Mejla

Robert Aschberg

Nätkrigarna – en ynklig skara åsiktsmaskiner

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Publicistklubbens Stockholmskrets ordnade debatt om dreven på nätet för en vecka sedan.

Det blev en massa tjafsande på Twitter så fort arrangemanget annonserats.

Om någon får en fluga i ögat nuförtiden så ska alla som lever sina liv via sociala medier ha en åsikt. Många blir kränkta och förbannade och övertolkar minsta skitsak på ett löjeväckande sätt.

Enligt Internetstiftelsen har 83 procent av tio miljoner människor i Sverige tillgång till nätet. Av dessa 8,3 miljoner har 22 procent ett twitterkonto, vilket de flesta använder sällan eller aldrig. Men sju procent av dem twittrar dagligen, dvs 1,3 procent av befolkningen.

130 000 personer. Nej, inte riktigt. Cirka en tredjedel, kanske fler, är falska och/eller robotar.

Återstår gör en relativt ynklig skara åsiktsmaskiner som kommunicerar med varandra i ett antal relativt separata bubblor.

”Twitterstormar”. Visst. I vattenglas.

Låt mig ta ett färskt exempel:

Efter debatten om dreven lade en av deltagarna, Svenska Dagbladets kontroversielle ledarskribent Ivar Arpi, ut en bild på Twitter. (Sändningen finns att se på Publicistklubben.se). Bilden visar debattörerna vid två bord. Utom Arpi, som står mitt emellan. Hans bildtext: ”Alla debattbarnen fick ett bord att stå vid, utom Ivar”.

Givetvis hade vi bett honom stå vid ett bord. Men han gjorde inte det, vilket inte spelade minsta roll för diskussionen. Tweeten, som alluderade på en barnramsa och möjligen anspelade på den utsatthet Arpi upplever, kanske var rolig. Humor sitter som bekant i betraktarens huvud.

Enligt Arpi själv är i runda tal hälften av hans följare fejkade. Men vilken sörja det blev när hans synbarligen levande läsare fick upp ångan. Några tyckte det var roligt och fortsatte att vitsa om ramsan. Några hånade Arpi. Men rätt många tog inlägget på blodigt allvar:

”Inte ens vanlig människohyfs!”, ”Härskarteknik 1.0”, ”Pinsamma fjantar som sysslar med vuxenmobbing”, ”Något av det konstigaste jag sett”, ”Gammalt nazi-trick”, ”Du skulle ha gått därifrån”, ”Kallas det demokrati?”. Övriga debattdeltagare kallades ”socialistiska glin”, ”dvärg” och ”pk-elit”.

Tills Arpi, som ibland tar två steg fram och ett tillbaka, faderligt förklarade:

”Det var ett skämt på min egen bekostnad. Trodde jag folk förstod... Bordlägger detta nu”.

Därefter fylldes tråden inte på. Skrivbordskrigarna gav sig raskt av till nya virtuella slagfält, berusade av sina egna briljanta analyser och knivskarpa slagfärdighet.

Har folk inga jobb att sköta längre?

Men det får man väl inte fråga i det här jävla landet.


Gå inte hit ...

  • Du som tycker att akutsjukvården fungerar perfekt och att arbetsvillkoren för vårdpersonalen är hur bra som helst ska absolut INTE gå in på länken sjukvardsuppropet.se och skriva på den namninsamling som startats där.

... och läs inte

  • Du som är riktigt nöjd med hur regionpolitikerna i Stockholm har skött sjukvården och tycker att Svenonius, Starbrink och Bohlin bemött kritiken från de sjukhusanställda på ett moget och ansvarsfullt sätt ska absolut INTE gå in på sjukvardsuppropet.se och läsa om Patientsäkerhetsmarschen den 29 mars.

Av: Robert Aschberg

Publicerad: