Batong-Uffe tog på sig velourdressen

Så vill M-ledaren minska kriminaliteten

Uppdaterad 2020-12-15 | Publicerad 2020-12-14

Ulf Kristersson under sitt jultal.

Batong-Kristersson blev Mjukis-Uffe när moderatledaren höll sitt jultal.

Velourmannen presenterade en rad åtgärder som ska förhindra att barn utvecklas till kriminella.

Moderaterna har under en längre period varit starkt fokuserade på lag och ordning. Det är en av de frågor som väljarna rankar som de allra viktigaste och ett skäl till att många väljare under en period gick över till Sverigedemokraterna, de tyckte att Moderaterna var för mesiga.

Men kanske ser vi nu en omsvängning. I sitt jultal, som hölls i riksdagen framför en julgran men sändes på Facebook, tonade en ny sida fram. Batong-Kristersson hade bytt skepnad och blivit velour-Uffe.

Den beskrivningen tycker Ulf Kristersson själv sannolikt är lite väl grovt tillyxad och det kan man kanske hålla med om. För som han själv påpekade, man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Men tidigare har Moderaterna ganska ensidigt betonat bekämpningen av våld och brott genom nya hårdare tag, ännu skarpare kriminalpolitik.

Men så var inte fallet i jultalet. Där handlade det om brottsprevention, alltså åtgärder som tas till för att unga inte ska bli kriminella.

Det passar Ulf Kristersson själv ganska bra. Han har varit socialborgarråd i Stockholms stad och var socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts andra regering. Han har dessutom varit kommunalråd i Strängnäs och ett kommunalråds tid upptas i hög grad av sociala frågor.

Men det passar också Moderaterna. En så pass stor del av partiet så att den inte går att bortse ifrån är de som jag kallar Röda kors-moderater. De kanske uppskattar partiets hårda tag också – men vill också se en social profil. En omsorg med samhällets mest utsatta.

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson tog bland annat upp den lilla flickan ”Lilla hjärtat” som dog sedan hennes biologiska föräldrar efter flera års fosterhemsplacering åter fick hand om henne.

Han betonade att föräldrar har ett ansvar för sina barn. Och om de inte tar det så måste samhället ta över.

Han tog också upp den 12-åriga flicka som sköts till döds tidigare i år när hon var ute med hunden, ett av de åtta barn som hittills skjutits ihjäl eller knivdödats i år.

Men de förslag som han och Moderaterna nu koncentrerar sig på handlar inte om social misär i största allmänhet utan förslag som alltså ska förhindra att barn och unga blir kriminella.

– De förebyggande insatserna måste därför göras lika systematiskt (som dem de kriminalpolitiska, red:s anm.), sade Kristersson.
 

Bland de nya förslag han tog upp i sitt tal fanns bland annat obligatorisk språkförskola från tre års ålder i utsatta områden så att barnen där verkligen lär sig svenska språket, en nyckel till framgång i skolan och yrkeslivet. I år lämnade 16 500 ungdomar grundskolan utan fullständiga betyg. Det är omkring 15 procent av en hel årskull.

Hjälp med skoluppgifter på läx-fritids i utsatta områden är ett annat färskt förslag även om liknande presenterats tidigare.

”Tidigt och tydligt – 30 reformer för riktig prevention” var den inte så publikfriande rubriken på Ulf Kristerssons jultal.​​ De har alltså fler åtgärder i bagaget än dem jag tagit upp här. Mer stöd till föräldrar som vill ha det, exempelvis.​

 

Två saker till Ulf Kristersson uppehöll sig vid. Den ena var att det skulle bli skillnad om han får chans att leda en ny borgerlig regering efter valet 2022. Till borgerligheten räknar Moderaterna förutom sig själva KD, C och L. Den regeringen verkar inte så aktuell just nu.

Ulf Kristersson vill också få svar på varför så många blivit sjuka och avlidit i covid-19 i Sverige. Det undrar vi alla, tror jag.​

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.