Elstödet på gång – 66 dagar efter utsatt tid

Men bättre sent än aldrig

Energiminister Ebba Busch ägnade en stor del av tiden hon intervjuades i Sveriges radio i helgen åt att understryka att hon minsann inte utlovat elstöd vid något speciellt tillfälle.

Regeringens utlovade elstöd kommer att landa på kontot om en månad.

Det är minst 66 dagar efter utsatt tid.

Men bättre sent än aldrig.

Elstödet som regeringen lovade väljarna under valrörelsen börjar utbetalas från Försäkringskassan den 20 februari. Mellan tummen och pekfingret kommer abonnenterna ha pengarna på sina konton i månadsskiftet februari och mars.

Med tanke på att statsminister Ulf Kristersson försäkrade att pengarna skulle betalas ut i god tid före jul är de minst 66 dagar försenade, sannolikt mer. Men bättre sent än aldrig, i dag ska vi inte vara knussliga.

Förseningen beror på att regeringen valt att använda en utbetalningsmetod som aldrig använts förut. Det har tagit tid att bygga upp en helt ny administration för att sköta utbetalningarna.

– Men vi kan återanvända den vid utbetalning av andra krisstöd, sade den jovialiske mannen på Försäkringskassan som ansvarar för frågan. Det låter bra – men också kusligt. Vilka krisstöd hade han i åtanke?

Det tycks Busch ha glömt

En normal villaägare med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar får i elområde tre 10 000 kronor och i elområde fyra 15 800. Den som bor i lägenhet och har ett eget abonnemang kan räkna med ett par tusenlappar beroende på förbrukning.

Energiminister Ebba Busch (KD) ägnade en stor del av tiden hon intervjuades i Sveriges radio i helgen åt att understryka att hon minsann inte utlovat elstöd vid något speciellt tillfälle.

– Varken X, Y eller Z, som hon uttryckte sig.

Men det spelar ingen roll. Den blivande statsministern utnyttjade en rad kanaler åt att dagarna före valet sprida nyheten om att ”hans sida”, M, KD. L och SD, var överens om ett nytt gemensamt vallöfte.

Ett högkostnadsskydd mot skyhöga elpriser skulle införas. Systemet skulle vara på plats 1 november och pengarna betalas ut i god tid före jul. Hushållens ekonomi skulle räddas.

Det skrevs även en debattartikel med samma innehåll som också Ebba Busch skrev under. Men det tycks hon ha glömt.

Hundra medarbetare

Det blev inget högkostnadsskydd, regeringen valde en annan och billigare modell. Systemet är fortfarande inte på plats. Företagen har ingen aning om när de får sina pengar eller hur betalningsmodellen ser ut. Det är 32 dagar sedan tiden ”före jul” tog slut. Åtminstone om vi talar om 2022.

Det förra elstödet, som avsåg månaderna december 2021 till och med mars förra året betalades ut genom ett avdrag på elnätsavgiften. Det gick snabbt och smidigt.

Men det tyckte inte energiminister Ebba Busch som i stället ville att Försäkringskassan skulle ta hand om utbetalningarna. De har i sin tur anlitat Swedbank för den delen av jobbet och har redan avdelat hundra medarbetare för att förbereda utbetalningarna och ska engagera lika många till.

Tror inte att någon förstod

Det kommer också att ha gått mellan fyra och 15 månader mellan förbrukning och utbetalning av stödet. Vad är det som är så smidigt och snabbt med det upplägget undrar en som aldrig undrat förr? Ingenting, om ni frågar mig.

Om man redan har ett konto som elstödet kan utbetalas till förklarades så illa under presskonferensen att jag inte tror att någon förstod. Det enda man begrep var att man skulle gå in på Swedbanks hemsida och läsa vad som gäller.

Snart kan vi lägga just det här elstödet till handlingarna. Inga är gladare än de som bor i dragiga hus. Det skulle i så fall vara Ebba Busch.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.