Bra om Sverige agerar snabbt - men det kan redan vara för sent

Ett av Sveriges största misstag i våras var att inte vara tillräckligt snabba på bollen.
Därför är ett omedelbart men tillfälligt inreseförbud från Storbritannien bra.

Men risken finns ändå att den nya virusvarianten sprids till Sverige.

Om den inte redan finns här.

När de första coronafallet rapporterades i Sverige den 31 januari var det en resenär från Wuhan som själv tog kontakt med smittskyddsmyndigheterna och snabbt kunde isoleras.

Detta exemplariska handlande invaggade oss i ett slags falsk säkerhet om att Sverige hade kontroll. Sedan var det öppna spjäll. När sportlovsresenärer och andra resande återvände till Sverige några veckor senare togs varken febertemp eller coronatester. Turister från Mellaneuropa och andra länder inom EU kunde resa in okontrollerat trots att smittan spridit sig till Europa och USA.

Resultatet blev en utbredd samhällssmitta i Sverige som i sin tur resulterat i de höga svenska dödstalen.

Då sades från både statsepidemiolog Anders Tegnell och statsminister Stefan Löfven att stängda gränser inte gav något skydd. Det räckte att de som kände sig sjuka stannade hemma.

Men erfarenheterna från nästan ett år med coronapandemin visar tvärtom att stängda gränser spelat mycket stor roll för de länder som lyckats hålla smittan på en låg nivå.
Stängda gränser är inte detsamma som att inte en käft släpps in. Alla länder har skyldighet att ta emot sina egna medborgare. Dessutom kan det finnas arbetsresor som är så viktiga att de tillåts.

Upptäckt redan i september

Men länder som Kina, Japan, Sydkorea, Vietnam, Thailand, Taiwan, Nya Zeeland och Australien tillämpade och tillämpar strikta karantänsbestämmelser. Ingen får sitta i karantän i hemmet. Det kombinerades men en aggressiv testning och smittspårning.

För Sverige i dag är läget ett annat. Vi har redan en mycket omfattande smittspridning och att stänga gränserna nu skulle inte alls få samma effekt.

Men i ljuset av den ännu mer smittsamma varianten av viruset som upptäckts i Storbritannien kan ett åtminstone tillfälligt inreseförbud och stoppade flyg från Storbritannien vara en bra åtgärd.

Med tanke på hur hårt ansträngd den svenska sjukvården är, är det extra viktigt att inte importera smitta av en som det verkar ännu mer smittsam variant av viruset.

Det förutsätter dock att virusvarianten inte redan finns i Sverige. Enligt BBC upptäcktes mutationen i södra England redan i september men det är först nu man fått klart för sig att den är 70 procent mer smittsam än den vanligast förekommande virussorten.

Om det stämmer är risken naturligtvis överhängande att virusvarianten redan finns i Sverige. Även om den ännu inte upptäckts av Folkhälsomyndigheten.

Det mer smittsamma coronaviruset har redan konstaterats i bland annat Nederländerna och Danmark vilket ytterligare understryker risken att det redan kan ha spritt sig till många länder.

Ovälkommen julklapp

Men innan vi säkert vet kan det vara värt att temporärt stoppa resande från Storbritannien. De som släpps in måste i så fall sättas i karantän för att förbudet ska få full effekt.

Kanske är det dags för Sverige att testa den tvingande varianten av karantän på särskilda, övervakade hotell.

Coronaviruset har redan i sin originalform visat sig vara oerhört smittsamt. Den ännu mer smittsamma varianten är en sällsynt ovälkommen julklapp. En tröst i bedrövelsen är att det verkar som folk inte blir mer sjuka av mutationen och att vaccinerna enligt expertisen ska bita även på den nya varianten.

Överlag märks det att Europa är mycket mer på tårna nu än i våras. En rad tongivande länder som Frankrike och Tyskland beslutade redan i går om flygstopp från Storbritannien och många fler lär följa. Färjeförbindelserna till och från Frankrike stängdes redan vid midnatt liksom tågen under Engelska kanalen. Säkert fick detta även Sverige att agera.

Redan har ett antal länder utanför Europa infört stopp, däribland Saudiarabien, Argentina och Kanada.

Denna typ av beslut är upp till varje land men med tanke på den fria rörligheten inom unionen är det är en fördel om samtliga EU-länder tillämpar samma regler. Vårens Vilda västern-situation med olika gränsstängningar fick EU att verka oenigt och virrigt.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen