Lynchmobben på sociala medier borde lära sig tänka

Undantag Pressens etiska regler är det regelverk svenska tidningar ska hålla sig till. Huvud­regeln är anonymitet, resten är undantag.

Aftonbladet är inte det enda mediebolaget som har problem just nu. Medarbetare på flera redaktioner anklagas för våldtäkt och sexuella trakasserier.

De påstådda brotten har nått offentligheten genom den globala kampanjen #metoo som syftar till att avslöja omfånget av det sexuella våldet och ofredandet. Syftet är alltså gott och jag tror att många av oss förvånats över problemets omfattning. Det är betydligt större än jag tidigare trott.

Men det finns en baksida. Och det är lynchmobben på sociala medier som avslöjar namnet på de påstådda förövarna hur tunt de än har på fötterna. Dessutom kräver de av seriösa medier med ansvariga utgivare som följer svenska lagar och pressens etiska regler ska gå i deras fotspår.

Vi har fått en Facebooktribunal som fungerar som en folkdomstol. Det är förfärligt framför allt för att sociala medier-tribunalen inte verkar tänka mer än 0,1 sekunder innan de framför sina ogrundade åsikter och sin mobbmentalitet.

Det är inte fel att tänka över saker och ting några minuter. Det är inte heller fel att ta till sig synpunkter från andra. Det är inte fel att uttrycka sig hyfsat. Tvärtom, det gör samhället och det offentliga samtalet bättre.

Pressens etiska regler är det regelverk som svenska tidningar ska hålla sig till. Enligt dem ska man tänka på att människor som misstänks för brott i lagens mening är oskyldig tills fällande dom finns. Man ska vara försiktig med namnpubliceringar eftersom det kan skada människor. Och man ska tänka på att anmälningar, exempelvis till polisen, kan syfta till att skada den anmälde.

Det leder till att det snarare är regel än undantag att personer som misstänks för brott eller som bär sig illa åt på annat sätt är anonyma i svenska medier, oftast även sedan dom fallit om rör rättsfall. Det finns inget allmänintresse som kräver att namn publiceras.

Allmänintresse kan likställas med samhällsintresse. Däremot inte med nyfikenhet, att man tycker det vore rolig att veta.

Jag tycker att det är en god ordning som vi bör slå vakt om. Men det finns givetvis undantag. Den i tingsrätten dömda Johanna Möller namnpublicerade vi när tingsrätten sade att hon var skyldig till mord, mordförsök och anstiftan. Men innan de bestämt vilket straff hon skulle ha.

Man kan också tänka sig att exempelvis namnpublicera en känd person som ställt sig i spetsen för en antidrogrörelse men som grips med narkotika på sig. Där har hen ju använt sin person för att lura människor.

Men huvudregeln är anonymitet. Resten undantag.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Andra omgången ikväll
I måndags höll TV4 den första av två rundor med partiledardueller. I morgon sänds den andra med Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L). Tyvärr är duellerna lite för korta. Deltagarna har precis hunnit bli varma i kläderna när det tar slut.

Nervös journalistdag
De nominerade till Stora journalistpriset presenteras på tisdag. Det är det mest kända svenska priset för journalister och leder till stor nervositet eftersom bara fyra av åtta nominerade kommer att prisas. Kerstin Weigl var den senaste som på Aftonbladet som fick priset, 2015.

Repris av Arbogamordet
Johanna Möller, som i tingsrätten dömdes för mord, mordförsök och anstiftan till mord i tingsrätten, står på nytt inför rätta på onsdag. Då når de så kallade sommarstugemorden i Arboga Svea hovrätt. Att domar mot henne och pojkvännen kommer ändras i grunden är inte troligt.

Lyckliga Margot
Hoppas att Wallström inte missar fredagens utrikesministermöte Uzbekistan mellan EU och flera centralasiatiska länder. Det äger nämligen rum i en av världens mest mytomspunna städer, Samarkand vid Sidenvägen mellan Europa och Kina, raserad av mongolerna redan på 1200-talet.

Det var politik - också
Nordiska muséet inviger utställningen ”Mitt 50-tal” på fredag. Den handlar om mode, nylonstrumpor, korsetter och stora kjolar. Efter kriget växte välståndet och lättnaden, och pengarna, avspeglade sig i kläderna. Om Coco Chanel finns representerad har jag ingen aning om.

Veckans citat

”Jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna. ”

Ulf Kristersson, M-ledare, lägger om kursen för sitt parti

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.