Mejla

Lena Mellin

Skitpratets höst är här

Tompratet frodas i takt med maktlösheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Den politiska hösten är här och den riskerar att bli mördande - en orgie i skitsnack. Eller om man vill uttrycka det lite mildare, tomprat i parti och minut.

Det beror på januariavtalet, av Moderaterna kallad ”jöken”, januariöverenskommelsen. De tycker att det är roligt.

Enligt januariöverenskommelsen ska regeringens båda partier, S och MP, göra upp om statsbudgeten med Liberalerna och Centern varje år fram till nästa val. De har också en åtgärdslista på 73 andra punkter som ska betas av, från att avskaffa den så kallade värnskatten till ett antal utredningar.

Man kan säga mycket om januariavtalet och alla dess fel och brister. Men det var den metod som partierna lyckades enas om för att undvika att den mycket sega regeringsbildningen drog ut ännu längre på tiden. Det tog ändå 4,5 månader, nytt svenskt rekord.

Men avigsidan av januariavtalet är uppenbar. Det lägger locket på debatten, vare sig man vill eller inte.

Stefan Löfven när han valdes till statsminister.
Foto: PONTUS ORRE
Stefan Löfven när han valdes till statsminister.

Vänsterpartiet är helt intresselöst. Från att under förra mandatperioden varit en maktfaktor har Jonas Sjöstedt och hans partivänner reducerats till en grupp som man helt kan bortse ifrån. Deras förslag kan på sin höjd ha ett akademiskt intresse - om det är tillräckligt spännande. Det kommer i alla händelser inte att genomföras.

Detsamma kan sägas om trion Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De förfogar tillsammans över 44 procent av riksdagens mandat men har inte heller något att säga till om - ifall de inte mot förmodan lierar sig med Vänsterpartiet. Det förefaller mindre troligt.

Deras förslag, även då de är överens, är alltså också mest av teoretiskt intresse eftersom de sällan eller aldrig kommer att genomföras. I alla fall inte så länge januariavtalet fortfarande gäller.

Avtalet är visserligen inte heltäckande. Det har glipor. Men frågan är om partierna som ingått det har lust att riskera sitt förbund genom att göra större uppgörelser utanför dess ram. Skulle inte tro det.

Återstår då de fyra partierna som står bakom januariavtalet. Kommer de att liva upp debatten med nya spänstiga idéer?

Risken är minimal. De har fullt upp med att förverkliga avtalet utan att bli osams. Något större nytänkande är inte att vänta därifrån.

Skitpratets höst står alltså för dörren. Oavsett parti kommer representanter få småsaker att verka stora, skitsaker avgörande och det egna inflytandet större och mer avgörande än det verkligen är.

ll inte i hatten, det kommer inte att behövas. Snarare iskall analys.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Paris äntligen befriat

Just i dag har det gått 75 år sedan Paris befriades. Vi har alla sett glädjescenerna på Champs Elysées. I dagens EU-värld med i stort sett öppna gränser mellan medlemsländerna känns det väldigt avlägset. Då får man påminna sig om att dagens 90-åringar då redan fyllt 15.

Mäktiga på badort

Under två dagar med start i går träffas G7, sju av världens största ekonomier, i den franska badorten Biarritz. De har mycket att tala om, bland annat handelskrig. Den avslutande presskonferensen håller värden, president Emmanuel Macron, tillsammans med den japanske statsministern.

Nya samarbeten?

På torsdag träffas EU:s försvarsministrar till informellt möte i Helsingfors eftersom finnarna just nu är ordförande i EU. Sveriges representant Peter Hultqvist (S) gillar alla försvarssamarbeten - utom Nato. Övriga samarbeten stärker Sveriges säkerhet, enligt försvarsministern.

Fler EU-möten

Även utrikesministrarna startar hösten med ett informellt möte i Finland. Vad Margot Wallström och hennes kolleger ska prata om är oklart men ämnen saknas inte; Iran, handelskrig, Kina, Hongkong med mera, med mera. Läget I Italien lär däremot inte tas upp - utom i korridorerna.

Då bröt helvetet loss

Nästa söndag har det gått 80 år sedan tyskarna invaderade Polen och andra världskriget med systematisk utrotning av vissa människor som ett av inslagen inleddes. För att påminna om detta stora mänskliga nederlag gästar president Trump dagen innan den polska huvudstaden.

Foto: AFTONBLADET
Annie Lööf (C).

Veckans citat

”Vår dotter ska bli storasyster”.

Annie Lööf, C-ledare, meddelar på Instagram att hon ska föda sitt andra barn nästa år

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: