Löfvens tal saknar motstycke

Allvarligaste talet i fredstid

​Statsministerns tal till nationen var förmodligen det allvarligaste någon har hållit i fredstid.

Han varnade till och med för att vissa inte kommer att få fira jul om vi inte sköter oss.

Helt enkelt för att viruset hunnit släcka deras liv innan dess.

Under mer än trettio år som politisk reporter har jag lyssnat till många tal av många statsministrar. Men inget slår Stefan Löfvens tal i till nationen i allvar.

Som Moa Berglöf, tidigare talskrivare till dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte det i Aftonbladet tv, det lät som om Sverige befinner sig i krig.

Det gjorde det verkligen och det är på sitt sätt. Vi slåss mot en osynlig fiende som alltid är nyckfull och ibland dödlig.

Löfven gick till och med så långt att han varnade för att den som inte sköter sig medverkar till att människor dör.

– Det vi som land gör fel nu får vi lida för senare. Det vi gör rätt nu får vi glädje av senare, sade han.

Det kan tyckas vara en självklarhet. Men sedan kom följande svarta varningar:

– Det vi gör nu kommer att påverka hur luciafirandet kommer att se ut, hur julfirandet kommer att se ut. Vilka som fortfarande kommer att vara med oss i jul.

Vissa skulle säkert kalla det en anklagelse. Andra skulle nog bara säga att det är ett korrekt konstaterande

Och det är det ju, den som inte håller avstånd, som går hemifrån trots att hen är sjuk är en potentiell smittspridare. Och hur smittan tas emot av en smittad har vi ingen aning om. Vissa blir knappt sjuka alls, andra lämnar oss för alltid.

Det är exceptionellt. Saknar motstycke i ett modernt statsministertal.

Att statsministern uttryckte sig rått, på gränsen till hänsynslöst, råder ingen tvekan om. Det tycker han inte ens själv.

– Det kan låta hårt, det kan låta brutalt. Men det är precis så hård och brutal som verkligheten är, sade han i talet.

Det anmärkningsvärda allvaret i talet beror självfallet på den snabbt ökande smittspridningen, att allt fler läggs in på sjukhus på grund av covid-19 och får intensivvård.

Uppenbarligen är Stefan Löfven och regeringen livrädda för att vården ska hamna i samma svåra läge som i våras.

Stefan Löfven höll tal till nationen under söndagen.

Då klarades situationen av exempellösa insatser från vårdpersonalens sida. Intensivvårdsplatser trollades fram, anställda jobbade superlånga dagar i en mycket oviss situation. Det byggde på ett jävlar anamma, alle man till pumparna, lyft dig i håret-inställning.

Att uppamma den en gång till på mindre än åtta månader är sannolikt inte möjligt.

Kanske finns det också annat Löfven är rädd för, exempelvis ekonomin. Många företag hankar sig fram med hjälp av oräkneliga stödmiljarder. Så kan det inte hålla på hur länge som helst.

Men Stefan Löfven ville inte bara inskärpa allvaret i situationen. Han ville också tala om att vi vet hur man ska göra – men har struntat i på senaste tiden:

– Under hösten har för många slarvat med att följa råd och rekommendationer.

Gör vi som i våras igen kommer situationen att ljusna och har redan gjort efter regeringens beslut att stoppa alkoholförsäljningen på krogar efter klockan 22 och sätta ett tak för sammankomster till åtta personer. Resandet minskar, hemarbetet ökar.

– Fortsätt så och håll ut. Men alla måste göra mer.

Livet är inte särskilt kul just nu, inte ens om man hittills klarat sig från att bli sjuk av coronaviruset. Och det kommer att dröja innan ljusningen kommer.

– Ställ in. Boka av. Skjut upp, sade Löfven.

Sedan kom döden tillbaka i talet.

– En mor- eller farförälder du smittar kan komma att dö. Det är för de människorna du ska göra uppoffringar.

Som sagt ett exceptionellt tal. Trots att det bara var sex minuter långt.

Tidigare tal till nationen

  • 1992, Carl Bildt (M): Med anledning av Lasermannen, som sköt elva personer med invandrarbakgrund i Stockholm och Uppsala, under 1991 och 1992.
  • 2003, Göran Persson (S): Mordet på utrikesministern Anna Lindh var upprinnelsen.
  • 2020, Stefan Löfven (S): Den akuta coronakrisen hade pågått ett par veckor. Detta tal hölls den 22 mars, i kväll höll Löfven sitt andra tal till nationen, på dagen åtta månader efter det första. Det handlade också om coronan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.