Tajmingen kunde inte ha varit bättre för Trump

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död är en stor framgång för USA:s president Donald Trump som kan hjälpa honom att vinna valet nästa år.

Men det innebär inte slutet för Islamiska Staten som terrorgrupp.

Tajmingen kunde inte ha varit bättre för Trump.

Han har de senaste veckorna fått stenhård kritik både i omvärlden och på hemmaplan för att han övergav USA:s allierade de syriska kurderna och i stället gav Turkiets president Erdogan grönt ljus att upprätta en säkerhetszon i norra Syrien.

Det som svidit mest för Trump är att den hårdaste kritiken kommit från högerfalangen i hans eget republikanska parti. Många senatorer och kongressmän menar att Trump skadat USA:s anseende som pålitlig allierad genom att rycka undan mattan för de syriska kurder som med sina marktrupper gjorde det möjligt att besegra IS militärt.

Nu kommer den kritiken att tystna eller åtminstone dämpas på grund av den strategiska framgång det innebär.

Det var al-Baghdadi som 2011-2012 förvandlade vad som då var al-Qaida i Irak till en terrorarmé i Syrien under namnet Islamiska Staten. Det var under hans ledarskap som IS kunde växa och på kort tid lade under sig stora delar av nordöstra Syrien och norra Irak och bildade ett kalifat som lockade radikala muslimer från hela världen att slåss på deras sida.

Så givetvis är det en enorm förlust för IS att deras ledare inte längre är i livet.

På samma sätt är det en motsvarande framgång för USA som i flera år jagat och försökt röja undan al-Baghdadi. Flera gånger har han dödförklarats. Felaktigt har det senare visat sig. Men den här gången verkar det vara på riktigt.

Det var en Trump i högform som framträdde så att han skulle få maximal täckning i de viktiga amerikanska morgonshowerna i tv. Han förnedrade den döde terrorledaren genom att säga att han ”som en hund. Gråtades och skrikande”.

Ett sätt att försöka få IS anhängare att tvivla på sin ledares mod och minska risken för att hans martyrskap lockar till sig nya anhängare.

När al-Qaidas mytomspunne ledare Usama bin Ladin avrättades 2011 i en spektakulär amerikansk militär operation djupt inne i Pakistan så stärkte det den dåvarande presidenten Barack Obama enormt. Innan dess sågs han inte som en tillräckligt tuff överbefälhavare. Efter det tystnade mycket av kritiken om att han var för mjuk mot USA:s fiender.

Trump gav många detaljer om den nattliga räden mot al-Baghdadi som visar att den kan ha varit lika spektakulär med den skillnaden att USA den här gången fick hjälp av Ryssland, Turkiet och de syriska kurderna.

Baghdadis död ger Trump välkommet andrum i den situation han är i just nu.

Det handlar inte bara om kritiken mot hans svek mot kurderna. Ännu mer besvärande är de pågående förberedelserna att ställa presidenten inför riksrätt. Så gott som dagligen läcker det ut nya besvärande uppgifter om hur Trump försökte använda militära stödpengar för att utpressa Ukrainas president att gräva fram smuts om Trumps förmodade rival i nästa års val, Joe Biden.

Självklart kommer Trump att försöka utnyttja al-Baghdadis död maximalt. Men då kommer demokraterna att påminna honom om att när Obama försökte rida på bin Ladins död så hävdade Trump att den inte var presidentens förtjänst. Trump menade att det bara var militärerna som genomförde operationen som skulle hyllas.

Något som knappast lär hindra Trump från att ta maximal cred denna gång.
Men även om terrorledarens död är en avgörande framgång för USA så är det inte troligt att det knäcker IS. Ledaren är viktig men det finns alltid andra som kan ta över.

En läxa västvärlden lärde sig när Usama bin Ladin dödades. Då var det många som utgick från att al-Qaida helt skulle sluta utgöra ett hot. Så blev det inte. Organisationen har utfört ett antal internationella terrordåd sedan dess även om den aldrig kommit tillbaka till den styrka den hade när al-Qaida slog till mot tvillingtornen i New York 2001.

IS är redan kraftigt försvagat av att ha förlorat sitt kalifat och nu sin ledare. Men ideologiskt är det ingen brist på radikaliserade islamister som stöttar al-Baghdadis ideologi. Organisationen är dessutom numera utspridd över delar av Afrika, Mellanöstern, Sydasien och Sydostasien. Särskilt aktiv har man den senaste tiden varit i Afghanistan.

Dessutom har man tusentals anhängare runtom i Europa, inklusive Sverige som kommer att vilja föra al-Baghdadis arv vidare.

Så räkna inte med något stopp för terror som bär IS signatur.