Hata inte tv-skatten – älska den

Sverige blir lite, lite bättre av den

Här kommer ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Det vore dumt, riktigt dumt, att avskaffa public service-avgiften som betalar Sveriges Radio och SVT.

I stället ska vi vara glada över den. Jätteglada.

Inför Moderaternas stämma i höst kräver fem kommunala företrädare för partiet att M ska jobba för att avskaffa den så kallade service-avgiften.

Den betalar driften av Sveriges Television, SVT, Sveriges Radio, SR, och Utbildningsradion, UR. Avgiften betalas av alla vuxna som har en beskattningsbar inkomst. Den ersatte 2019 den tv- och radioavgift som betalades av dem hade en tv.

 

Det vore mycket tråkigt om debattörerna får som de vill. De vill nämligen ersätta avgiften med dels pengar ur statsbudgeten, dels användaravgifter.

Tv-huset i Stockholm.

Förslaget är alltså en del av de pågående attackerna mot public service från exempelvis Moderaterna och Kristdemokraterna. De vill smalna av public service, minska utbudet av program och är inte sällan irriterade över ”vänstervridningen” som de anser härskar på företagen.

Det senare är så dumt att det trotsar all beskrivning. Det förra är tyvärr inte heller särskilt genomtänkt.

 

I stället för att hacka på public serviceavgiften, och därmed indirekt på public service, borde vi alla vara glada över den gedigna finansieringen av SVT och SR.

De har många olika program att välja mellan, från sport till humor, debatter – helt enkelt det mesta som tänkas kan. De har också jättemånga anställda. Och har korrespondenter i praktiskt taget varenda hörn av världen. De spelar helt enkelt en viktig roll i det svenska samhället.

 

Deras bredd och djup gör att andra medieföretag, exempelvis Aftonbladet, måste ta sig i kragen, kämpa för att inte framstå som sämre än public service-kolosserna. De har en kvalitetshöjande effekt på hela branschen.

Men, invänder du, det har väl inget med själva public serviceavgiften att göra? Nej, egentligen inte.

TV-huset i Stockholm.

Men de som attackerar den har sällan sitt verkliga fokus på själva avgiften. Utan på att minska utbudet i SVT och Sveriges Radio.

Det tror jag, som redan framgått, skulle göra oss alla en otjänst. Vårt totala medieutbud riskerar att bli magrare.

 

Public service-avgiften är en procent av den beskattningsbara inkomsten, dock högst 1 329 kronor per år. Bara personer över 18 år betalar avgiften som är obligatorisk och tas ut via skattsedeln.

Var glad över den. Jätteglad. Sverige blir lite, lite bättre genom det den finansierar än det annars skulle vara.
 

Fotnot: Avgift är i det här fallet en skatt som är öronmärkt för ett särskilt ändamål.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.