Mejla

Lena Mellin

Hur länge låter sig Åkesson hunsas?

SD säljer sig ofta billigt

Publicerad:
Uppdaterad:
Jimmie Åkesson.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Jimmie Åkesson.

KOLUMNISTER

SD-ledaren Jimmie Åkesson förväntas ännu en gång hjälpa resten av oppositionen att tillfoga regeringen nederlag.

Men han ska inte få betalt för sina insatser av Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Hur långt låter han sig förnedras?​

Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar smygstartade på sitt nya uppdrag vid en kaffeträff med riksdagsjournalister under tisdagen.

Hon meddelade då att Vänsterpartiet vill med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna försöka stoppa förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för unga i regeringens budgetförslag. Det lades på riksdagens bord i måndags.

För att det ska lyckas krävs utöver stöd från M och KD även stöd från Sverigedemokraterna.

Det är inte första gången, och sannolikt inte heller den sista, som Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i så fall tar Sverigedemokraterna till hjälp för att skada regeringen. Det är deras fulla rätt att rösta ner förslag som inte har deras stöd, annat vore ju jättekonstigt. Absurt.

Men det är inte det som den här artikel handlar om utan om det intressanta faktum i vilken utsträckning Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna låter sig utnyttjas av vänster- och den övriga högeroppositionen i kampen mot regeringen och dess samarbetspartier, Centern och Liberalerna, utan att få något särskilt tillbaka.

Ulf Kristersson har vid upprepade tillfällen sagt att det inte finns plats för Sverigedemokraterna i hans regering – om han får bilda en.

Däremot har han inget emot att använda sig av SD:s 62 mandat i riksdagen när det passar.

Nooshi Dadgostar upprepade under kaffe- och bullträffen med riksdagsjournalisterna att Vänsterpartiet inte talar med Sverigedemokraterna. Kommunikationen med dem sker uppenbarligen främst genom Moderaterna.

Hur länge låter sig Jimmie Åkesson och hans parti hunsas? Deras röster är åtråvärda, de borde gå att sälja till ett ganska högt pris.

Men hittills har Sverigedemokraterna krävt blygsamt betalt för sina insatser. Det förefaller som om det räcker för dem att bidra till att det blir oreda – och i värsta fall regeringskris.

Så länge SD inte har egen majoritet, vilket de sannolikt aldrig kommer att få så länge det sitter åtta partier i riksdagen och sannolikt inte heller i andra fall heller, är det inte en långsiktigt hållbar strategi. Om de vill få inflytande på riktigt – och varför skulle de inte vilja få det – måste de visa klorna på ett annat sätt.

Men hittills säljer sig partiet billigt – och den övriga oppositionen där Nooshi Dadgostar ingår, räknar med det.
Nooshi Dadgostar är i dag riksdagsledamot och vice ordförande i Vänsterpartiet. Hon är föreslagen som Jonas Sjöstedts efterträdare som V-ledare och planeras att väljas i månadsskiftet oktober och november.

Hon vill att de nio miljarder som frigörs om förslaget om att stoppa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga i stället går till att höja de generella statsbidragen till kommuner och regioner.

Sverigedemokraterna vill också stoppa förslaget men har ett annat förslag till hur pengarna ska användas.

Moderaterna och Kristdemokraterna avvaktar med besked men förefaller, i alla fall initialt, tveksamma.

Sista ordet är med andra ord inte sagt i just denna fråga. Kanske säljer sig SD dyrare denna gång.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE