Så kan Trump vinna valet

Kan president Donald Trump vinna nästa års val?

Inte om man ska tro de nationella opinionsmätningarna.

Men det är inte dom som är mest intressanta. I de viktiga swingstaterna ligger Trump betydligt bättre till.

Det amerikanska valsystemet gör att vanliga, nationella opinionsmätningar om det folkliga stödet inte ger en rättvisande bild av styrkeförhållandena.

De nationella mätningarna visar nästan alla en klar ledning för demokraterna, oavsett om det är Joe Biden, Bernie Sanders eller Elizabeth Warren som blir demokraternas kandidat.

Men det är inte det totala antalet röster i hela USA som avgör utan vem som får flest elektorsröster från de folkrika delstater som normalt växlar mellan att rösta republikanskt och demokratiskt. Därför kallas de swingstater.

Valet 2016 var ett tydligt bevis på det. Hillary Clinton vann överlägset i antalet röster sammanräknade för hela USA. Men Trump knep ett antal viktiga swingstater som ofta röstar på den demokratiska kandidaten. Med en marginal på i vissa fall bara drygt 10 000 röster vann han Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Det gav honom Vita huset.

Med ett år kvar till valet har New York Times i samarbete med Siena College gjort nya opinionsmätningar som visar att presidenten mycket väl kan upprepa den bedriften. Särskilt om hans motståndare blir Elizabeth Warren.

Warren minst valbar

Läget i swingstaterna är betydligt jämnare än på nationell nivå.

Joe Biden är fortfarande den demokrat som har störst chans att slå Trump, enligt dessa mätningar. Men i gruppen "troliga väljare" är Bidens ledning som mest två procentenheter. I Michigan och Pennsylvania bara en procent och i North Carolina leder Trump med två.

Bernie Sanders slår bara Trump i en enda delstat, Michigan. I Wisconsin är det dött lopp. I Pennsylvania, Florida, Arizona och North Carolina är det fördel Trump.

För Elizabeth Warren ser det ännu sämre ut. I Arizona är det dött lopp mellan henne och Trump. I övriga delstater leder Trump med i sammanhanget komfortabla 2-4 procentenheter.

Det understryker att både Warren och Sanders troligen står för långt till vänster för att attrahera tillräckligt breda väljargrupper.

Samma läge som 2016

Av New York Times mätning framgår att demokraterna har misslyckats med att vinna tillbaka arbetarklassväljarna som de förlorade till Trump i valet 2016. Trump i sin tur har inte klarat att öka sitt stöd bland välutbildade vita män eller i gruppen svarta och latinos.

Däremot är minst 90 procent av dem som röstade på Trump i dessa swingstater 2016 beredda att göra det igen.

Läget ser men andra ord ut att vara rätt likt förra valet vilket innebär att det i så fall är fördel Trump. Inte minst eftersom det alltid är svårare att slå en sittande president än en vanlig utmanare.

Till det ska läggas att president Trumps popularitetssiffror på nationell nivå ligger relativt stabilt strax över 40 procent vilket tyder på små rörelser i väljarkåren. De som gillade Trump när han blev vald gör det fortfarande. De som ogillade honom gör det ännu starkare men de har inte blivit så våldsamt många fler.

Riksrätt

Däremot fortsätter USA att vara en väldigt polariserad nation.

Med nästan ett år kvar till valdagen kan givetvis mycket hända men med tanke på att alla kontroverser kring presidenten de tre senaste åren inte verkar ha dämpat hans popularitet nämnvärt så ska det till riktigt stora saker för att rucka på väljarnas åsikter.

Den pågående processen för att ställa Trump inför riksrätt är givetvis en sådan "gamechanger".

Eftersom förhören med vittnen nu blir offentliga kommer allmänhetens intresse för processen att öka. De kommer själva att kunna bilda sig en uppfattning om Trump begått så allvarliga brott att han borde avsättas.

I grunden handlar det om ifall det är bevisat att Trump hållit inne med ekonomiskt stöd till Ukraina för att få landets president att inleda korruptionsundersökningar mot Joe Biden, Trumps främste rival inför valet.

Sannolikheten för ett åtal ökade i veckan när USA:s EU-ambassadör ändrade sitt vittnesmål och medgav att han sagt till president Volodymyr Zelenskyj att Trump bara tänkte betala ut stödet i utbyte mot offentliggörande av utredningar mot Biden och dennes son Hunter som sitter i styrelsen för ett ukrainskt energibolag.

Besvärande vittnesmål

Ett klart besvärande vittnesmål för Trump som kan svänga folkopinionen mot honom. Men det är inte säkert.

Republikanerna verkar nu ändra sin strategi från att hävda att Trump aldrig försökt utpressa Zelenskyj till åsikten att även om han har det så är det inte tillräckligt allvarligt för att avsätta honom.

Om den strategin ska lyckas hänger på om väljarna köper resonemanget. Med tanke på hur liten marginalen var för Trump i swingstaterna 2016 behövs det inga stora förändringar för att vända valvinden mot Trump.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen