Så försöker Putin skapa ett nytt Sovjet

Fortsätter Putin på den inslagna vägen har han snart återupprättat skräckväldet från Sovjet-tiden, skriver Wolfgang Hansson.

Ett efter ett slår han undan benen för den ryska oppositionen. Snart finns det inte längre kvar någon som kan protestera mot president Vladimir Putins styre.

Det verkar vara så han vill ha det. En återgång till Sovjetunionen då allt missnöje slogs ner brutalt.

Kremls senaste drag är att låta klassa Aleksej Navalnyjs anti-korruptionsorganisation som en extremistorganisation. Det är detsamma som att säga att de inte har någon rätt att existera.

I stället för att vänta på att rysk polis ska stänga alla Navalnyjs kontor över hela Ryssland har han valt att själv låta göra det. Det innebär i praktiken att Rysslands främsta politiska opposition stänger igen butiken.

Navalnyj spelade högt men förlorade. Åtminstone för nu.

Oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

Ifall motståndet mot Putin kommer att ta någon annan skepnad vet vi inte än. Det påstås finnas en plan B. Men Kreml har redan agerat mycket hårdhänt mot de demonstrationer som Navalnyj manade till efter att han blivit fängslad och dömd.

Putin kommer inte att nöja sig med att Navalnyj på pappret ”ger upp”. Regimen kommer att jaga och gripa de ledande inom anti-korruptionsnätverket och låta döma dem till kännbara fängelsestraff.

Det sker efter ett numera känt mönster. Så fort någon person dyker upp som kan utgöra ett hot mot Putins maktställning så röjs denne ur vägen på ett eller annat sätt.

Den liberale politikern Boris Nemtsov var en tung kritiker av Putin som också avslöjade hur presidenten skott sig ekonomiskt på sin maktställning.

Nemtsov sköts kallblodigt ihjäl utanför Kreml 2015 i vad som väldigt tydligt var ett beställningsmord.

I exil för att överleva

Den förre schackspelaren Gary Kasparov greps och fängslades upprepade gånger när han försökte blåsa liv i sitt oppositionsparti mot Putin. Han är fortfarande aktiv men i praktiken oskadliggjord.

Boris Nemtsov sköts ihjäl 2015.

Putins agerande borde egentligen inte förvåna någon. Han visade tidigt att han inte tolererade politiska utmanare. När miljardären Michail Chodorkovskij inte nöjde sig med att han blivit en av Ryssland rikaste män i samband med att Sovjetunionens tillgångar privatiserades, utan ville konkurrera med Putin på den politiska arenan, slutade det 2003 i en cell i Sibirien under många år.

Efter frisläppandet gick han i exil medveten om att det var hans enda chans att överleva. Där är han ofarlig.

Navalnyj hade kunnat gå samma väg efter att han förra året förgiftades av nervgiftet novitjok under en resa i Sibirien. Ett nervgift som bara den ryska statsapparaten har tillgång till. Kreml ville helt enkelt röja Navalnyj ur vägen.

Navalnyj kunde ha gjort som Chodorkovskij och stannat utomlands men visste att han då skulle vara slut som oppositionsledare. Modigt eller dumdristigt kan man ha olika åsikter om men när Navalnyj valde att återvända tvingade han Putin att återigen ta itu med ett konkret hot mot hans maktställning.

Hyllar Stalin

När den förre KGB-agenten tog över makten efter Boris Jeltsin 1999 var Ryssland en ung demokrati på mycket ostadiga ben. I början såg det ut som Putin ville hjälpa demokratin på fötter. Men ganska snart började signaler i motsatt riktning komma.

Hans uttalande 2007 om att upplösningen av Sovjetunionen var 1900-talets största geopolitiska katastrof och återupprättandet av Stalins anseende följdes av invasionen av Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014.

Vi är tillbaka i en tid då Ryssland och västvärlden har helt olika bilder av verkligheten.

Putin verkar inte drivas av någon ideologi. Han är inte kommunist. Allt handlar bara om att behålla makten och Rysslands ställning i världen.

För att nå det målet använder han nationalismen för att trumma upp stöd.

Vladimir Putin.

I början var ekonomin hans viktigaste vapen. Putin levererade tack vare höga olje- och gaspriser en stadigt högre levnadsstandard till ryssarna. Men där har lägre priser, internationella sanktioner och pandemi satt stopp. Numera är det nationalismen och en ökad repression som återstår.

Liknar Brezjnev

Tack vare skräddarsydda lagändringar kan Putin låta sig omväljas och sitta fram till 2036. Då är han 83 år. Varje val får alltmer av ett löjets skimmer över sig. Valen är till för att legitimera Putins styre, inte för att upprätthålla demokrati.

Samtidigt monteras den fria pressen ner bit för bit.

Putin verkar inte ha några planer på att återinföra den planekonomi som var ett kännetecken för det kommunistiska Sovjetunionen. Däremot verkar han vilja återuppliva ett annat av Sovjets främsta särdrag. Den totala bristen på press- och yttrandefrihet och på politisk frihet. Ingen som helst opposition tolererades. Oliktänkande förföljdes och tvångsintogs på anstalter för psykiskt sjuka.

Fortsätter Putin på den inslagna vägen har han snart återupprättat skräckväldet från den tiden.

Faktum är att friheten på många sätt var större under Sovjetunionens sista år med Michail Gorbatjov vid rodret än vad den är i Putins Ryssland i dag. Putin liknar mer dåtidens Leonid Brezjnev.