Alla myndigheter ska veta allt om dig

Tänk dig att du söker bostadsbidrag.

Tjänstemannen som ska fatta beslut får med ett par enkla knapptryckningar reda på din sjukdomshistorik, den inflammerade vårdnadstvisten eller ungarnas problem i skolan.

Så blir det om Försäkringskassan får som den vill.

Önskemålet om en skön ny värld skickades för ett par veckor till regeringen i en 17-sidig promemoria med den klickvänliga rubriken ”Framställan om utredning av om sekretessgränser mellan myndigheter ska avskaffas när det gäller sekretess till skydd av enskilda”.

Kraven är så långtgående att justitiedepartementet fick skrämselhicka och raskt skickade luntan till grundlagsenheten för handläggning.

Det saknas nu inte skäl till att Försäkringskassan vill skrota brandväggarna mellan myndigheterna.

Nuvarande regelverk runt sekretess kom till då barnen Hedenhös ännu var i farten och har sedan dess byggts på i olika omgångar och utgör i dag ett hopplöst snårigt lapptäcke.

Detta samtidigt som brottsligheten har blivit alltmer komplex och vittförgrenad. Inte minst diverse välfärdsreformer och privatiseringar drar numera till sig kriminellas intresse.

De myndighetsgemensamma insatser som behövs för att vända utvecklingen har utvecklats de senaste åren, men är långt ifrån tillräckliga.

Välfärdsgangsters tjänar miljoner - nej, miljarder! - och skrattar hela vägen till banken medan den ena statliga handen inte riktigt vet vad den andra gör.

Brottslingar med stora inkomster lyfter försörjningsstöd, assistansbedrägerier kan pågå i åratal utan att avslöjas och skojföretag ljuger glatt om antalet anställda och kvitterar ut ersättningar.

Situationen är med andra ord under all kritik. Dessbättre finns en politisk vilja till förändring och reformer som borde ha skett förr länge sedan tycks vara på gång.

Men det räcker inte, anser Försäkringskassan. Regeringen bör utreda om det inte är dags att helt riva murarna mellan myndigheterna.

Endast på så sätt går det att åstadkomma ”en effektivare statsförvaltning som är mindre sårbar för organiserade och avsiktliga brottsliga upplägg”.

Detta är ett oerhört radikalt förslag.

Givetvis skulle en sådan ordning underlätta väsentligt i kampen mot den organiserade kriminaliteten, men det finns faktiskt goda skäl till att myndigheterna inte har fri access till varandras register.

Vi har alla enligt grundlagen rätt till en privat sfär dit staten inte äger tillträde. Sverige är inte Kina.

Oundvikligen är det så att myndigheterna vet mycket om oss. Du kanske har varit brottsoffer i en rättegång. Du kanske har fått vård för psykiska problem. Ditt barn har kanske ätstörningar.

Skatteverket har uppgifter. Sjukvården har uppgifter. Socialtjänsten har uppgifter. Och så vidare.

Sekretessen är en garant för att all denna information inte samlas på ett och samma ställe. En garant mot myndighetsmissbruk.

I sitt ivriga övertalningsförsök hänvisar Försäkringskassan till rådande samhällsvärderingar. Människor påstås i större utsträckning än tidigare godta att storebror ser dig.

Ja, det gäller ju att passa på medan det offentliga samtalet handlar om gängmord och terrorism och folk tuggar i sig allt möjligt. Sätt fart, vi vet ingenting om hur vindarna blåser om några år.

Det kan framstå som en smula bräckligt av en myndighet att bygga en argumentation om långtgående förändringar på en just nu rådande opinion, men visst, den personliga integriteten är en hopplöst omodern fråga.

Jag är dock inte alldeles övertygad om att den folkliga acceptansen verkligen är så stor om människor får klart för sig vad det här förslaget egentligen innebär.