Xi Jinpings varning till Biden

Kinas president Xi Jinping gav dubbla budskap när han för första gången ställdes öga mot öga med president Joe Biden.

Xi:s ton var allmänt försonlig och samarbetsvillig. Utom på en punkt.

Där varnade han Biden för att inte "leka med elden".

Xi Jinping varnade Biden för att allt amerikanskt stöd för Taiwans självständighet vore "att leka med elden".

Att de två stod öga mot öga är en sanning med modifikation. Ledarna möttes virtuellt för första gången sedan Biden blev vald till president. Tidigare har de bara talat i telefon med varandra.

Dessutom varade videomötet betydligt längre än de två tidigare telefonsamtalen. Ledarna pratade med varandra i tre och en halv timme vilket gav tillfälle att diskutera en rad frågor där de två länderna är på kollisionskurs med varandra.

Men också några där båda har glädje av samarbete.
Generellt beskrevs tonen som vänlig, konstruktiv och försonlig av båda ledarna. Vilket inte hindrar att det verkar ha hettat till några gånger. Framförallt när det gäller ön Taiwan som Kina gör anspråk på.

Xi Jinping varnade Biden för att allt amerikanskt stöd för Taiwans självständighet vore ”att leka med elden”.

 

Taiwan har på kort tid seglat upp som en av de mest akuta konflikterna mellan Kina och USA. Särskilt sedan Kina för några veckor sedan genomförde en maktdemonstration där man skickade ett stort antal bombflyg och andra militära plan genom Taiwans militära luftrum.

Kort därefter deklarerade Biden två gånger att USA har en skyldighet att försvara Taiwan ifall Kina skulle gå till attack. Vilket uppfattades som en skärpning av USA:s politik.

USA reagerar på vad de ser som Kinas ökade aggressivitet i sitt närområde. Kina har på kort tid släckt hoppet om fortsatt demokrati i Hongkong, byggt militärbaser på omtvistade öar i Sydkinesiska havet och ökat sitt militära hot mot Taiwan.

Jämbördig med USA

Kina har ända sedan kommunisterna tog makten 1949 gjort anspråk på att Taiwan tillhör Fastlandskina. Men det är först under Xi Jinping som man börjat driva kravet på ett aggressivt sätt. Kinas ledare har flera gånger upprepat att ön ska införlivas med Kina om det så måste ske med våld.

Vilket omvärlden ser som en del i att Kina mer och mer ser sig självt som en supermakt jämbördig med USA. Kinas flotta är numera större än USA:s i antal fartyg och man ökar kraftigt antalet kärnvapen.

Biden svar på Xi:s hot var att varna Kina för att "ensidigt försöka ändra status quo eller att underminera fred och stabilitet på andra sidan Taiwan-sundet".

 

Taiwan har inga planer på att utropa självständighet, trots att man sedan länge är en fristående demokrati, eftersom man vet att det skulle provocera Peking. Men samtidigt har man heller inga planer på att låta sig sväljas av diktaturen Kina. Taiwan har ett omfattande invasionsförsvar men betraktar USA som sin yttersta säkerhetsgaranti.

Genom att hålla toppmötet minskade Biden och Xi Jinping risken för militära konfrontationer av misstag mellan de båda länderna. Retoriken har på sistone ofta varit hög och oförsonlig mellan de två. Att de nu etablerar kanaler för mer av direkta kontakter är bra för världen och kan bidra till att minska spänningen.

Det behövs. Inte minst för att komma framåt i hanteringen av klimathotet.

Under de åtta år som Biden var Barack Obamas vicepresident träffade han relativt ofta Xi mer informellt.

”Min gamle vän”

Kina och USA står tillsammans för runt 40 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Världen kommer aldrig att kunna nå målet om högst 1,5 graders uppvärmning om inte de båda samarbetar i klimatfrågan.

På det nyss avslutade klimattoppmötet lovade de två att samarbeta för att nå klimatmålet.

Här finns ett gemensamt intresse som kan bidra till att minaska fiendskapen på andra områden.

Biden har försökt tona ned det handelskrig som föregångaren Donald Trump inledde mot Kina dock utan att ta bort alla de strafftullar som Trump införde.
Han verkar också, åtminstone tillfälligt, ha grävt ner stridsyxan när det gäller Kinas ansvar för ursprunget till Sars-cov2 och den pandemi som plågat världen de senaste två åren.

Däremot har Biden skärpt tonen mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter, framförallt massinterneringen av muslimska uighurer i Xinjiang-provinsen och fängslandet av demokratiaktivister i Hongkong.

 

Det var långtifrån första gången som Xi Jinping och Joe Biden möttes. Xi kallade till och med Biden för "min gamle vän".

Under de åtta år som Biden var Barack Obamas vicepresident träffade han relativt ofta Xi mer informellt och de två formade en vänskap som nu kan bli viktig.

Kanske kan det bidra till att undvika en farlig konfrontation mellan stormakterna eller ett nytt kallt krig av samma slag som det mellan USA och Sovjetunionen.

Följ ämnen i artikeln