Här har hushållen det allt tuffare

Uppdaterad 2013-06-17 | Publicerad 2013-06-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hushållen i Italien går igenom tuffa tider.

Besparingar, pensionsreform och demografiska problem.

I nyheterna kan de kännas abstrakt. Men vid möte med italienska familjer blir de verklighet.

Det blir helt klart allt tuffare för de italienska hushållen.

De italienska hushållen står inför stora offentliga besparingar. Det kommer att bli kännbart för de flesta när bland annat förändringar i pensionerna slår igenom.

”I många familjer lever de unga redan i dag på de äldres pensioner, hur ska det gå när pensionerna blir sämre och kommer senare i livet?” frågar sig kvinnan i den familj jag hälsar på.

Vi hamnar mitt i ett protestmöte om pensioner. Demonstranterna utanför parlamentet i Rom vill att pensionsreformen rivs upp. Men de protesterar nog förgäves. Men den stora statsskuld Italien var det tvunget att begränsa pensionsutbetalningarna som lär ha tagit en tredjedel av hela statsbudgeten och stadigt ökar.  För en lärare räckte det tidigare med att ha arbetat, inklusive studietiden, i 36 år för att få full pension livet ut. Det gjorde att de flesta lärare gick i pension kring 58 år. 

För den som arbetat i statsförvaltning kunde det räcka med 20 år och en parlamentsledamot hade pension livet ut efter 35 månader (enligt Sveriges Radio).

När pensionerna tar så stor del av statens pengar får annat stå tillbaka. Och när ekonomin inte växer så hårdnar kampen om statens pengar. Det är här Italien befinner sig i dag. Lägg därtill ett politikerförakt som gör att många använder sin rösträtt till protestera snarare än att rösta fram den man har förtroende för.

På minussidan står också bristen på stora internationella företag som kan dra inkomster till landet samt förhållandevis lite naturtillgångar. Dessutom är det demografiska problemet stor – det föds helt enkelt för få barn och italienarna blir allt äldre. Färre ska med andra ord försörja allt fler.

Men det finns också ljuspunkter. En av dem är turismen. När de nya ekonomiernas medelklass reser ut i världen vill de se de klassiska sevärdheterna. Köerna till Colosseum och Vatikanen i Rom växer och det kan ta timmar att komma in. Till Palazzo Pitti i Florens och de Vincis Nattvarden i Milano är det bäst att förboka biljetter månader i förväg. Rätt skött kan turism bli en allt mer betydelsefull intäktskälla för landet.

Det förutsätter dock att förtjänsterna kommer hela landet till del. Vi glömmer lätt bort att Italien är ett ungt land, från slutet av 1800-talet, och att spänningen mellan nord och syd alltid funnits där.

Och för den enskilda familjen fortsätter livet som tidigare. Till skillnad från de svenska hushållen så är italienarna försiktiga med lån och har gärna en buffert på banken. 

När det blir allt kallare ekonomiskt blir La Familia allt viktigare.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln