Trumps sista chans

Att över hundra republikanska kongressmän vill avskaffa demokratin är minst sagt anmärkningsvärt.

Från att tidigare mestadels varit tysta stödjer de nu ett sista försök att få Högsta domstolen att förvandla Donald Trumps förlust i presidentvalet till en vinst och fyra nya år i Vita huset.

Precis när man trodde att politiken i USA inte kunde blir mer galen visar en rad republikanska företrädare att de är beredda att ta till vilka metoder som helst för att ändra det amerikanska folkets uttalade vilja eftersom de ogillar resultatet.

Det handlar om en stämning som lämnats in av Texas justitieminister Ken Paxton. Han hävdar att omfattande valfusk förekommit i delstaterna Georgia, Wisconsin, Pennsylvania och Michigan och att dessa delstaters elektorer bör förhindras att avlägga sina röster. Istället ska de kunna ersättas av Trumpvänliga elektorer.

Normalt är omröstningen ren formalia. Men den här gången en process som kommer att följas noga och med spänning.

Det finns flera märkliga saker med stämningen från Texas men det mest chockerande är att 106 republikanska kongressmän skrivit under att de stödjer den. Dessutom får den stöd av Paxtons republikanska justitiekollegor i 17 delstater.

Texas justitieminister Ken Paxton.

Dessa individer skriver alltså under på att de valresultat som delstaterna i fyra vågmästarstater redan räknat om flera gånger och sedan fastställt ska ogiltigförklaras.
I praktiken tar de avstånd från demokrati. Folkets vilja är bara acceptabel om den väljer republikanska företrädare.

Dessa folkvalda republikaner, i det som brukar ses som världens främsta demokrati, vill alltså avskaffa demokratin och ersätta den med någon form av auktoritärt styre.
Det går nästan inte att hitta ord för att beskriva detta.

Även om dessa republikaners enda syfte är att visa sitt stöd för Trump för att därmed försäkra sig om att deras egna väljare inte ska vända dem ryggen, är det ingen förmildrande omständighet.

Vill bli benådad

I USA bestämmer delstaterna själva över sina val, hur de ska skötas. Att en delstat lägger sig i hur andra delstater sköter sina val är unikt.

En pikant detalj i det hela är att Paxton är under utredning för flera brott. Därför är det många som ser hans initiativ som ett sätt att försäkra sig om att president Trump benådar honom innan han lämnar Vita huset den 20 januari.

Trump hejar ivrigt på detta försök att vrida valresultatet till hans fördel. Källor inom Vita huset uppger till amerikanska medier att möjligheten att HD ska ge honom valsegern är allt Donald Trump pratar om.

På twitter skriver Trump själv om hur mycket han hoppas på Texas stämningsansökan.
"Allt vi begär är mod och visdom hos dem som ska fatta ett av de viktigaste besluten i vårt lands historia. Gud välsigne dem."

Trump hoppas att det faktum att han själv tillsatt tre av domarna i HD ska göra att de går på hans linje. Inte minst hoppas han på Amy Coney Barett, den kvinnliga domare som han lät svära in bara några dagar före valet. Han gör ingen hemlighet av att han nu tycker det är "payback time".

Men domarna i HD är utsedda på livstid just för att de inte ska ge efter för påtryckningar. Därför är det tveksamt om Trump har så mycket att hämta trots att domstolen numera har en konservativ majoritet med 6-3.

Bråttom

Den allmänna meningen bland rättsexperter i USA verkar vara att HD inte ens kommer att ta upp ärendet just eftersom vallagarna är delstaternas eget område och därmed inte kan bli till en tvist mellan delstater.

Stämningen innehåller inte heller några bevis för det valfusk som påstås ha förekommit. Allt det som Texas hävdar har redan avvisats med eftertryck av lägre domstolar.

Detta är Donald Trumps sista chans att med juridiska medel försöka vända sin valförlust till en vinst. Men han har bråttom. På måndag ska de utsedda elektorerna i varje delstat samlas i sina respektive delstatshuvudstäder för att rösta på den kandidat som vann i deras delstat. Efter det är det i praktiken fastslaget att Joe Biden är USA:s 46:e president.

Ett besked från HD kan eventuellt komma redan i dag. Skulle de mot förmodan ta upp målet kommer bara det att skapa våldsamma konvulsioner i Washington DC.

Mitt i allt detta har USA passerat en ny tragisk gräns i coronapandemin. Över 3 000 döda på en dag. Det är fler än som dog i terrordåden den 11 september 2001.

Men president Trump gör inget för att lindra pandemin. Hans fokus ligger bara på en sak. Att verkställa den statskupp han försökt genomföra ända sedan valdagen.