Busch står stark hos sina väljare – trots kriserna

KD:s väljare fortsätter att har högt förtroende för partiledaren Ebba Busch, trots svikna vallöften och interna kriser.

Väljarna har däremot liten kännedom om vilka de övriga profilerade KD-politikerna är. Med undantaget för partiets EU-parlamentariker Sara Skyttedal.

Men det är inte till hennes fördel – Sara Skyttedals förtroende har störtdykt.

I dag samlas kristdemokrater från hela landet i Örebro för KD-dagarna. Partiet ska prata om framtiden och det kommer med all säkerhet att skrytas en del. För trots att det gått uselt i opinionen och trots att partiet skakats av interna konflikter, är det inget som tröstar lika väl som regeringsmakten.

En mätning från Aftonbladet/Demoskop visar att Ebba Busch åtnjuter ett högt förtroende hos KD-väljarna. Över 80 procent har högt eller ganska högt förtroende för henne.

Efter riksdagsvalet i höstas har Kristdemokraterna dippat i opinionen och i de senaste mätningarna hamnar de under riksdagsspärren på 3,9 procents väljarstöd. En anledning är att KD fick en hel del stödröster i valet. Framför allt är det moderater som stödröstat på KD, men som nu återvänt till M.

Över åtta av tio har stort eller mycket stort förtroende hos de egna väljarna.

Sprit, knark och bråk

Skandalerna som skakat partiet de senaste veckorna har lett till att KD nu står utan partisekreterare, en nyckelroll i ett politiskt parti.

Den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö lämnade sin post efter att ha polisanmälts för sexuellt ofredande av sin partikamrat, EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Händelsen ska ha ägt rum under en spritfylld efterfest 2014. Ord står mot ord vad som hände den där kvällen och ärendet har lagts ner.

Enligt Ebba Busch var hon missnöjd med Ingerös insatser som partisekreterare och hon menar att han ändå skulle fått sluta nu. Efter det dåliga valresultatet, där KD backade med med en procentenhet och tappade tre mandat i riksdagen, behövs nu ett större fokus på partiets organisation. Ett jobb som inte passade Ingerö, hade Busch kommit fram till bara två månader efter att han tillsatts.

Sara Skyttedals framtid i partiet hänger också löst. Under vintern skapade hon rubriker med ett utspel om att legalisera cannabis. Hon berättade också i intervjuer hur hon själv använd cannabis. Utspelet landade inte i god jord i partiet och konflikterna kring detta är kopplat till en konflikt mellan henne och Johan Ingerö.

Skyttedals förtroende har rasat

Om ett år är det val till Europaparlamentet och Skyttedal hoppas vara en av toppkandidaterna, men Busch har redan flaggat för att förtroendet för Skyttedal är skadat. Det visar också Aftonbladet/Demoskops mätning.

Av KD:s toppolitiker är Skyttedal den politiker med lägst förtroende. Mer än hälften av KD-väljarna har lågt eller inget förtroende för henne. Framförallt är förtroendet för Skyttedal lågt i åldersgruppen 50–64 år och i åldersgruppen 65+.

Bistra siffror för Skyttedal.

Däremot vet nästan alla KD-väljare i den här mätningen vem hon är. Det är mer än det går att säga om Kristdemokraternas övriga partitopp.

Precis som i alla partier med en stark och karismatisk ledare så har KD en kluven inställning till sin partiledare. De lyfter fram Ebba Busch som en styrka och låter henne fronta mycket av den politiska kampanjen för att de vet att hon drar folk och väljare. Samtidigt inser också KD att det finns en svaghet i att bara ha en känd politiker.

Återväxten av profilstarka kristdemokraterna är si sådär. Det har varit svårt för KD att profilera andra än Busch.

Okända politiker

Nu sitter Kristdemokraterna i regering och har, utöver Ebba Busch fem ministrar. Tyvärr verkar inte ens de kristdemokratiska väljarna veta vilka de här personerna är. Minst känd är civilministern Erik Slottner. Nästan var tredje kristdemokratisk väljare i Aftonbladet/Demoskops undersökning känner inte ens till honom.

Vem? Svar: civilminister Erik Slottner.

När Kristdemokraterna samlades till sina KD-dagar för ett år sedan höll Ebba Busch sitt tal på en scen pyntad med en sjukhussäng och två traktordäck.

Sjukvården är också den fråga som de kristdemokratiska väljarna värderar högst och som KD egentligen har som sin enda profilfråga. Den enda poltiska frågan som skiljer KD från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är ett faktum som stressar KD, eftersom sjukvården är en svår fråga att sätta på den politiska agendan.

Tyvärr KD – inte ens en sjukhussäng som rekvisita kan ändra på det.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är personer som antingen röstade på Kristdemokraterna i valet 2022 eller skulle rösta på dem ifall det var val idag. Undersökningen omfattar 398 intervjuer under perioden 6 april – 11 april 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder och kön i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.