Mejla

Peter Kadhammar

Invånarna som dödade missionären gjorde rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Med en skur av pilar dödade invånarna på ön Norra Sentinel den unge missionären vars sista ord tycks ha varit:

– Jesus älskar er!

Tragiskt, men de handlade fullständigt rationellt. Om någon skulle få för sig att säga usch och fy är det bara att kasta en blick bakåt. Sentineleserna på den lilla ön i Indiska oceanen gjorde det som invånarna i Australien, Amerika, Afrika och stora delar av Asien borde ha gjort så fort den vite mannen steg i land och ropade:

– Jesus älskar er!

1 av 5 | Foto: Indiska kustbevakningen

Visst, många försökte. Men pilbågar, spjut och stenslungor båtade föga mot gevär, kanoner, lögner, sanslös grymhet, samvetslös hänsynslöshet, mutor, brutna fördrag, fördrivningar och importerade sjukdomar.

Cirka tolv miljoner människor tillhörde inkafolket när spanjorerna invaderade deras rike år 1532. 50 år senare bestod inkafolket av två miljoner.

Aztekerna var 20 miljoner. Spanjorerna kom. Strax var Aztekerna också nere i två miljoner.

Européernas första stenlagda gata i Amerika finns i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo. Gatan heter Las Damas. Den är vacker och pittoresk. Turister begapar skönheten och historien: Columbus steg i land, här började det.

Santo Domingo ligger på ön Hispaniola, det var tainofolkets land. Ingen vet hur många de var. 400 000? Flera miljoner? Ingen vet. Men vi vet att den siste representanten för tainofolket dog senast 68 år efter Columbi landstigning.

Historien vimlar av utrotade folk, de spökar inte ens. De är borta. Världen är full av folkspillror där de överlevande ättlingarna fortfarande har svårt att finna fotfäste. Ursprungsbefolkningen i Nord- och Sydamerika. Aboriginerna. Vår civilisation bygger på folkmord. Först när folkmordspolitiken nådde vår egen kontinent blev den i formell mening brottslig. Det var i Nürnbergrättegången efter andra världskriget.

Vi har svårt att begripa ondskan bakom Förintelsen. Men vi försöker i alla fall. De andra – ursprungsamerikaner, folk i Afrika, aboriginer, armenier – beklagar vi som offer i historien. Det var något som hände. Det var så länge sedan.

– Jesus älskar er! ropade den unge missionären John Allen Chau och genomborrades av sentinelesernas pilar. Ingen vet hur många de är. 150 personer kanske. 300. 400. Eftersom de levt i stort sett isolerade i tiotusentals år kan de inte ha någon uppfattning om omvärlden. Man får förmoda att de betraktar flygplan och helikoptrar som hotfulla, bullrande fåglar. Man får förmoda att de betraktar fartyg i fjärran som överjordiska skapelser, kanske gudarnas visten.

Man får förmoda. Ingen mer än de själva vet.

Hur de betraktade den gudfruktige John Allen Chau vet vi inte heller men de handlade rationellt. Släpp in de vita männen och er värld är snart utplånad.

Indiska myndigheter säger att sentineleserna ska få leva i fred. Det låter fint. Ursprungsfolk brukar få leva i fred ända tills omvärlden behöver deras mark, guld, mineraler eller bara en enkel flygplats för bombplan.
Den dagen kommer de inte att kunna försvara sig med pil och båge.

Publicerad:

LÄS VIDARE