Politikern tjänade på Ulfs misär

Nu tvingas Möller avgå – men han tycker sig inte ha gjort något fel

STAFFANSTORP. Moderatpolitikern Stefan Möller tjänade 300 000 kronor på att låta lätt förståndshandikappade Ulf Jensen bo ensam i ett kallt uthus, ett beslut som applåderades av socialnämnden där han själv var ordförande.

Nu har Möller muttrande tvingats avgå från alla sina uppdrag, men anser sig inte ha gjort någonting fel.

Det har inte heller någon annan ansvarig politiker gjort. De skyller på varandra eller på någon tjänsteman som inte vill uttala sig.

Ulf Jensen, 20 år gammal, smal, klädd i munkjacka och stora jeans, darrar lätt.

Jag träffar honom på busstorget i den lilla skånska kommunen Staffanstorp, och han berättar att det varit lite jobbigt med alla som de senaste dagarna ringt och velat ge stöd eller erbjudit honom ett nytt hem.

”Det värsta var kylan”

Ulf har en intellektuell funktionsnedsättning och tar medicin mot ADHD, i vart fall då någon ser till honom, något det varit lite si och så med.

Han har sedan hösten 2006 bott i ett kallt litet uthus i Staffanstorp tillhörande Stefan Möller, moderat ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i socialnämnden, en välmående politiker som själv bor i en villa på 163 kvadrat på samma tomt.

– Det värsta var kylan på vintern. Jag hade ett element i sovrummet som jag fick ta med mig till det andra rummet på dagarna. Men då blev det ju kallt i sovrummet, säger han.

Andra som varit där säger att det som kallast var åtta grader. Det låg kattbajs i soffan och på golvet, eluttagen satt slarvigt, hålen i innertaken var inte roliga.

Fick packa snabbt

I förra veckan tröttnade Ulf Jensen och vände sig till Skånska Dagbladet. Samma dag som artikeln om hans situation publicerades stövlade Möller in i uthuset.

– Han sa att jag hade 15 minuter på mig att packa och försvinna.

Pojken tog med sig lite kläder, sin innebandyklubba och sina funderingar om vart han skulle ta vägen. Han var orolig.

– Som tur var fick jag tag på några i Malmö som jag känner. Jag fick bo där.

Stefan Möller, 38, tjänade bra på att låta Jensen bo i uthuset. Sammanlagt runt 300 000 kronor genom åren.

Ändrade sig plötsligt

Detta behöver naturligtvis inte vara skälet till att han hävdade att 20-åringen klarade sig utmärkt då länsrätten utredde om pojken skulle få ett bättre boende.

Klart är dock att socialnämnden, där Möller var ordförande, gick på samma linje. Till skillnad mot en överläkare vid en ADHD-klinik och en psykolog som ansåg att Ulf Jensen behövde hjälp.

Kanske blev rubrikerna besvärande, för plötsligt har kommunen ändrat sig och ska ordna en anständig lägenhet i Staffanstorp.

Möller tvingades i måndags kväll avgå från alla sina uppdrag. ”Han gjorde det enda rätta”, säger Christian Sonesson, Moderaternas gruppledare i Staffanstorp.

Det blev en smula bisarrt då jag i går försökte reda ut vem som är ansvarig för att en handikappad ung man ska behöva bo i nedkyld slum denna kalla vinter.

– Jag har inte gjort något fel. Det är mycket i det här som inte kommit fram, säger Stefan Möller.

Jag sätter mig gärna och reder ut allt med dig.

– Inte nu. Jag vill vänta några veckor.

Ingen vill ta ansvar

Michael Sandin, moderat ordförande i kommunstyrelsen i Staffanstorp, skyller på Hörby som betalade för placeringen.

Hörbys starke man, moderaten Lars Ahlkvist, säger vänligt att han dessvärre inte är insatt i frågan utan hänvisar till Anette Björk, ansvarig tjänsteman, som ”inte vill ge några kommentarer i nuläget”.

Ingen av dem finner anledning att reda ut vad som har hänt eller om det finns underlag för en polisanmälan.

Lotta Östling, Ulf Jensens gode man, tycker att något i hela historien stinker.

Det är svårt att inte hålla med.

Följ ämnen i artikeln