Vem kan rabbla namnen i Almtunas förstafemma?

Av: Susanna Lans

Publicerad:

Förra veckan var det åter dags för Uppsala Idrottsgala på Slottet. Jag älskar galor, jag älskar idén om att lyfta, hylla och prisa lokala profiler om möjligt ännu mer.
Även om mängden superkändisar inom idrotten i Uppsala är pinsamt låg.

 

Uppsala står sig bra som idrottsstad i Sverige. Vi har elitlag i de stora sporterna, en hel del både etablerade och lovande individuella idrottare och vi håller på att spotta upp oss när det gäller, den tidigare lite sorgliga, arenautvecklingen.

 

När public service och Håkan Lundh summerar Sveriges bästa idrottskommuner brukar Uppsala ligga ganska högt.
Men frågar du en sportnovis så kan hen förmodligen på sin höjd droppa klubbar som Sirius, Almtuna och Storvreta. Möjligen Fyrisfjädern som har en plats i mångas sinne efter lång, framgångsrik och trogen tjänst i den yppersta eliten.

 

Gissar att någon har hört talas om Niklas Bush Thor (eller hans fru).

Sen ligger nog medvetandet på barnens klubbar eller möjligen ortens lag.
Handen på hjärtat, hur många av er kan rabbla Almtunas förstafemma? Och om ni kan ett eller ett par namn – skulle ni känna igen spelaren om ni mötte honom på gatan i Uppsala?

 

Hur många av er känner till världsstjärnorna i innebandy som knatar omkring på våra gator?

Vem kan namnet på våra superstars inom bangolfen?

 

Vi känner till att Armand Duplantis tävlar för Uppsala och att han har planer på att faktiskt flytta hit. Han är bäst i världen, men det är å andra sidan en hel drös innebandyspelare som bott här länge också.

Armand syns på tv och i riksmedia. Han har stavhoppat högst i världen – i en helt obegripligt avancerad yttepytteidrottsgren.

 

Det som verkligen skiljer Duplantis från våra lite mer anonyma Uppsalastjärnor är att han och folk runt omkring honom har fattat att det finns en poäng med att vara igenkänd, att vara bra i tv, att leverera bra citat till media, och att ge folket det lilla extra.

Det kan tyckas larvigt och ovidkommande.

Jag tycker inte att det är det.

 

Säg att man skulle få basa över ett hockeylag i allsvenskan i Sveriges fjärde största stad. Det uppenbara problemet är ju just nu ekonomin vad det verkar. Men det där hänger ihop.

Ruska fram ett par publikfavoriter, se till att de syns i sociala sammanhang som till exempel en idrottsgala på ett slott. Naturligtvis ska det ingå i uppdraget för klubben.

Vore jag sponsor skulle det vara ett krav. Ragga röster, dela artiklar i sociala medier, annonsera, gå på nätverk.

 

Tänk att man lyckas få fram ett par flickfavoriter, några som smågrabbarna dyrkar, en eller ett par bloggare eller krönikörer för en lokal medieaktör, en stabil klubbhjälte som fansen avgudar, och kanske, kanske en badboy, som skapar lite rock’n’roll kring laget.

Tror att det går att lova att det kommer mer publik.

Mer publik = mera stålar.
Allt skulle inte lösa sig i ett nafs, men jag är helt säker på att våra Uppsalaklubbar inte har råd att inte försöka.

 

Det är ju också ganska piggt om lagen och idrottarna levererar rent sportsligt också. Och att det går att parkera vid arenorna, att det finns någon form av komfort. Och att vi tillsammans, media, näringsliv och kreti och pleti väljer att berätta om allt positivt som sker kring lagen och stjärnorna.

 

Det finns ljusglimtar, individuella idrottare som till exempel, Victor Bouveng, Vanessa Kamga, Lina Sjöberg och flera andra jobbar på bra. Sirius fotboll verkar ha fattat, men kommer liksom inte till skott. Alla elitlagen i innebandy är på G.

 

Ingen är på Duplantisnivå – än.

Det finns dessutom ett öppet mål här. För den som fattar vikten med att bli folklig, igenkänd, en stjärna vi kan relatera till, eller åtminstone någon som vi hört namnet på eller som vi känner igen på stan.

Vilken klubb eller idrottare tar platsen som just nu är ganska tom?

Publicerad: