SCA-topparna brände andras miljoner – friar sig själva

Sverker Martin-Löf, till höger, förlorade flera toppuppdrag efter att bland annat ha flugit sina jakthundar med SCA:s privatjet. Till vänster: Jan Johansson, vd och koncernchef SCA, som avgick efter härvan.

Direktörer som avslöjas med ett närmast maniskt behov av att sätta sprätt på andras miljoner gör klokt i tillsätta en egen utredning.

Det är ett fiffigt sätt att försöka lugna de upprörda aktieägare som misstänker att brott har begåtts.

Någon som minns Skandia-härvan i början på 2000-talet?

Räknenissarna tappade all kontakt med verkligheten och införde bonussystem som betalade ut nästan 2 000 miljoner till 80 av koncernens höjdare.

Som sig bör tillsattes en utredare, som dock till ledningens förtret upptäckte att två av direktörerna hade försökt dölja skyhöga kostnader för lyxrenoveringar av deras paradvåningar på tjusiga Strandvägen i Stockholm.

Toppgarnityret anhölls, flera åtal väcktes och personalchefen dömdes till 18 månaders fängelse för att ha fuskat med en faktura på 18 miljoner.

Direktörerna friades

Bättre tur med egentillsatta utredare har vår tids grandiosa slipsgubbar, direktörerna i SCA, haft. I går slog nämligen chefen för en av de stora revisionsbyråerna och ett före detta justitieråd fast att brott icke har begåtts och att skogs- och hygienjättens policy har följts. 

Bakgrunden är en osannolik soppa som SVD näringslivs skickliga reportrar har avslöjat bit för bit.

Helikopter har skickats för att hämta en kvarglömd plånbok, familjemedlemmar har bjudits på resor med koncernens privatjet och andra bolags direktörer har flugits till en lyxig jakstuga där stjärnkockar lagat maten.

Direktörerna har slingrat sig efter bästa förmåga, som då dåvarande vd:n hävdade att SVD hade fel då tidningen berättade att dennes resa med dottern till fotbolls-VM i Brasilien kostade tre miljoner.

Det var för all del ingen lögn, då det har visat sig att just den notan i själva verket gick på fem miljoner. Sammanlagt har direktörernas flygande uppgått till 326 miljoner under de senaste fem åren.

Inget inflytande över varandra

Hur bar sig då de välvilliga utredarna, tillsatta efter krav från minoritetsägarna, åt för att komma fram till att lagen har följts exemplariskt?

Genom ett finurligt resonemang om att det var höjdare i näringslivet som bjöds in till de påkostade jakterna. Då kan det inte röra sig om mutbrott.

Gästerna kan nämligen inte påverka beslut som SCA fattar.

Ja, ni läste rätt. Direktörerna från de olika bolagen har inget inflytande över varandra. Det saknas tjänstesamband mellan givare och mottagare, för att tala juristsvenska.

Detta väcker frågor. Om nu tjänstesamband saknas, varför bjuda in just toppar från näringslivet? Är det rimligt att tro att de inte snackade jobb? Att det inte handlade om en generositet som på ett eller annat sätt skulle ge SCA fördelar?

Åtals väcks – kanske

Fotboll, decemberöverenskommelsen eller kärnvapenförhandlingar mellan USA och Iran hade de ju kunnat diskutera med vilken något så när allmänbildad högstadielärare som helst.

Nej, det går inte helt att utesluta att det var intresse för astrologi som förde höjdarna tillsammans. Men det skulle förvåna om så visade sig vara fallet.

Möjligen kommer framtiden att ge de generösa utredarna rätt. Möjligen läggs den inledda förundersökningen om bland annat mutbrott ner. Möjligen väcks åtal, med friande domar som följd. Vem vet.

Åklagare Thomas Forsberg, som försöker bringa klarhet i härvan, är hursomhelst förvånad över utredningens långtgående slutsatser. Det är inte svårt att förstå varför. Som aktieägare i SCA hade jag inte blivit imponerad.