Mejla

Wolfgang Hansson

Vad är det Boris Johnson vill dölja?

Publicerad:
Uppdaterad:

Rapporten om rysk inblandning i brittisk politik överlämnades till regeringen för snart en månad sedan.

Men Boris Johnson vägrar offentliggöra innehållet före valet den 12 december.

Finns där något han vill dölja för att inte förlora röster?

Många misstänker det.

Det konservativa partiet har länge anklagats för att ta emot bidrag från ryssar med känningar högt upp i Kreml. Problemet var av den digniteten att förre premiärministern Theresa May lovade att ta itu med det. Men ingenting har hänt.

Storbritannien och framförallt London har blivit ett "lilla Moskva" i bemärkelsen att en rad regimkritiska ryssar sökt en fristad i London samtidigt som många ur den ryska eliten valt att placera sina pengar och skaffa sig ett andra hem i den brittiska huvudstaden.

Samtidigt är det tydligt hur Ryssland haft intresse av att påverka utgången av exempelvis folkomröstningen om brexit sommaren 2016. Allt som försvagar EU och europeisk enighet välkomnas av president Vladimir Putin. Kampanjen för att lämna EU leddes av just Boris Johnson.

Ryssland har dessutom ägnat sig åt att låta mörda egna medborgare i Storbritannien. Det mest kända exemplet är Alexander Litvinenko som mördades av två ryska underrättelseagenter som spetsat hans te med ett radioaktivt ämne. Mest aktuellt är mordförsöket på den förre ryska KGB-agenten Sergeij Skripal och dennes dotter förra året.

En särskild parlamentarisk kommitté fick i uppdrag att granska om och i så fall hur Ryssland blandar sig i brittiska val, men även hur övrig inblandning ser ut. De intervjuade en rad fristående experter och de egna underrättelsetjänsterna. Kommittén presenterade sin rapport för Boris Johnsons regering i oktober.

1 av 3 | Foto: Rui Vieira/AP
Brittiske premiärministern Boris Johnson.

Sedan dess har det varit tyst från Downing Street.

Vilket kommittén ordförande Dominic Grieve kallar "chockerande".

Beskedet är att rapporten ska "behandlas på sedvanligt sätt". Exakt vad det innebär är oklart. Men det är uppenbart att regeringen inte tänker offentliggöra den före valet utan att ha presenterat några hållbara argument för att så inte sker.

Rapporten har enligt The Guardian säkerhetsprövats och ingen har haft några invändningar mot den.

Det har lett till ett ramaskri hos den politiska oppositionen som vädrar försök till mörkläggning. Men även internationellt har det väckt frågetecken. Den förre demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton säger att hon är "förstummad" över beslutet.

– Varje väljare i Storbritannien förtjänar att få se rapporten före valet, anser hon.

Storbritannien står inför sitt kanske viktigaste val sedan andra världskriget. Den 12 december kan avgöra om det blir något brexit eller inte. För Boris Johnson handlar valet om hans personliga politiska överlevnad. Lyckas han inte få ihop en konservativ majoritet kan han förmodligen inte rösta igenom brexit och därmed är hans framtid både som premiärminister och ledare för det konservativa partiet högst osäker.
 
I det läget vill Johnson inte ha någon diskussion om ett antal ryssar som donerar miljonbelopp till det konservativa partiet eller annan information om de senaste nio årens konservativa regeringar som inte agerat tillräckligt kraftfullt för att stoppa illegala ryska aktiviteter i Storbritannien. Sådant skulle kunna kosta Boris Johnsons viktiga röster.

Kanske trodde Boris att han obemärkt skulle kunna "gömma undan" rapporten till efter valet. Oppositionen har grusat alla sådana förhoppningar.
 
I stället har brittiska media fyllts av rubriker i stil med "Boris anklagad för att mörka rapport om rysk inblandning i brittisk politik". Artiklarna innehåller uppgifter på namngivna ryssar med goda kontakter i Moskvas elit som donerat stora belopp till de konservativa. Det finns också uppgifter om att höga ryska diplomater försökt infiltrera det konservativa partiet, där Boris Johnson varit en av måltavlorna.

Donationerna är visserligen inget lagbrott eftersom dessa ryssar numera är brittiska medborgare. Men sett i dagens ljus av rysk inblandning i andra länders interna angelägenheter så framstår Boris Johnsons beslut att inte säga nej till ryssarnas pengar som naivt och aningslöst.

Om det får några återverkningar för valresultatet återstår att se.

PODD Vad händer med brittiska nyvalet?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om nyvalet i Storbritannien, hur det påverkar Brexit och om vem som kan tänkas vinna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE