Nyss pratade alla politiker om mäns våld mot kvinnor

Minns ni dagarna då politikerna upprördes över mäns våld mot kvinnor?

Det var i våras, fem mord på bara några veckor, utspel haglade, debatt anordnades i riksdagen.

Fyra månader senare, fredagen den 3 september 2021, meddelas två domar och ett åtal väcks.

Tre fall som har ett par väsentliga omständigheter gemensamt: en kvinna har dödats och en man hon hade en relation med är anklagad.

Bortom rubrikerna och mediesajternas febriga just nu-rapportering har barn, syskon och föräldrar inget annat val än att försöka leva vidare med sina trauman och sina minnen.

Vi har Sanije, niobarnsmamman som höggs ihjäl med kniv i en gångtunnel i Linköping. Hennes exmake greps på platsen och ställs i dag inför rätta.

Vi har Hala, som fick tre barn och som levde ett isolerat och kontrollerat liv och som sköts till döds i sitt hem i Fisksätra.

I dag föll domen, Maken, åtalad för mord, hävdar att skottet brann av av misstag. Struntprat, ansåg tingsrätten och bestämde straffet till 18 års fängelse.

Vi har den 26-åriga kvinnan som mördades med en hammare. Hennes sambo har i förhör rationellt och lugnt berättat att han slog tills hon dog, men har inte kunnat förklara våldet.

Även han fick sin dom i dag. Livstid.

 

Vad har då dessa nyss så upprörda politiker att säga?

Ebba Busch, som i april krävde hårdare straff för män som dödar kvinnor, är möjligen upptagen med att förbereda sig inför den rättsliga bataljen med gamle Esbjörn.

Nooshi Dadgostar, som i riksdagens talarstol påpekade att en djupare insikt i problemet saknades, tycks mest bekymra sig över att Stefan Löfven inte har tackat henne för att Vänsterpartiet dröjde så länge med att fälla honom.

Jimmie Åkesson, som möjligen tappade intresset då han fick klart för sig att det inte bara är män från andra länder som ger sig på kvinnor.

Väsentligast är dock, som i så många andra sammanhang, vad de två statsbärande partierna har för sig.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Någon, det kan ha varit Anders Ehnmark, författaren, skrev för många år sedan att den svenska kriminalpolitiken utvecklas i utrymmet mellan Aftonbladets och Expressens löpsedlar.

En snygg formulering som sannolikt innehöll ett mått av sanning, men numera är det i tomrummet mellan Socialdemokraternas och Moderaternas initiativ som förändringar sker.

Ulf Kristersson, moderatledaren, skrev i Aftonbladet den 21 april en debattartikel i vilken hårdare straff och avskaffad mängdrabatt krävdes.

Denna den första fredagen i september är han upptagen med att berätta för alla som vill lyssna att han inte är beredd att sälja sin själ för regeringsmakten.

 

Jag gör en snabbokulär besiktning av partiets hemsida. Under rubriken ”Nyheter” staplas utspelen.

Regeringen ställs till svars för gängskjutningar, Moderaterna röstar nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen, 100 förslag för ny integrationspolitik...

Vi får gå tillbaka till den 8 mars, den internationella kvinnodagen, för att hitta någonting. ”Fyra förslag för stärkt kvinnofrid”.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Och hur står det till i det stora arbetarpartiet?

Stefan Löfven var ju så arg i våras. När statsministern är på sitt normalarga humör brukar han väsa att ”detta inte är okej”.

Nu var han ännu argare.

”Det är allas vår plikt att se till att mäns våld mot kvinnor bekämpas”, skrev han på Facebook inför partiöverläggningarna om fenomenet den 23 april.

 

Och hur står det till i september? Det senaste jag hittar är att den avgående statsministern i en intervju från Harpsund ger Alliansens skattesänkningar skulden för gängskjutningarna.

I ett blindtest skulle för övrigt nog ingen kunna skilja de socialdemokratiska utspelen från de moderata.

Åtgärder för att stoppa arbetslivskriminaliteten, skärpt syn på flerfaldig brottslighet, straffrabatt för unga slopas...

Två av de 45 nyheter som finns på hemsidan handlar om män som är våldsamma mot kvinnor.

Visst, en kolumn som denna är opportunistisk till sin natur. Allt är politik och en partiledare måste kunna hålla fler tankar i huvudet samtidigt än vad som är nyttigt för någon.

Klimatet, gängmorden, hotande brist på cement, pensionerna, pandemi, tolkar i Afghanistan, Bromma flygplats... allt bara pågår och pågår och pågår.

Möjligen är jag orättvis. Möjligen är det så att de ledande politikerna i den rastlösa samtiden inte har något annat val än att jaga det ämne som just i dag tränger igenom bruset.

Möjligen är det lika hastigt uppvaknade som utbrunna politiska intresset för mäns våld mot kvinnor vad vi hade kunnat förvänta oss.

En spegelbild av vår tid.

DAILY Efter vreden: Kvinnomorden fortsätter

Aftonbladet Daily med Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen