Tyvärr överraskade Andersson inte

Sade att hon skulle göra det – men lyckades inte

På väg till riksdagen för att presentera sin regering sade Magdalena Andersson att vi skulle bli förvånade.

Tyvärr inte.

Hennes första regering är en äkta socialdemokratisk mix mellan gammalt och nytt. Ansvar – inget flams och trams.

Magdalena Anderssons första regering drabbades genast av problem när åklagaren meddelade att en förundersökning om sexuellt ofredande är inledd om infrastrukturminister Tomas Eneroth.

I en del andra partier skulle han tvingats ta en time out medan utredningen pågick. Men uppenbarligen inte i den nya S-regeringen.

Magdalena Anderssons regeringsbygge vilar på gammal god socialdemokratisk grund – erfarenhet och förnyelse. Åtta statsråd är nya. Fjorton sitter kvar, ibland med helt nya eller förändrade arbetsuppgifter. Och en är en återvändare, nya klimatministern Annika Strandhäll. Elva är män och tolv är kvinnor.

Magdalena Andersson vid sin regeringsförklaring.

Magdalena Andersson tar få risker. Praktiskt taget alla tunga poster går till personer som suttit länge i regeringen och som hon litar på.

Undantagen är två, LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister. Och ovan nämnda Strandhäll som får ansvar för en av Magdalena Anderssons högst prioriterade frågor – klimatet.

Det statsråd som kommer att stå Magdalena Andersson allra närmast är Mikael Damberg, ny finansminister. Stats- och finansministern måste vara som ler och långhalm och Damberg är en av dem i regeringen som stått Andersson närmast under lång tid.

En annan central person i det nya regeringsbygget är Morgan Johansson. Han får också hand om ett av de tre områden som ”Magda” pekat ut som allra viktigast – kampen mot den organiserade brottsligheten.

Men inte bara det, han får också ett betydligt större ansvarsområde än tidigare när hans och Mikael Dambergs tidigare ansvarsområden slås ihop. Johansson blir både justitie- och inrikesminister.

Andra som sitter kvar på sina gamla jobb, ibland med delvis förändrade arbetsuppgifter, är socialminister Lena Hallengren och utbildningsminister Anna Ekström. Framför allt den senare ingår i Magdalena Andersons personliga vänkrets inom regeringen.

Andra som Magdalena Andersson inte ville flytta på är utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi med ansvar för bland annat den heta pensionsfrågan och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Bland nykomlingarna sticker alltså Karl-Petter Thorwaldsson ut, som gick från ingenstans till departementschef för ett stort och viktigt departement, närings. Övriga nykomlingar får något mindre tunga poster.

Bland dem som utmärkte sig mest när statsråden presenterade sig var nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter och Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister. Båda gav uttryck av ett stort engagemang för sina framtida arbetsuppgifter. Det kan båda behöva, men kanske Farmanbar mest. El ser ut att bli en valfråga.

Men det vore att överdriva att säga att nykomlingarna förvånade. Möjligen för att så gott som alla är okända för allmänheten. Men inte för att de var höftiga eller oväntade.

Magdalena Anderson brukar anses tillhöra Socialdemokraternas högerfalang. Det gör också hennes närmste i regeringskretsen, nye finansministern Mikael Damberg. Båda tillhör det stora partidistriktet Stockholms län, högerfalangens största distrikt.

Men hennes övriga regeringsbygge bär inga tecken på någon högergir. Snarare tvärtom.

”Kålle”, som nye näringsministern Thorwaldsson kallas, kommer från LO och kan inte kallas höger. Detsamma gäller Johan Danielsson, ny bostadsminister. Han kommer visserligen från EU-parlamentet men en bakgrund inom LO.

Morgan Johansson, som blir en av regeringens absolut tyngsta ministrar, företräder det stora vänsterdistriktet Skåne. Även Anders Ygeman och Tomas Eneroth tillhör partivänstern.

Magdalena Anderssons lag har nu drygt nio månader på sig att vinna valet åt Socialdemokraterna. För att lyckas måste de nog lägga in högsta växeln. Annars kommer det inte att gå.

I dag presenterade Magdalena Andersson sin laguppställning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.