Envis eldsjäl spräcker myter

Jo, Olof Palme stod visst på ett lastbilsflak och talade i Almedalen. 

1956.

Men inte 1968.

Ett foto som spritts i en rad tidningar, på Wikipedia, i vetenskapliga sammanhang och i uppslagsverk sägs visa hur den dåvarande utbildningsministern håller sitt första Almedalstal. Han står på ett lastbilsflak som dekorerats med skylten ”Socialdemokratin framtidsgarantin”.

Men bilden är inte tagen i Almedalen, troligen inte ens på Gotland.

I själva verket stod Olof Palme (och näringsminister Krister Wickman, som också talade) på ett slags flyttbar scen med välvt tak, samma vagn som användes vid den populära gotländska tävlingen Tiljans talanger.

Enda gången Olof Palme talat från ett lastbilsflak i Almedalen var den 2 september 1956. Han var studiesekreterare i SSU och talet hölls före en debatt i Visby läroverks aula, med Ungsvenskarna, Folkpartiets ungdomsförbund och Landsbygdens ungdom.

Lastbilen var grön, av okänt fabrikat och lånad från Sundströms Bil. Det finns inga bilder, men personer som var med minns att det hade satts upp röda fanor på flaket, där det också spikats fast en kateder som talarstol.

Hur vet jag allt det här?

Tack vare den envise historikern, forskaren och eldsjälen Anders R Johansson i Hellvi.

Redan som sexåring i Othem började Johansson samla på bilder av grekiska tempel som kom med hans pappas Folket i bild. I tioårsåldern satt han med en gammal generalstabskarta och upptäckte en plats märkt som ”Hedningakyrkog”.

Vilket han omedelbart insåg inte kunde stämma. Det går ju inte ihop. Och där föddes forskaren i honom. Småningom pluggade han historia och skrev en uppsats om hur första maj-tågen återuppstod i syndikalistfästet Valleviken, efter nedläggningarna av cementfabriken och stenbrottet.

Det ledde till vidare forskning och flera år senare gav han på eget förlag ut fyra böcker med sammanlagt 1 700 sidor om arbetarrörelsen på ön. 

”Varje ort och varenda organisation”, säger Johansson.

Sedan flera år ger han regelbundet ut tidskriften Haimdagar, sprängfylld med detaljer ur den gotländska historien. Ett specialnummer med 200 sidor om salpetersjudning listar 675 kända sjudare från 1679 och framåt.  Ett av hans senare projekt handlar om gotländsk damfotboll på 30-talet. Det fanns fem lag på ön.

Det ena ger det andra. ”Jag råkar hitta grejer, och så fortsätter det, jag gillar detaljer.”

Just nu arbetar han med en utgåva om Gotlands alla landsbygdsskolor, skolmästare och klockare mellan 1600 och 1830. 

Till hösten kommer en fördjupning av allt han publicerat om nazismen på ön, som var rejält infekterad på 30-talet med 29,5 procent röster i värsta socknen.

Fler vallöften

 Upp, upp och iväg. Enligt Statsvetenskapliga institu­tionen vid Göteborgs universitet har antalet vallöften i de politiska partiernas valmanifest femdubblats sedan valet 1991.

Olika siffror

 Dagen efter Olof Palmes tal i Almedalen 1968 rapport­erade högertidningen Gotlands Allehanda att publiken bestod av 500 personer.

I socialdemokratiska ­Gotlands Tidningar hade 1 500–2 000 människor varit på plats. Rapporteringen var omvänd när högerns dåvarande riksdagsledamot ­Gösta Bohman talade en ­månad senare: 1 000 mot 300.