Juliana födde en oäkta son – inför änkedrottningen

Så länge vi har haft monarki i Sverige har det skvallrats och viskats om vad som egentligen händer där bakom slottets murar.

I vår tid försöker sensations­lystna reportrar vaska fram guldkorn att göra löpsedlar och rubriker på. Ibland lyckas de, men nu för tiden är skandalerna inte så saftiga som de en gång var.

En av de allra värsta inträffade på en gata i Stockholm år 1672. Folket kunde se hur änkedrottning Hedvig Eleonoras vagn kom rullande. Hon var änka efter Karl X Gustav och mor till den unge blivande ungen Karl XI. I vagnen satt den tjugoåriga prinsessan Juliana av Hessen-Eschwege och några hovdamar.

Änkedrottningen kom, som alltid, ­eskorterad av sina vakter och lakejer då hela ekipaget plötsligt stannade. Vild tumult utbröt inne i vagnen. Det hördes höga och häpna skrik som snart övergick i ett spädbarns späda gråt.

Efter en stund vände vagnen tillbaka till slottet. Änkedrottningen var djupt chockad. Den unga, ogifta prinsessan ­hade plötsligt, till allas bestörtning ­”accoucherat”, nedkommit, med en välskapt son. Ingen, utom modern själv, hade en aning om att hon var gravid.

Vilken skandal!

Juliana var en bildskön och livlig ung dam som hade uppfostrats i hovet. Hennes far hade stupat i kriget, hennes mor var syster till Karl X Gustav. Tanken var att den vackra kvinnan skulle gifta sig med den tre år yngre Karl XI och sålunda en dag bli Sveriges drottning.

Det var så hon uppfostrades i hovet. Nu blev det ändrade planer. Under förhören som följde visade det sig att flickan hade haft ett kärleksförhållande med den trettiotreårige gardesöversten, hovmannen Gustav Lillie, en gift fyrabarnsfar.
Detta var en tid i Sverige då den svenska kyrkan hade ett fast grepp om själarna och utomäktenskapliga förbindelser dömdes mycket hårt. Några årtionden ­tidigare hade det kunnat bli dödsstraff. Nu blev han landsförvisad.

Men kärleken är en mäktig, stundom gåtfull kraft. Överstens hustru lyckades med ”tårar, förböner och knäfall” övertala Karl XI, då han blev myndig och sålunda kung tre år senare, att låta den syndande översten återvända till sitt hem och familj i Sverige.

Hemma igen blev det inte roligt för ­honom. Han fick ingen tjänst, mötte ­bara iskyla och förakt. Han reste bort igen, gick i krigstjänst mot ”hundturken” men hann inte begå några hjältedåd innan han insjuknade och avled i Schlesien i dagens Polen.

Sonen som föddes fick namnet Gustaf Gustafsson Lillie och Juliana skickades ut på landet, till kungsgården Räfsnäs i Södermanland, som en gång ägts av Gustav Vasa. Där skötte hon sig någorlunda ­under några år då hon flyttades till slottet i Gävle och kom under greve Carl Larsson Sparres översyn.

Där pågick ett glatt liv. Juliana var gladast. Snart upptäcktes det att hon var gravid igen - denna gång med sonen till hushållerskan, ett nederländskt rekorderligt, icke adligt fruntimmer som skötte gods och gårdar. Hon hade en stilig son, som tjänstgjorde på den nederländska ambassaden i Stockholm.
Ännu en son föddes. Ny skandal som inte gick att tysta ner.

Än en gång försökte Hedvig Eleonora göra det bästa möjliga av situationen. Den unge nederländaren upphöjdes till friherre och blev baron von Lilienburg. Därefter tvångsgiftes de tu, försågs med en större reskassa och skickades till Nederländerna, där de fick ett underhåll från Sverige.

De nygifta hade lyckan med sig till en början. Wilhelm av Oranien, som nyss blivit kung av England, donerade ett fint gods till familjen. Där slog de sig ner. Ytterligare fyra barn föddes inom äktenskapet. Den äldste sonen i det äktenskapet dog 1817 och blev den siste av familjen von Lilienburg.

Av allt att döma fortsatte Juliana sitt något slarviga liv. Ekonomin gick över styr och hon lär ha slutat sina dagar i stor fattigdom. Hennes förste son Gustaf Gustafson Lillie adopterades av en annan nederländsk adelsfamilj. Det gick bra för honom.

Karl XI i sin tur gifte sig 1679 med den synnerligen anständiga danska prinsessan Ulrika Eleonora.

VISSTE DU ATT ...

 … en av de mest skandalomsusade kungarna av Sverige hette Fredrik I av Hessen? Han gifte sig med Karl XII:s syster, den allvarliga och religiösa Ulrika Eleonora den yngre. Makarna fick inga barn inom äktenskapet, men Fredrik fick minst fem barn med sina älskarinnor. Fredrik kallas ibland för Fredrik den slemme för sitt syndiga levernes skull.

 … att det ända fram till början av 1900-talet var farligt att skriva kritiskt om eller angripa kungen i media? År 1909 dömdes två social­demokratiska journalister till strängt straffarbete för att de antytt att Gustaf V stod på arbetsgivarnas sida under storstrejken samma år. ”Majestätsbrott” avskaffades i den svenska strafflagen 1948.

 … innan dess riskerade den som kritiserade eller förolämpade kungen, dödsstraff? År 1834 dömdes publicisten Anders Lindberg till halshuggning, för att ha förolämpat Karl XIV Johan. Kungen ville dock benåda Lindberg, som vägrade benådning och krävde att bli halshuggen. Till slut knuffade polisen ut Lindberg ur fängelset via en bakdörr.

Följ ämnen i artikeln