Sverige med i Nato – glöm det

Vi kommer inte gå med utan Finland

Stödet för en svensk Nato-anslutning har aldrig varit så högt som nu. Nästan varannan svensk tycker det vore bra.

Men glöm det, tills vidare.

Sverige kommer inte gå med utan att Finland också gör det.

Min kollega Peter Kadhammar skrev i en kolumn i går att han, trots eller tack vare, sin vänsterradikala bakgrund kommit fram till att Sverige b​ör gå med i försvarsalliansen Nato.

Han är inte ensam om den uppfattningen. Enligt Aftonbladet/Demoskop tycker nästan hälften av väljarna, 48 procent, att vi borde göra det.

Det är den högsta siffran sedan Demoskop började ställa den frågan 2016. Exakt en tredjedel, 33 procent, anser att​ vi​ ska fortsätta avstå från medlemskap.

Men ett svenskt medlemskap i Nato är för det första inte aktuellt. Utrikesminister Ann Linde upprepar ofta att Sverige ska vara alliansfritt men ha ett fortsatt nära samarbete med Nato. Det är den modell som gagnar oss bäst, enligt henne och regeringen.

För det andra kommer Sverige aldrig gå med i Nato utan att Finland också gör det. Finland är vår absolut närmaste säkerhetspolitiska partner och kommer att fortsätta vara det under överskådlig tid.

Natoövning i Lettland.

Finlands sak är vår, skulle man även i framtiden kunna uttrycka det. Och Sveriges sak är Finlands.

Det här har på olika sätt manifesteras under de senaste, turbulenta veckorna sedan Ryssland började sätta press på USA för att få bestämma över andra länders utrikes- och säkerhetspolitik. Till exempel skulle varken Sverige eller Finland få gå med i Nato. USA har lovat svara på kravlistan under den här veckan.

Finlands president Sauli Niinistö var en av de första som statsminister Magdalena Andersson pratade med om det nya, ännu säkrare läget under helgerna. Den finske presidenten har enligt deras grundlag ett avgörande inflytande över utrikespolitiken.

Ann Linde och hennes finske kollega Pekka Haavisto hade tidigare i veckan ett gemensamt möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Efter mötet konstaterade Stoltenberg att just Finland och Sverige är Natos viktigaste partners. Det hade man inte kunnat tro.

Vi, Finland och Sverige, har placerat oss själva i en grupp för sig – även om det finns olikheter mellan oss. Men inte bara det – omvärlden har accepterat oss som en duo.

Finland har, till skillnad från Sverige, en uttalad Nato-option. De säger högt att de kan söka medlemskap i Nato när de vill. Det gör inte Sverige, trots att det är en självklarhet.

Ann Linde och hennes finske kollega Pekka Haavisto hade tidigare i veckan ett gemensamt möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Vi är båda med EU, en västlig allians med försvarspolitiska inslag. Men där har Finland ett mer omfattande samarbete än Sverige eftersom de gått över till den gemensamma valutan euro.

Men det viktigaste är kanske att både Sverige och Finland har en lång kust mot det strategiskt viktiga Östersjön där Åland och Gotland intar en särställning. Den som behärskar dem spelar en strategiskt viktig roll med möjligheter att behärska både sjö- och luftrum.

Finlands känsliga läge med en lång gräns mot Ryssland medför dock att det är de som håller i taktpinnen. Först den dag som Finland anser att det gynnar dem att gå med i Nato kommer Sverige också att göra det.

Och de tycker inte att det är det minsta aktuellt nu. Därför gör inte heller Sverige det.

Stödet för en finsk Nato-anslutinng i den finska riksdagen är också lågt. Bara två partier vill gå så långt. I Sverige vill hälften av partierna det.

Aftonbladet /Demoskop

Ska Sverige gå med i Nato?

  • Ja: 48 procent (+2)
  • Nej: 33 procent (-1)
  • Vet ej: 19 procent (-1)

Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes för ett år sedan, i december 2020.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 029
intervjuer under perioden 13-17 december, 2021 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.