Nu är Moderaterna lika stora som sossarna

Om det vore val i dag skulle Kristersson bli statsminister

​På pappret kan det se ut som Stefan Löfven och Ulf Kristersson är i princip jämnstarka.

Men som rivaler om posten som statsministerposten är det fördel Kristersson.

Om det vore val i dag skulle han bilda regering enligt Aftonbladet/Demoskop.​

Enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop är nu stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna i princip lika stort, med en liten fördel till Moderaterna. Knappt en fjärdedel av väljarna, 24,5 procent, skulle lägga sin röst på Moderaterna om det vore val i dag. Samtidigt skulle nästan lika många, 24,2 procent, rösta på Socialdemokraterna.

Jämförelsen gäller mätningen för en månad sedan.

 

Socialdemokraterna har alltså inte gynnats av att de är det största och mest tongivande partiet i regeringen. ​Det är vanligt att kriser som coronapandemin ger högre stöd åt sittande regeringar – men inte i det här fallet.

I stället har stödet för Moderaterna ökat med fem procentenheter under det senaste året, sedan coronan rullade in över landet. Ulf Kristersson (M) har bedrivit en listig oppositionspolitik. Han har kritiserat regeringen – men måttfullt. Retoriken har snarare haft drag av oro och ansvarstagande än indignation och råsopar, nu senast om att köpa vaccin utanför EU:s gemensamma pott.

Stefan Löfven (S) ger däremot ofta ett lätt frånvarande, eller ska man kanske säga lite oengagerat, intryck under sina många pressträffar.

Det kanske beror på att han är slutkörd, han har ett mycket tungt arbetsår bakom sig. Men det entusiasmerar inte och kanske kan förklara en del av Socialdemokraternas nedgång .

På pappret kan Socialdemokraterna och Moderaterna alltså se närmast jämnstarka ut. Men det är en skenbild. Socialdemokraternas trend sedan förra valet är sluttande, Moderaternas uppåtgående.

 

Om ganska precis ett och ett halvt år avgör väljarna vem som blir statsminister mellan 2022 och 2026. Också i den grenen är det fördel Ulf Kristersson, i alla fall som det ser ut just nu.

Stefan Löfvens regeringsunderlag består av hans eget parti, de gröna, Centern och Liberalerna. Om det vore val i dag skulle två av dem få lämna riksdagen –Miljöpartiet och Liberalerna.

Bakom de två kvarvarande partierna i kvartetten, S och C, står lite drygt en tredjedel av väljarna, 34,1 procent. Det räcker inte – om man inte vill ha en väldigt svag regering som får stryk av riksdagen hela tiden.

Det skulle bli lättare genom ett samarbete mellan dem och Vänsterpartiet. Men det vill inte Centern ha. Löfvens regeringsunderlag ser med andra ord för närvarande mycket svagt ut.

Bättre ser det alltså ut för Ulf Kristersson – förutsatt att Moderaterna och Sverigedemokraterna hittar ett sätt att samarbeta på. Bakom den nuvarande högeroppositionen, M, KD och SD, står i dag drygt 48 procent av väljarna. Egen majoritet i riksdagen ligger inom räckhåll. Om det vore val i dag ser det alltså ut som Ulf Kristersson skulle bli statsminister.

 

Ebba Busch har varit i hetluften den senaste tiden. Det har handlat om KD-ledarens hustvist med 81-årige Esbjörn och den förberedande förhandlingen om den i tingsrätten. Liksom att en förundersökning om grovt förtal har inletts mot henne.

Den näst största förändringen i den här mätningen är KD:s nedgång med 0,7 procentenheter. Det motsvarar elva procent av partiets valresultat. Jag skulle säga att Ebba Busch ska vara glad för att tappet begränsades till en sådan jämförelsevis hanterbar nivå.

Stödet för Kristdemokraterna ökade efter valet och låg ett tag över 10 procent. Nu ligger partiet under sitt valresultat som var 6,3 procent. Under den senaste månaden har de flesta som vänt dem ryggen gått till Moderaterna.
 

Två partiet som stadigt legat över sitt resultat från valet 2018 är Nooshi Dadgostars Vänsterpartiet och Annie Lööfs Centerpartiet.

I det första fallet är förklaringen att Vänsterpartiet är det enda oppositionspartiet på vänsterkanten. De har ingen konkurrens på den punkten.

Centerns uppgång sedan valet kan delvis förklaras med missnöjda väljare. Men också av Annie Lööfs framgångsrika arbete med att få Centern att framstå som Sveriges ”voice of reason”, förnuftets röst. När partiet klagar och kritiserar vet man att det inte handlar om vanligt gnäll. Då är de förbannade på riktigt.

 

Aftonbladet/Demoskop

Så ser styrkeförhållandena ut

  • Samarbetspartierna (S, MP, C och L): 39,9 % (-1,0)
  • Högeroppositionen (M, KD och SD): 48,6 % (+0,6)
  • Vänsterpartiet (V): 9,4 % (-0,1)

Jämförelsen gäller mätningen för en månad sedan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.