Var är de äldres motsvarighet till Greta Thunberg? Vi behöver dig.

Vi äldre behöver en Martin Luther King.

En härförare, som lyfter våra frågor i samtiden.

Old lives matter - men det behövs någon som säger det.

Just nu sitter 15 ledamöter som är 65 år och över i den svenska riksdagen. De representerar över 2,1 miljoner svenskar i samma ålder.

Det kunde kanske vara okej om de hade en tvärpolitisk grupp som det senaste året stenhårt och ständigt drivit de frågor som är viktigast för den äldre delen av befolkningen.

Men så är det inte.

Det är Barbro Westerholm, L, 87 år, som hela tiden, konsekvent, lyft de äldres perspektiv under pandemin. Varje gång jag hört henne har jag hållit med om vartenda ord. De har känts helt självklara.

Barbro Westerholm.

Även Vänsterpartiets Karin Rågsjö, 65, är aktiv när det gäller äldrefrågor.

Men det behövs fler. 

Med fler starka politiska företrädare för äldre tror jag den svenska strategin, och kommunikationen, hade sett helt annorlunda ut. Vaccinet hade prioriterats hårdare till äldre från början, och liv hade kunnat räddats.

Barbro Westerholm är Liberalernas enda riksdagsledamot 65 år och äldre. Centerpartiet har Kerstin Lundgren, 66, och Miljöpartiet Elisabeth Falkhaven, 65.

Fyra partier har två äldre ledamöter vardera: Roland Utbult, 69, och Lars Adaktusson, 65, från KD. Vänsterpartiet har förutom Karin Rågsjö också Gudrun Nordborg, 74. SD har Roger Richthoff, 72, och Anne Oskarsson, 74.

Jättepartiet Socialdemokraterna har märkligt nog bara två ledamöter i den här åldersgruppen: Thomas Hammarberg, 79, och Inge Ståhlgren, 68.

Fast många av deras väljare är lågavlönade kommunalanställda som får usla pensioner finns det alltså inte en enda kvinna 65-plus från Socialdemokraterna i hela Sveriges riksdag. 

Det är Moderaterna med de fyra ledamöterna Lars Jilmstad, 75, Ann-Britt Åsebol, 74, Katarina Brännström, 71, och Magnus Stuart, 66, som är det pensionärstätaste partiet i riksdagen. Men märks det på deras politik?

Nu kanske ni säger att det är inte säkert att man vill driva äldrefrågor för att man har uppnått en viss ålder. Och yngre kan väl också värna om äldre?

Lars Adaktusson.

Ni har helt rätt.

Men om ingen driver äldrefrågorna så hamnar de tyvärr utanför agendan. Och yngre verkar inte vara särskilt intresserade av dem.

Karl Marx sa att ”arbetarnas frigörelse måste vara dess eget verk”, och det ligger mycket i det.

När yngre ska ta tag i frågorna använder de ofta uttrycket ”våra äldre”. Även om viljan och omtanken finns där blir perspektivet fel.

Att förvandlas till en skock som andra ska ha medlidande med är inte intressant eller acceptabelt för de stora grupper svenskar som finns i eller rör sig mot den sista tredjedelen av livet.

Vi måste ta tag i det själva. Och lära av andra rörelser för mänskliga rättigheter.

Just nu är det Black lives matter som med stor skicklighet satt fokus på sina frågor. Liksom Skolstrejk för klimatet.

Greta Thunberg.

Var är vår Greta Thunberg?

Den som inte är företrädd av någon blir osynlig. Därför tror jag att det är viktigt att partierna sätter fler seniorer högt på valsedlarna nästa gång. 


Vad glad man blir när vänner, grannar och bekanta över 75 börjar få sitt vaccin. Senaste siffrorna visar att 27 procent av 75-79-åringarna som bor hemma utan hemtjänst har vaccinerats med dos 1.

Nu kommer jättegruppen 65 -74 år som omfattar nästan 1,1 miljoner svenskar. Toppregionerna Gävleborg, Sörmland och Värmland har redan hunnit med många i den åldern.

För övriga blir april ett jätterace. Bara de två första veckorna anländer en miljon doser, så de bör räcka till 65-plussarna. När jag fått mitt vaccin ska jag sätta mig på en uteservering och ta ett glas vin.