Den som är tillräckligt viktig får rabatt på skatten

H&M:s vd Karl-Johan Persson och storägare Stefan Persson.

Gruppen Gläns över sjö och strand hade i början av 1970-talet en hit med låten ”Är du lönsam lille vän”? Den spelas sannolikt varken i riksdagen, radion eller i regeringskansliet numera. Men den skulle kunna användas som ledmotiv i en video om vad som, till vissa delar, styr skattepolitiken.

För tjugo år sedan infördes det så kallade miljardärsundantaget i skattelagstiftningen. Under förutsättning att ägaren och dennes familj direkt eller indirekt ägde minst en fjärdedel av aktierna i ett bolag på börsens dåvarande A-lista slapp familjen betala förmögenhetsskatt för aktierna.

Undantaget infördes av den dåvarande S-regeringen inför hotet att Hennes och Mauritz huvudägare skulle flytta till Storbritannien. Det måste stoppas och på köpet hängde andra snorrika familjer med, exempelvis familjen Lundberg som bland annat är stora fastighetsägare.
Miljardärernas gräddfil avskaffades 2007 då den dåvarande Alliansregeringen helt sonika skrotade förmögenhetsskatten.

2001 infördes ett nytt undantag för ett annat frälse. Regeringen Persson införde en så kallad expertskatt för utländska medborgare som jobbar i Sverige. Meningen var att de skulle tycka att det fanns fler goda skäl att jobba i vårt land om bara en tre fjärdedelar av lönen beskattades

Ett exempel. Expertens lön är 100 000 kronor. Men bara 75 000 beskattas och det är bara på den delen av lönen som arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter. 25 000 oskattade kronor ramlar varje månad in på expertens konto.

För fem år sedan byggdes expertskatten ut av regeringen Reinfeldt. Om en utländsk medborgare med tillräckligt hög lön jobbar i Sverige omfattas den också av expertskatten, det vill säga ska betala betydligt mindre skatt på sina inkomster än svenskar med samma lön.

I år går gränsen vid en inkomst på 89 600 kronor i månaden. Som Dagens Nyheter nyligen uppmärksammade gäller det bland andra telekombolaget Tele2:s vd Allison Kirkby som förra året enligt samma källa fick 4,1 miljoner skattefritt från sin arbetsgivare. 12,5 miljoner beskattades.

Det kan finnas många bra skäl att på olika sätt locka utländska experter och ledare till Sverige. Riktiga ess kan man inte få för många av.

Men det rimmar illa med den uttalade ambitionen att alla ska betala skatt efter bärkraft. Det gäller nämligen inte alla. De som anses vara tillräckligt viktiga för samhällsapparaten betalar uppenbarligen lägre skatt än andra.

Är du riktigt lönsam lille vän? Då ska du såklart ha en skatterabatt. Skam vore det annars.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Folkomröstar om kärnkraften
    Schweizarna gillar ju folkomröstningar och i dag avgör väljarna den framtida inriktningen av energipolitiken. Frågor som ska besvaras handlar bland annat om avvecklingen av kärnkraften och utökad användning av förnybara energikällor, exempelvis sol och vind. Spännande? Jepp.
  2. Ny S-ledare i Spanien
    Socialistpartiet saknar ledning, fick 22,7 procent i förra valet och är djupt splittrat. Men i dag utses deras nya ordförande i ett primärval. Hetaste namnet av tre är Susana Díaz, regionalpresident i Andalusien. För första gången en kvinna har chans att bli premiärminister.
  3. Ny Metallbas
    Fackförbundet IF Metalls kongress, där Stefan Löfven var ordförande, avslutas i morgon. Under kongressen väljs Marie Nilsson, 53, till den första kvinnan som ordförande i förbundets 129-åriga historia. Hon bor i Stenungsund, har jobbat som drifttekniker och var dag vice ordförande.
  4. Väljs om
    På MP-kongressen för ett år sedan utsågs Isabella Lövin till språkrör. På fredag är det åter kongress och krisen rullar fortfarande på om än under mindre dramatiska former. Trots det kommer, om inget oförutsett inträffar, Lövin och Gustav Fridolin väljas om som språkrör och leda partiet i valet.
  5. Donald och Donald
    Den amerikanske presidenten har inte rört sig utanför landets gränser sedan han tillträdde. Men på Kristi Himmelfärdsdag besöker han Taormina och träffar bland andra kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och sin namne i Europeiska rådetDonald Tusk. Oj, vilket möte det kan bli.

Veckans citat

”Jag har personligen alltid varit positiv till rävjakt”.
Theresa May, brittisk premiärminister, lovar ny omröstning om den förbjudna jakten om hon vinner valet 8 juni.