Miljöpartiet snackar skit

Vill hoppa av men skyller på Centern

Miljöpartiet ger Annie Lööf skulden för att för att de lämnar regeringen.

Skitsnack. De lämnar den för att de tror de vinner på det.

Nu kommer Sverige ledas av den bräckligaste regeringen på fyra decennier.

Det var en exceptionell dag på alla sätt i svensk politik. Jag skrev tidigare i veckan att den kunde bli rörigare än rörig. Det har besannats.

På morgonen valdes Magdalena Andersson (S) till Sveriges första kvinnliga statsminister.

På kvällen bad hon talmannen att få bli entledigad från jobbet. Friställas helt enkelt.

Under mellantiden hade riksdagen röstat ner regeringens budgetförslag för 2022. I stället valde den att ge sitt godkännande till ett alternativ från Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det ledde till att Miljöpartiet, med sina fem ministrar, lämnade regeringen. De kunde inte sitta kvar i en regering som genomför Sverigedemokraternas politik. Sade de.

De sade också att allt var Centerpartiets fel. Utan dem skulle de aldrig hoppat av.

Allt det här är självfallet kvalificerat skitsnack och ännu ett exempel på partiernas alltmer utbredda intresse av att skylla på andra än att själva ta ansvar.

Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi hävdar att Annie Lööf går SD:s ärenden genom att rösta som C gjorde i budgetomröstningen.

De röstade bara på sitt eget förslag. I andra voteringar lade de ner sin röst. Det är praxis i riksdagen. Det är så man gör.

Miljöpartiet tycker att Centern i stället för att avstå skulle ha röstat på regeringens budgetförslag i slutomröstningen. Då hade den vunnit – inte varianten från M, KD och SD.

Men varför skulle Annie Lööf och hennes parti göra det? De hade ju inte budgetförhandlat med regeringen och hade inga särskilda skäl att stödja den.

 

Den verkliga orsaken till Miljöpartiets överraskande avhopp ur regeringen är snarare deras usla opinionssiffror. 3,4 procent i november, tre procent månaden innan i Aftonbladet/Demoskop. Allt annat är skitsnack.

Hjärntrusten i Miljöpartiet har helt enkelt kommit fram till att det sannolikt är bättre att verka utanför regeringen under de knappa tio månader som återstår till valet. Än att stanna i den.

Men hur svårt kan det vara att säga som det är? Sällskapet passar oss inte längre. Inte särskilt svårt om ni frågar mig.

Det som talar för den teorin är att Magdalena Andersson gör en helt annan bedömning av tyngden av sin nedröstade budget än Bolund och Stenevi.

Hon anser att det ändrar på 10 av 74 miljarder avsatta för nya reformer och det kan hon, enligt utsago, leva med. Men det kan alltså inte Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna delade däremot MP:s uppfattning om att de vunnit en storseger. Jimmie Åkesson och hans närmaste skålade i champagne i sociala medier.

Det var en exceptionell dag i svensk politik. Exceptionellt rörig och fullständigt obegriplig för människor utanför politiken.

Den allt oförsonligare tonen i debatten, och de för vanligt folk mystiska piruetterna riskerar att urholka demokratin. Det finns inget bärande skäl för vanliga människor att intressera sig för politik när politiker skriker och halvljuger. Jag är hemskt ledsen, men så är det.

 

Talmannen ska på torsdag eftermiddag berätta hur han ser på den närmaste framtiden. På dagordningen står följande:

På nytt föreslå att riksdagen väljer Magdalena Andersson, som kommer att bilda en enpartiregering (S), till statsminister.

Därefter ska Andersson presentera sin regeringsförklaring, ett slags arbetsprogram, och sin ministerlista.

Sedan genomförs skifteskonseljen på slottet under ledning av kungen. Då är regeringsskiftet avklarat, Andersson statsminister på riktigt och Stefan Löfven kan åka till sommarstugan utanför Örnsköldsvik.

Den blivande S-regeringen har en smal bas i riksdagen, 28,3 procent av väljarna. Det blir den svagaste regeringen sedan dåvarande Folkpartiet under kort tid på 1970-talet ensamma satt i regeringen.

 

Per Bolund och Märta Stenevi vid statsministeromröstningen i riksdagen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.