Hur ska Biden kunna stoppa omstöpningen av världen?

Världen förändras i ett rasande tempo.

President Joe Biden försöker dra i nödbromsen för att bevara USA unika maktställning.

Men Kinas färska framgångar i rymden och järngrepp i Hongkong visar hur svårt det blir att sätta stopp för de geopolitiska konvulsionerna.

Att använda ordet succé är kanske en överdrift men med alla mått mätt måste president Joe Bidens åtta dagar långa Europaresa ändå karakteriseras som en stor framgång.

Han lyckades inte bara återknyta banden med Europa efter de katastrofala åren med Donald Trump utan fick dessutom med sig övriga västledare på att bilda ett slags enad front mot Kina. Nationen som USA, trots toppmötet med president Putin, ser som ett betydligt större hot än Ryssland.

Ungefär samtidigt som Biden landade hemma i Washington igen kom beskedet att Kina inlett en bemannad rymdfärd med tre taikonauter (astronauter) som i tre månader ska bo i den nya rymdstation som Kina skickat upp i en bana runt Jorden.

Joe Biden under ett besök i Genève i Schweiz.

För två år sedan blev Kina första nation att landa på månens baksida. Man har skickat i väg en obemannad farkost för att landa på Mars.

Kina inledde sitt program för bemannade rymdfärder närmare 25 år efter att USA satte en människa på månen men är redan på väg att komma ifatt även på detta område. Det handlar inte bara om teknik. För regimen är den källa till nationell stolthet som rymdfärderna ger i befolkningen minst lika viktig.

Ungefär samtidigt som Biden återvände till Vita huset kom även beskedet att fem höga mediechefer gripits i Hongkong anklagade för att vara utländska agenter. Detta trots att USA sedan tidigare satt ner foten och infört sanktioner mot kineser som deltar i nedmonteringen av demokratin i den forna brittiska kronkolonin.

Två ödesdigra krig

Beskedet från Kinas president Xi Jinping går inte att misstolka. Han bryr sig inte om vad USA eller resten av världen tycker. Kina är numera så mäktigt att inte ens USA kan hålla det på mattan.

Bollen är i rullning och den verkar vara omöjlig att stoppa.

USA och västvärlden måste vänja sig vid att världen är på väg att stöpas om.
När Berlinmuren föll 1989 och Sovjetunionen kollapsade två år senare stod USA kvar som segerrik, ensam supermakt. Liberalism och demokrati såg ut att erövra världen.

Men det går sällan som man tänkt sig.

Terrordåden i USA 2001 fick George W Bush att starta två ödesdigra krig som inte gått att vinna, Irak och Afghanistan.

Motgångar som fått hans efterträdare att ifrågasätta USA:s roll som ensam supermakt och världspolis.

Det började med Barack Obama som ville att USA:s allierade skulle kliva fram och ta mer ansvar.

Det fortsatte med Donald Trumps kaotiska form av isolationism och carte blanche till världens diktatorer.

Nu försöker Joe Biden återupprätta lite av USA:s styrka på den internationella arenan men han gör det utan att visa upp några militära muskler. Aptiten på nya krig är låg hos den amerikanska allmänheten. Dessutom finns det en ny utmanare som inte viker ner sig så lätt.

Geopolitiskt jordskalv

I skuggan av USA:s krig mot terrorismen har Kina utvecklats till en ekonomisk, politisk och inte minst militär stormakt som på sikt kommer att kunna mäta sig med USA, kanske till och med gå om och putta ner USA från herre på täppan-tronen.

Världen har alltid förändrats. De geopolitiska skiftena kan liknas vid tektoniska plattor som slår mot varandra. Men istället för att åstadkomma plötsliga jordskalv skapar de gradvis nya förutsättningar som stöper om maktförhållandena.

För 25 år sedan hade det varit en självklarhet att USA försvarat Taiwan vid en eventuell militär attack från Kina. I dag är det högst tveksamt trots att Kina häromdagen genomförde sin största maktdemonstration mot Taiwan hittills, och om ännu ett kvartssekel finns det sannolikt inte ens på kartan.

Kinas president Xi Jinping.

Kina har idag fler krigsfartyg än USA. Kina bygger ut och moderniserar sina kärnvapen. Landets tekniska utveckling ligger på vissa områden före västvärlden.

Problemet är inte att USA förlorar i makt. Det oroande är att Kina vill exportera kommunistpartiets samhällsmodell till resten av världen. En modell där all yttrande- och pressfrihet är avskaffad. Där ett oberoende rättväsende inte existerar. Där en stark centralmakt enväldigt bestämmer det mesta.

Dryga 30 år efter Berlinmurens fall pekar utvecklingen åt ett helt annat håll än evigt fred, frihet och demokrati.

Joe Biden har målat upp dagens värld som en kamp där det gäller att visa att demokrati fungerar bättre i det långa loppet än diktatur.

I den kampen behöver USA och Joe Biden all hjälp de kan få för att stoppa den utvecklingen.