Vi vill veta allt – helst genast och gratis

För ungefär fyra och en halv miljarder år sedan bildades jordklotet och med de tidsperspektiven stod det inte länge på innan det hade uppstått någon form av liv.

    Det finns flera teorier om hur det där gick till. Om vi bortser från de ytterst fantasirika idéerna om en allsmäktig skapare som fixade allt på sex dagar så verkar det som att det någonstans i ursprungssoppan uppstod ribonukleinsyramolekyler, mera kända som RNA.

   Möjligen var det blixtnedslag, kemiska reaktioner orsakade av energi från jordens inre eller uv-strålning som bildade coronavirusets avlägsna förfäder. Det kan också ha varit en kombination av dessa fenomen. Möjligen meteoriter också. Jorden bombades av meteoriter. Och, ja, teoretiskt kan de ha medfört någon form av liv eller förutsättning för liv.

   Det var hett som ett helvete. Atmosfären bestod av kväve, koldioxid, vattenånga och en del metan och ammoniak. Kontinenterna hade inte bildats. Syret kom långt senare, med hjälp av encelliga organismer i havet.

   Småningom började coronavirusets avlägsna förfäder bilda enzymer och mer avancerade proteiner och om vi hoppar raskt framåt i tiden så klev den första fisken upp på land, det uppstod miljoner arter och de flesta dog ut, men många finns kvar, än så länge, och vi som tillhör vår art och har ekonomisk möjlighet sitter vid våra datamaskiner och spelar patiens eller tjafsar på “socjala meeedier” eller tittar på nakna tanter och farbröder eller ryar om hur jävla enkelt man ska lösa alla samhälleliga problem.

   Jag kom att tänka på allt det här när jag surfade på corona-grejer och hittade ordet ursprungssoppa. Smaka på den. Ursprungssoppa. Den är inget man skriver hem om, när man sitter på restaurang.

   Ibland kan nätsurfning ta en rätt långt ifrån från det man började med. Prova att söka på vad som helst som intresserar er. Stora entreprenadmaskiner till exempel. Det blir en resa mot okänt mål. Måltid ingår inte. 

   I alla fall så har ingen det exakta receptet på ursprungssoppan, den sörja av ämnen varur coronavirusets avlägsna förfäder uppstod. Det är surt. Nuförtiden vill vi ju veta allt gratis och genast.

   Helst av allt vill vi kunna konstatera att vi har antikroppar mot covid-19.

   Sjukdomen slår hårdast mot gamla och svaga. “Äldre äldre”, som Tegnell sa. Men de flesta andra, som är rimligt pigga från början, deltar i ett slags omvänt lotteri, En del märker ingenting. De flesta klarar sig genom en ordinär eller en mycket jobbig förkylning. Men några dör.

   Vi lever en stund på jorden, och nässlorna är fina nu. Som soppa smakar de ljuvligt. Passa på. Ogräset finns överallt i kulturlandskapen. Och rätten är enkel att laga.

För övrigt...

Sophia Hober är professor i molekylär bioteknik vid KTH. Hon är en av dem som tagit fram ett nytt test som ska visa om en person har antikroppar mot covid-19. Hittills visar försöken att testet varit 100-procentigt säkert. (Till skillnad från flera andra). I veckan kommer resultat från mer omfattande försök. Går allt bra kan testet finnas ute till sommaren.

Vi har ett gemensamt intresse, Sophia Hober och jag. Stora hundar. Fast hon har bättre pli på sina än vi har på vår. Hunden är människans bästa vän. På riktigt. Hundar kan vara krångliga ibland, men de visar villkorslös kärlek. Det har inte med livets uppkomst eller corona att göra. Men det är kul.

Följ ämnen i artikeln