Världens mest framgångsrika diktatur – men hur länge till?

Det kinesiska kommunistpartiets diktatur är utan tvekan den mest framgångsrika världen skådat i vår tid.

Just nu verkar den oövervinnerlig men frågan är hur länge den överlever.

Geografiskt näraliggande exempel visar att det går att nå samma ekonomiska välstånd men kombinera det med frihet.

Xi Jinping under sitt tal när det kinesiska kommunistpartiet  firade 100 år.

När kommunistpartiet fyller hundra år måste det givetvis firas med pompa och ståt ackompanjemerad av ändlös propaganda om partiets förträfflighet och framgångar.
Ingenting om de 35-40 miljoner människor som fick sätta livet till under den fortfarande vördade ledaren Mao Zedongs kampanj "Det stora språnget" på 1950-talet.

Ingenting om massakern på Himmelska Fridens torg 1989 mot människor som krävde demokratiska reformer.

Inget om de tusentals människor som avrättas varje år med nackskott efter ofta summariska rättegångar.

Ingenting om det gigantiska övervaknings- och belöningssystemet som ska få människor att agera som makten vill.

Inte ett ord om förtrycket. och det vissa till och med kallar folkmordet, mot den muslimska ursprungsbefolkningen i provinsen Xinjiang.

Och givetvis ingenting om hur demokratin i den forna brittiska kronkolonin stryps bit för bit trots att Kina i ett internationellt avtal åtagit sig att låta Asiens finansiella centrum få behålla sin frihet och sitt oberoende rättsystem åtminstone fram till 2047.

Bara för att nämna några av de övergrepp som kommunistpartiet begått och begår.
I sitt jubileumstal passade Xi Jinping också att hota de som försöker stoppa Kinas framfart.

Blodigt huvud

– Den som vågar sig på det kommer att få sitt huvud blodigt sönderslaget mot den stora stålmur som smitts av över 1,4 miljarder kineser.

Men det finns en annan sida också som förklarar hur partiet kunnat behålla makten i 72 år av de hundra som man existerat.

I sin moderna tappning har partiet lyckats där de flesta diktaturer går bet, att kombinera förtrycket med en imponerade välståndsutveckling.

De senaste decennierna har flera hundra miljoner människor lyfts ur fattigdom. Kina har förvandlats från ett fattigt utvecklingsland till en stormakt som siktar på att en dag ta över USA:s roll som supermakt.

Kommunistpartiet har visat att när man bestämmer sig för någonting så har man en enorm kraft. Medan svenska politiker fortfarande bråkar om det ska byggas höghastighetsjärnvägar i Sverige så har Kina på rekordtid anlagt hundratals mil av modern järnväg.

Häromdagen landade en kinesiska rymdfarkost på Mars. Det enda land vid sidan av USA som lyckats med den bedriften.

När coronapandemin började i Wuhan i Kina byggdes flera nya sjukhus på bara en vecka. Med extrema åtgärder lyckades man stoppa spridningen av viruset.
Något som president Xi Jinping använder som ett av många argument för det kinesiska systemets överlägsenhet jämfört med västerlandets demokrati.

Partiledningen har manövrerat med skicklighet och hänsynslöshet när partiets maktställning hotats. Man analyserade noga Sovjetunionens fall och lyckades undvika samma öde genom att införa en skamlös hybrid mellan kommunism och kapitalism.

I någon mening lyssnar partiet på sina 92 miljoner medlemmar och får höra vad som oroar och upprör vanliga kineser. Xi Jinping konsoliderade sin maktställning genom att ta itu med den utbredda korruptionen inom partiet vilket många kineser gillade.

Det går att få både och

Kina firar framgångar på alla områden samtidigt som förtrycket på hemmaplan är det värsta i modern tid. Xi Jinping är på väg att bygga en personkult runt sig själv som inte står Mao Zedong efter. Han ser sig själv som ledare på livstid.

Just nu är det svårt att se några hot mot kommunistpartiets maktställning. Men i ett totalitärt system så kan förvandlingen ske snabbt. Vi har sett i Sovjetunionen och i Östeuropa hur fort det kan gå.

För nu accepterar kineserna att leva utan frihet därför att de sett vilken enorm förbättring av levnadsstandarden de fått under de senaste 40 åren. Men i takt med att fler kineser blir välutbildade och inte längre behöver oroa sig för att få mat på bordet kommer kraven på andra saker i livet att växa.

Då kommer fler att blicka mot Taiwan, ön som ligger bara 13 mil från Fastlandskina och som Xi Jinping lovat att införliva med Kina, med våld om så krävs. Det var hit nationalistledaren Chiang Kai Shek flydde med sin armé när kommunisterna tog över 1949.

Där har man lyckats skapa ett minst lika stort välstånd som i Kina men samtidigt utvecklas till en demokratisk nation. Taiwan klassas numera som Asiens främsta demokrati. Här råder press- och yttrandefrihet. Homosexuella har samma rättigheter som övriga.

Taiwans befolkning är bara en bråkdel av Kinas så jämförelsen haltar något. Men exemplet visar att även kineser vill ha demokrati om det får välja.

Den drivkraften kommer till slut att fälla även världens mest framgångsrika diktatur.