Det kan tyvärr bli ännu värre än Trump

Högerpopulist Nationella frontens Marine Le Pen kan vinna valet i Frankrike.

Mörkret har sänkt sig över världen.

Ljuspunkterna är få, om ens ­några.

Man får helt enkelt ­nypa sig själv och på­minna sig om att på det stora hela har mänskligheten gått framåt ända ­sedan den uppstod. Eller också får man göra som Barack Obama på val­natten. Trösta sig med att oavsett vad som händer så går solen upp i morgon också.

Först var det brexit. Trots att opinionsmätningarna visade på motsatsen röstade britterna ut sig ur EU. Argumenten för, eller emot, hade inte alltid med verkligheten att göra. Det hade inte debatten efteråt heller. Exempelvis ­hävdade den blivande utrikes­ministern Boris Johnson att Stor­britannien kunde stanna kvar på EU:s inre marknad. Nä, det kan de inte.

Nästa chock blev valet av ­Donald Trump till USA:s 45:e president. En person som tar till vilka argument som helst, som systematiskt nedvärderar halva mänskligheten, som ­saknar all form av hyfs och som dessutom är utan politisk ­erfarenhet ska leda världens enda supermakt.

Honom röstade över hälften av de vita kvinnorna på. Trots att han verkar tycka det enda kvinnor duger till är perukstockar och att vicka på baken.

Men det kan ­tyvärr bli ännu mörkare. I vår är det presidentval i Frankrike. Det kan vinnas av Marine Le Pen. Hon leder Nationella fronten, ett högerpopulistiskt, nationalistiskt och ­invandrarfientligt parti. De vill isolera Frankrike ­genom att gå ur EU och sätta upp tullmurar och stoppa invandringen.

Nästa prövning är valet till tyska förbundsdagen som sannolikt kommer att hållas i september. I valet till Europaparlamentet 2014 fick Alternativ för Tyskland, AfD, sju procent av rösterna bara ett år efter att de bildades. Det är ett nationalistiskt, EU-skeptiskt parti som är emot euron.

Hur stora blir de nu? Och vad betyder det för tysk politik? Ingen vet, många oroas.

Även parlamentsvalet i Nederländerna i mars ser ut att bli en rysare. Frihetspartiet med Geert Wilders i spetsen har stark medvind och kan bli största parti. De vill stänga moskéer, förbjuda koranen och lämna EU.

När vi tittar ut över det vi kallar västvärlden är mörkret kompakt. De som står för ­traditionella demokratiska värden som respekt för andra människor, hållbara kompromisser, religions­frihet, åsiktsfrihet och fria medier är starkt tillbakapressade. De rörelser som växer är de nationella, populistiska och främlingsfientliga.

Vart är världen på väg? Tyvärr mot ett tillstånd där fakta negligeras, ­rationalitet föraktas och där människor ställs mot varandra. Det är dags att kavla upp ärmarna.

”Att bli vald kan vilken dårfink som helst, men omvald blir bara den som har politisk kvalitet”

Göran Persson, tidigare statsminister, efter presidentvalet i USA

5 saker att hålla koll på i veckan

Det blir en man

I dag håller det republikanska partiet i Frankrike primärval för att utse sin kandidat till presidentvalet senare i vår. Förre premiär- och utrikesministern Alain Juppé anses ligga bäst till. Men förre presidenten Nicolas Sarkozy lurar i vassen, han vill till­baka till Elyséepalatset.

Ny populist att tampas med

Storbritanniens premiärminister Theresa May får nya problem på måndag om en dryg vecka. Då väntas valet av efterträdare till Nigel Farage som ledare för det EU-fientliga och populistiska partiet Ukip vara klart. Och därmed nyenergi och nya attacker på regeringen från höger.

EU stöttar såklart

EU:s ledning träffar Ukrainas president Petro Porosjenko på fredag som ett led i förberedelserna inför EU:s toppmöte i början av december. Då ska de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som infördes efter invasionen av Krim förlängas. Men i sex månader eller ett år?

Får hon stora priset?

Alexandra Pascalidou och kollegan Lisa Jarenskog kan på onsdag får Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare för tv-serien ”Vi kallas ­tiggare”. Journalistiken ­påstås vara i kris men att det snarare är medieföretagen som är i ekonomisk kris visar årets nomineringar.

Bah Kuhnke till Bryssel

EU har egentligen ingenting med kultur att göra, det är i allt väsentligt en nationell angelägenhet. Men trots det träffas de 27 kultur­ministrarna då och då och nu är det dags för Alice Bah Kuhnke (MP) att åka till Bryssel. Även idrottsfrågor ska tas upp. Det kan bli hetare.