Matpriserna höjs – bara att svälja

Tvåbarnsmamman Viktoria Sammland, Kärrtorp, tillsammans med sin tre månader gamla dotter Leja: – Det börjar redan kännas i plånboken att vi har en till familjemedlem som äter nu. Jag tror inte att vi kommer att dra in på matinköpen och redan nu planerar vi innan vi handlar. Däremot kommer jag nog sluta handla på dyra ställen.

Nu blir maten dyrare.

Och det är bara att tugga i sig.

Lantmännen, med varumärken som Axa, Kungsörnen och Kungsfågel, berättade öppenhjärtigt i Dagens Industri att de räknar med att höja sina priser med 10 procent.

Skulle det slå igenom bland alla leverantörer och drabba enbart konsumenterna skulle det betyda ungefär en femhundring dyrare per månad för en tvåbarnsfamilj.

Nu menade inte ens Lantmännen att alla deras varor i alla länder skulle höjas med exakt tio procent.

De högre råvarupriserna i världen beror dels på missväxt av vete. Det har resulterat i att exempelvis Ryssland stängt sina gränser för veteexport. Och med mindre vete på marknaden rusar priset och när vetet inte räcker så stiger efterfrågan på alternativ, som majs. Vilket gör att priset stiger på majs och så vidare i en rusig karusell.

Dessutom är vi i väst inte längre ensamma om att ha råd med mycket mat och godsaker. I Indien har efterfrågan på kakao stigit med tio procent per år de senaste tio åren och det blir ett rätt rejält berg allt dyrare kakaobönor.

Maten blir alltså dyrare.

Medan Lantmännen talar om tio procent så talar Livsmedelsföretagen, de svenska producenternas intresseförening, om en generell prisökning på 4,5 procent. Och skulle producenterna och handeln dumpa hela prisökningen i knät på konsumenten skulle matkassarna bli ungefär 250 kronor dyrare per månad i en barnfamilj.

Hoppeligen tänker leverantörerna och butikerna vara med och dela prisökningen med oss, allt annat vore skamligt.

Så vi kan se fram emot ett par procent dyrare mat från årsskiftet, när de ökade råvarupriserna hunnit slå igenom.

Det är inte så mycket att skrika om med tanke på att livsmedelspriserna släpat efter andra branscher ett bra tag.

Kommer du att minska på matinköpet om priserna stiger?

Edward Bence van den Dungen, 23, arbetssökande, Farsta:

– Nej, jag tycker inte att en ökning med 10 procent är så mycket.

Carina Lindström, 42, polis, Årsta:

– Nej, troligtvis inte. Jag är ofta lite stressad och på väg hem från jobbet när jag handlar och då orkar jag inte tänka så mycket på vad jag köper.

Charlotta Lindgren Östlund, 53, marknadsansvarig, Johanneshov:

– Nej, man måste ju köpa den mat man alltid köper. Däremot kommer jag att planera mina inköp bättre.

Jan Svensson, 19, student, Nacka:

– Ja, det kommer jag nog att göra.

Kenny Nilsson, 47, målare, Älvsjö:

– Ja. Jag kommer i alla fall att sluta handla en massa onödiga varor och gå igenom vad det är jag brukar köpa egentligen.

Följ ämnen i artikeln