Skitprat och hyckleri i riksdagen
Riksdagens debatt i dag om sossarnas lotterielände bjöd på underhållning för oss som har haft oturen att förses med mörk humor.
Företrädare för de tre stora partierna avlöste varandra med inlägg som i allt väsentligt bestod av skitprat och hyckleri.
– Jag hoppas den här debatten visar att Magdalena Andersson har svar på hur de lurade ska få pengarna tillbaka, sade finansmarknadsminister Niklas Wykman med allvarlig röst.
Det är han som har tagit initiativet till dagens show i kammaren, ”Särskild debatt om förtroendeskadlig partifinansiering”.
Naturligtvis passade han på. Det hade även jag gjort om jag var moderat och det stora oppositionspartiets lotteriförsäljning avslöjats med att ta sikte på äldre och förvirrade människor.
Lena Hallengren, socialdemokrat, avlöste moderaten i talarstolen.
Hennes parti hade minsann sparkat vd och styrelse, tagit ansvar, men Moderaterna har faktiskt fixat och trixat genom åren, de också.
För inte länge sedan var lotterna en av sossarnas starkaste frågor.
Regeringsunderlagets fyra partier hade tillsatt en utredning om att begränsa denna form av finansiering och indignationen var stor långt in i borgerligheten.
”SD och regeringen är på väg att skicka ut svensk demokrati på en farlig resa”, röt DN:s ledarsida och i en debattartikel gjorde den gamla toppmoderaten Ulrica Schenström en jämförelse med auktoritära regimer som Turkiet och Ungern.
Men det var i våras, en evighet sedan, innan det visade sig att gängkriminella sitter i Spanien och för sossarnas räkning lurar av tanter deras pengar.
Nu, på andra sidan skandalen, slet Hallengren, ödmjukhet inför Kombilotteriets haveri balanserat med attacker på regeringen, men hon var chanslös.
När kommer Socialdemokraterna inse att det är kört? Att dessa lotter alltid kommer att stinka, hur många ansvariga som än får sparken, hur ofta Magdalena Andersson än lovar gå till botten med det inträffade?
Det var hyfsat välbesatt i kammaren. En debatt i riksdagen brukar knappt locka ens de närmaste sörjande, men till den här tillställningen hade ett femtiotal politiker orkat släpa sig.
Applåder kom och gick, samtliga deltagare hade partikamrater på plats.
Tobias Andersson, SD, tog över. ”När förtroendet skadas riskeras förtroendet för demokratin”...”aggressiv marknadsföring”... ”ljusskygg partifinansiering”...
Ett öppnare mål för honom och för Moderaterna har inte setts sedan en spelare i Kalmar bara hade att peta in kulan i tom kasse i en match mot AIK för några omgångar sedan.
Men bollen gick över, och hur är det nu, har inte Moderaterna och SD själva försökt armbåga sig in i spelbranschen?
2017 gjorde SD ett försök. ”Lotten ska ge känslan av traditionellt svenskt föreningsliv”, mös partiet.
Något år sedan var det dags för Moderaterna. ”Det känns fantastiskt roligt att få lansera M-lotten”, kluckade partisekreterare Strömmer.
Men satsningarna misslyckades, Tidöpartierna vann valet och innan någon visste ordet av var denna form av partifinansiering oerhört suspekt.
Utredningen om lotter hade naturligtvis inte tillsatts om de partier som nu skäller högst själva tjänat pengar på dem.
Endast TT, TV 4 och Aftonbladet satt på pressläktaren: journalistiken är rastlös till sin natur och Kombilotterna är numera en gammal story.
– Människor sägs upp i vården, men Moderaterna vill diskutera socialdemokratiska lotter, muttrade Hallengren i en replik.
– Socialdemokraterna borde svara inför folket om hur pengarna som kommer in från de här lotterna ska användas, bet Wykman tillbaka.
Diverse småpartier kom och gick i talarstolen. Vänstern skällde på högern. Högerns skällde på vänstern.
– Varför har samhällets värsta fått sko sig på samhället svagaste? röt sverigedemokraten i en femtioelfte replik.
Skolklasser avlöste varandra på åhörarläktaren, tonåringar som lyckades uppbåda några minuters intresse innan de sjönk ner i mobiler och TikTok.
Klockan 14.53 slog vice talman Julia Kronlid klubban i bordet och meddelade att debatten var över.
Många av riksdagsledamöterna hade så dags kroknat och lämnat salen. De som härdat ut såg mest lättade ut över att det var över.