Mejla

Lena Mellin

Åkesson borde skicka blommor till Region Gotland

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

KOLUMNISTER

VISBY. Region Gotland har gjort Sverigedemokraterna en stor tjänst.

De har gjort mer på snabbare tid än någon annan för att normalisera partiet.

Förklaring följer.

Frågan man alltid ställer sig när Almedalsveckan är slut är om någonting av vikt egentligen hände? Svaret är ofta nej.

Men några saker sticker ut från årets politikervecka i Visby. Det första och sannolikt viktigaste är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Svartklädda har de dragit fram i grupper och skanderat vidriga slagord.

Om de söker demonstrationstillstånd nästa år kommer de säkert att få det av polisen. I Sverige får man tycka nästan vad som helst, hur dumt det än är.

Men däremot kommer de sannolikt inte att få hyra mark för sitt utställningstält av Region Gotland. Det fick de i år och politikerna i Tekniska nämnden skyller på tjänstemännen. Det kan de inte göra ett år till.

Vad har då Nordiska motståndsrörelsen, NMR, åstadkommit förutom att skrika ut sina motbjudande budskap. Jo, de har gjort mer än någon annan på en vecka för att normalisera Sverigedemokraterna. Till och med mer än Anna Kinberg Batra (M).

I jämförelse med NMR framstår Sverigedemokraterna, trots sina rötter i nynazism och vit makt-rörelsen, som oerhört hyggliga och resonabla.

Under partiledarutfrågningen i Aftonbladets tält jämförde Jimmie Åkesson (SD) de svartklädda, våldsbejakande nazisterna med en terrorgrupp. Han uttryckte sig hårdast om NMR och varför skulle han inte göra det? I politiken får man inte försitta de chanser som ges och Åkesson borde skicka en blomma till Region Gotland.

En andra iakttagelse gäller segregation och ökande klyftor i samhället. Det har samtliga talare berört under veckan. Det betyder att alla partier i riksdagen har identifierat ökad splittring och segregation som ett av de för dagen viktigaste samhällsproblemen. Det är på intet sätt märkligt eller konstigt.

Klyftorna i Sverige har ökat i maklig takt i över två decennier. Den utvecklingen kan övergå i en snabb och betydligt större utslagning när de som kom hit under den stora flyktingvågen 2015 har fått besked om att de får stanna och ska ut i samhället.

En tredje notering är en förnimmelse. Före och under politikerveckan har S, L och C både skickat ut signaler till varandra. Vad denna trandans så småningom leder till är ännu höljt i dunkel. Men det kan bli något – eller också inte.

Stefan Löfven (S) säger gärna att hans parti står i mitten. På senare tid har han preciserat det till att S är ett mittenparti. Röksignaler till Lööf och Björklund med andra ord.

I talen under Almedalsveckan kom svaren, även de som svårtydda rökpuffar. Björklund talade om klass och att han själv kom från arbetarklassen, ”en textilarbetarunge”. Annie Lööf pratade om splitring och segregation och att landet riskerar att slitas isär om ingenting görs. Alltså det som Löfven själv brukar säga.

Håller de på att testa förutsättningarna för någon form av mittenregering efter valet? Det verkar inte bättre. De riktigt konspiratoriska noterade med intresse att ordförandena i L:s, C:s, MP:s och S ungdomsförbund tågade tillsammans i Mångfaldsparaden, ett demonstrationståg med udden riktad mot NMR. Ännu ett tecken.

Till sist några ord om Anna Kinberg Batra (M) som avslutade Almedalsveckan. Om det inte varit tydligt förut så blev det tydligt där och då att hon tänker kämpa. Hon har inga planer på att kasta in handduken.

– Jag har tagit till mig av tydlighetskritiken under våren, sade hon. Och det verkar hon faktiskt ha gjort.

Under de senaste veckorna har Anna Kinberg Batra renodlat det moderata budskapet till tre punkter. Integration, jobb och trygghet. Det är där Moderaterna vill sätta in stöten om de får chansen att bilda regering igen.

Kinberg Batra tog också upp det alltför få uppmärksammar. Det går bra för Sverige nu och det är roligt. Men tillväxten drivs av en global högkonjunktur och låga räntor. Det enda man vet om det är att det inte kommer att vara så i all evighet.

Ska jobben bli fler i Sverige måste vi alltså anstränga oss lite mer själva. Inte lita på att en gynnsam omvärld sköter det åt oss.

– Åk hem Sverigehatare, sade Anna Kinberg Batra till Nordiska motståndsrörelsen från Almedalsscenen.

Modigt. Kanske till och med dumdristigt. Men det var härligt att höra och nazisternas protester var förvånansvärt lama.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE