Sudan kan bli skurkstat i Putins tjänst

Trots den glädjande nyheten att en rad svenskar lyckats ta sig helskinnade ut ur Sudan går det inte att dra någon suck av lättnad för Sverige eller världssamfundet.

Sudan ser ut att vara på väg att förvandlas till en skurkstat som Ryssland kan utnyttja för att finansiera sitt krig i Ukraina.

Jag misstänker att det plötsliga mediala intresset för Sudan inom kort kommer att avta radikalt. När svenskarna och de andra utlänningarna väl är i säkerhet är Sudan bara ännu ett av de alldeles för många tröstlösa inbördeskrigen i Afrika.

Men det kan straffa sig för väst att luta sig tillbaka och nöja sig med en som det just nu ser ut lyckad evakuering.

Ingenting tyder på att de båda krigsherrarna, armégenralen Abdel Fattah al-Burhan och ledaren för milisen Rapid support forces, RSF, Mohammed Hamdan Dagalo är beredda att sluta strida.

Detta trots att hela samhället ser ut att falla sönder i sömmarna. Människor i huvudstaden Khartum och andra städer i Sudan vågar inte gå ut och handla mat på grund av den kraftiga eldgivningen. Sjukvården har till stora delar kollapsat.

Sudan ser ut att sjunka tillbaka till det moras där man befann sig under den förre diktatorn, islamisten Omar al-Bashir

Armégenralen Abdel Fattah al-Burhan på FN-toppmöte hösten 2022.

Under 27 år, från 1993 till 2019, stämplade USA Sudan som en statssponsor av terrorism. Ett skäl var att Bashir gav en fristad åt terrorgruppen al-Qaidas förre ledare Usama bin Ladin.

2018 väcktes hoppet om demokrati i Sudan då Bashir avsattes i en kupp av al-Burhan och Dagalo efter omfattande folkliga protester. USA ville hjälpa den bräckliga demokratiska processen på traven och tog bort terrorstämpeln vilket gjorde det lättare för Sudan att få del av utländska investeringar och handla med omvärlden.

Viktig för Putin

Men krigsherrarnas muntliga stöd för en övergång till demokrati har gång på gång visat sig klinga falskt. I själva verket är de bara ute efter att ta åt sig hela makten och berika sig själva.

Om inte den nuvarande utvecklingen bryts mycket snart är risken stor att Sudan återgår till sin roll som skurkstat och en tummelplats för olika terrororganisationer.

Röken stiger över Sudans huvudstad Khartum efter attacker under söndagen.

Om inte annat riskerar man att hamna ännu mer i Rysslands klor än man är i dag.

Rysslands president Putin hade utmärkta relationer med Omar al-Bashir men har utan problem format en storpolitisk vänskap med både al-Burhan och Dagalo. 

En vänskap som blivit extra viktig för Putin i och med Ukrainakriget. Dagalo uppges ha rest till Moskva och träffat Putin bara dagar efter Rysslands invasion förra året.

Sedan ett antal år tillbaka befinner sig den ryska privata armén Wagner-gruppen på plats i Sudan för att sköta säkerheten för ett ryskt företag som utvinner guld från flera gruvor i samarbete med Dagalo.

Verksamheten startade redan under Omar al-Bashirs styre men har fått en extra dimension på grund av de internationella sanktionerna mot Ryssland som gör det svårare för dem att sälja sin olja och gas. Inkomsterna från guldgruvorna kan spela en stor roll för Putins möjligheter att finansiera sitt krig. Ju mindre västerländsk närvaro i Sudan desto lättare för utvinningen av guld och andra mineraler att kunna fortsätta ostört.

Mohammed Hamdan Dagalo, ledare för milisen Rapid support forces, RSF.

Rysk militärbas

Ju färre västerländska företag som vågar stanna kvar i Sudan desto mer beroende blir krigsherrarna av sin ryska business.

Ryssland har också en längre tid varit intresserade av att etablera en militärbas i Port Sudan vid Röda havet. Något som kan bli lättare om Dagalo eller al-Burhan känner att de kan ha nytta av en ökad rysk närvaro för att säkra sin makt.

Det är inte omöjligt att även Kina ser turbulensen i Sudan som en möjlighet att etablera en egen närvaro även om Kina redan har en militärbas i närbelägna Djibouti.

Hela den här delen av Afrika präglas av instabilitet med länder som Libyen, Tchad och Centralafrikanska Republiken där Wagnergruppen också är på plats. Än värre blir det om Sudan istället för att slå in på den demokratiska vägen kastas in i ett förödande inbördeskrig.

All svensk utskickad personal i Sudan har evakuerats, men samtidigt befinner sig fortsatt cirka 150 svenskar i Sudan. Det meddelade regeringen på en pressträff under måndagsmorgonen.

Just den här typen av sönderfallande stater brukar vara den perfekta grogrunden för ljusskygga grupper. Somalia och Afghanistan är exempel på länder där terrorgrupper fått fotfäste och rentav styr länder eller delar av dem.

Washington Post rapporterar att läckta dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten visar att Afghanistan, mindre än två år efter det amerikanska tillbakadragandet, blivit en bas för Islamiska staten varifrån man planerar operationer utomlands.

Sudan kan bli en farlig plats för västerlänningar även om striderna mellan armén och RSF avtar. Om laglösheten sprider sig är det ingen vild gissning att kidnappning av västerländska medborgare kan ske i syfte att pressa ut lösensummor eller politiska eftergifter.

Även om den svenska ambassadpersonalen nu befinner sig i säkerhet gäller det att få ut övriga svenskar så fort det går.

Helst innan Sudan försvinner från det mediala rampljuset.