för 19 miljarder kronor med varandra - varje dag. Att slopa (de redan låga) tullarna och andra avgifter, minska krånglet och godta varandras standarder kommer att öka handeln och minska byråkratin.

Men det finns också risker. En klausul säger att företag som lider ekonomisk skada av nya lagar och regler kan stämma det land som inför dem. Skattebetalarna kan alltså att få stå för fiolerna om företagens vinster sjunker. En annan rör stärkt patenträtt som kan göra exempelvis mediciner dyrare när de billigare plagiaten blir färre.

Det bästa för dem som vill ha ett avtal, exempelvis statsminister Stefan Löfven, vore nog att frankt erkänna att det finns just både fördelar och risker. Och att man håller koll på båda sidorna av förhandlingsmyntet. Men i stället framhåller alltså EU:s 28-hövdade ledningsgrupp att de bara ska betona fördelarna.

Då är det sunt att ana ugglor i mossen. Minns folkomröstningen om EMU. M, FP, KD liksom S-ledningen slogs för ett ja. Men snart tyckte de att det var lika bra att svenska folket sade nej. Euron visade sig vara bättre i teorin än i praktiken.

Stefan Löfven har flera gånger sagt att Sverige liksom alla andra inblandade länder tror att avtalet blir bra, annars skulle förhandlingarna inte ha inletts.

Det är en självklarhet som inte behöver sägas. Ingen förhandlare har satt sig till bords för försämringar.

Löfven sade också att förhandlingarna pågår och därför är det för tidigt att ha någon åsikt om resultatet. Jovisst, men parterna har träffats i två år så helt rent är inte bordet. Och det som hittills ligger där kan både ogillas och gillas.

Jovisst, men normalt sansade människor som ordförandena i LO, TCO och Saco är inte övertygade om att avtalet är utan fällor. Förra veckan träffade de chefen för EU:s handelsdirektor. I går följde de upp med ett brev till honom med konkreta förslag för hur exempelvis arbetarskyddet inte ska urholkas.

Handelsavtalet med USA beräknas öka Sveriges BNP med åtta miljarder kronor och minska kostnaderna för till exempel Volvo med en miljard.

Fotnot: Avtalet kallas TTIP, Transatlantic trade and investment partnership.