Om 126 dagar blir det nästan som vanligt

I mitten av september ska de flesta restriktioner var borta

Vägen tillbaka är utstakad.

Om 126 dagar blir det nästan som förr.

Då är det värsta coronahelvetet över.

Det är gudskelov inte jag som har hittat på att det magiska datumet är den 15 september. Det är statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Enligt dem kommer Sverige ha nått ”nivå ett” i mitten av september. Då kan de flesta av dagens restriktioner avvecklas. Stefan Löfven räknar då med att de statligt anställda kan sluta jobba hemma och gå tillbaka till sina jobb. Han förutsätter att det även gäller övriga löntagare som har jobbat hemma helt, eller delvis.

Eländet har fått ett slutdatum. Och dit är det från i dag, 12 maj, 126 dagar. Det går att stå ut med.

Just nu verkar vi befinna oss på nivå tre och Johan Carlson räknar med att vi långsamt klättrar uppåt. Nivå ett karaktäriseras av låg smittspridning, uthärdlig situation för vården, hög vaccinationsgrad och ett hyggligt stabilt läge.

Vissa lättnader skulle införts redan på måndag men på grund av den höga smittspridningen skjuts de upp i två veckor till 1 juni.

Då får restauranger ha öppet till 22.30. Två timmar längre än i dag.

Man kommer dessutom få samla upp till 50 personer för allmänna sammankomster inomhus, under förutsättning att platserna anvisas.

500 personer kommer även få samlas utomhus om platserna anvisas. Till exempel på en fotbollsmatch.

En sån här syn är svår att föreställa sig just nu. En dag kanske den blir verklighet igen.

Det var alltså tre glada nyheter på en och samma dag. Måldatum. Sen middag på krogen. Och allmänna sammankomster kan få bestå av mer än åtta personer.

Här kommer en till. Astra Zenecas historia som leverantör av covidvaccin till Sverige går också mot sitt slut.

Inom de närmaste tre veckorna levereras de sista 200 000 doserna till Sverige.

De ska främst användas för en andra dos till dem som fick det svenskbrittiska vaccinet i sin första dos.

Därmed är den fem månader gamla Astrahistorien avslutad.

Den officiella förklaringen är att vaccinet inte behövs längre. Det ges bara till dem som fyllt 65 och den gruppen är snart fullvaccinerad.

En annan förklaring skulle kunna vara den stora osäkerheten, och motviljan, mot vaccinet.

Astra Zeneca framställdes först som massvaccineringens vite riddare. De skulle minsann inte tjäna pengar på vaccinet. Det fabriceras, i alla fall initialt, till självkostnadspris.

Men sedan satte problemen igång. Först försenades leveranserna. Under det första kvartalet skulle 80 miljoner doser levereras till EU. Det blev 31, ett bortfall på 60 procent.

Till en början användes vaccinet enbart till personer under 65 år.

Men så tillstötte problem i form av allvarliga biverkningar som i vissa fall tros ha orsakat dödsfall. Vaccinet pausades i hela EU.

Från 1 juni lättar Sverige på restriktionerna. Man får till exempel sitta på restaurang ända till 22.30.

När användningen återupptogs i Sverige efter drygt en vecka skulle det enbart användas av 65-plussarna. De hade drabbats av biverkningarna i ringa grad.

Danmark var först i Norden med att sluta använda vaccinet, de sålde sina doser till Baltikum. Norge blev tvåa och Finland trea. Finnarna funderar på att ge sina överblivna doser till Indien.

Adjöss och goodbye, Astra. Vi saknar dig inte.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.