För bra matchning är döden för passionen

Dejtingappen Tinder låg nere i måndags och viss panik utbröt bland användarna. Som substitut visade SVT tack och lov det sista avsnittet av det analoga matchmaking-experimentet ”Gift vid första ögonkastet”.

Alla par som tuttats ihop valde att skiljas och relationsexperterna som fört dem samman erkände att de hade ”missat ett antal väldigt viktiga frågeställningar”.

Möjligen hade de hoppat över den för programformatet förödande ­frågeställningen ”kan man skapa ­kärlek via social ingenjörskonst?” och gissningsvis den lite mer meta­fysiska ”vad är kärlek?”.

Den senare har ställts av allt från gamla greker till eurodisco-kungar utan att få ett enhetligt svar. Det är väl därför den fortsätter att fascinera oss.

Idén med romantiska relationer som arrangeras utifrån social bakgrund är inga nyheter. Jag minns hur jag diskuterade saken med en man i Indien en gång. Han hade själv gift sig av kärlek, men många av hans vänner hade ingått arrangerade äktenskap och var nöjda så. ”Vi brukar säga att kärleken kommer med tiden”, sa min indiske vän, något mitt 23-åriga jag absolut inte kunde förlika mig med.

I ”Gift vid första ögonkastet” upp­manas ett av paren att fortsätta för­söka efter programmet, trots att hon inte har fått några känslor. Hon bör ”ge det tid” säger experterna eftersom ”arrangerade äktenskap har ut­maningar framför allt på attraktions­sidan, det är svårt att få glöden att tända direkt”.

Med andra ord: här finns grunden för ett fint och respektfullt förhållande, så kan du inte bara vara lite kåt, glad och tacksam?

De svenska resonemangsliknande äktenskapen tycks lida av samma åkomma. Paren som har samma skivsamling och politiska åsikter redan när de börjar dejta, som blir ”teammates” som delar på både disk och vabb, perfekta ihop eftersom det inte finns något som skaver - förutom ett snabbt sinande samliv, eftersom fysisk attraktion sällan lyssnar på förnuftsargument (that little ­bastard!).

I stället fortsätter den att flyga ­förbi perfekta matchningar och skratta rått åt våra puritanska tvåsamhets­ideal.

Hade Julia satt upp en kontakt­annons på piazzan i Verona hade Romeo sannolikt backat redan när han såg hennes efternamn. Passionen kommer ofta från fel familj, den skickar skamlösa sms sent om kvällarna och uppmuntrar ibland till förnedring och självutplåning.

I Norden pratar vi gärna om sex utan tabun, men fördömer utom­äktenskapliga äventyr, eftersom det ställs mot vår idé om rätt­visa. Kärlek ska ju vara något som alla mår bra av!

Så kämpa på och ge det lite tid. Tänk positivt. Kommunicera mera!

Det är svårt att få glöden att tända direkt.

WTF

Aftonbladets stora undersökning visade 2013 att svenskarna ligger historiskt lite med varandra, mindre än både 1967 och 1996, då liknande undersökningar gjorts. Bara 3,8 gånger i månaden får svenska par till det och lusten har framför allt minskat hos unga.

WOW

”Det blev en katastrof ganska tidigt”, säger ”Gift vid första ögonkastet”-Per om sitt korta äktenskap med Eva, en matchning så dålig att knappt en slumpgenerator kunnat göra det sämre. Men i USA höll två av tre par från den första säsongen faktiskt ihop även ett år efter att ­serien sänts.