Mejla

Britta Svensson

Det behövs fler 77-åringar i politiken

Publicerad:

KOLUMNISTER

Han kan bli en underbar president.

Det behövs inte färre 77-åringar i politiken, utan fler.

Joe Bidens erfarenhet och kunskap kan bli ett riktigt lyft för USA.

När John McCain, 72, var republikanernas kandidat i presidentvalet 2008, möttes han med respekt. Att den 25 år yngre motkandidaten Barack Obama skulle håna honom för hans ålder fanns inte på kartan.

Det är Donald Trump som har fört in den öppna, skamlösa mobbningen i amerikansk politik. Han besegrade Hillary Clinton med den, och i år har han riktat samma taktik mot Joe Biden.

Joe Biden är monumentalt kvalificerad som amerikansk president. Han har varit senator i 36 år och vicepresident i åtta. Det går inte att mer än marginellt kritisera hans tidigare insatser.

Därför riktade Donald Trump in sig på det han som mobbare såg som motståndarens svaghet: Bidens ålder.

Att han lyckades få genomslag för det, trots att han själv bara är fyra år yngre, är häpnadsväckande.

Om Joe Biden vinner valet har han hunnit fylla 78 innan han svärs in som president.
Foto: Carolyn Kaster / TT
Om Joe Biden vinner valet har han hunnit fylla 78 innan han svärs in som president.

Den svenska diskrimineringslagen säger att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Det borde sitta i ryggmärgen hos svenska journalister och debattörer att lika lite håna någon på grund av ålder, som för kön eller hudfärg.

Tyvärr är följande bara några sorgliga exempel: 

TV4 hade på valdagen ett inslag om ”ålderstigna presidentkandidater”. Den så kallade soldoktorn Mikael Sandström gick igenom vad han ansåg vara deras sämre förutsättningar och dalande kognitiva förmågor.

Programledaren Jenny Strömstedt kommenterade: ”Ju fler år man plussar på, desto värre blir det”.

En tittare mejlade mig med kommentaren: ”Så osmakligt, så onödigt och så olämpligt”. Det är bara att hålla med.

Expressens vanligtvis kloka ledarskribent Ann-Charlotte Marteus twittrade om Biden på valnatten: ”Äldreomsorgsarbetaren i mig vill ändå hojta: ”Men kör hem honom till Delaware nån gång, han måste faktiskt få gå och lägga sig!”.

Stephen Jerand, kommunalråd för KD i Östersund, skrev på Facebook:

”Sleepy Joe kommer inte att orka vara president många timmar”.

Denna ålderism måste få ett slut.

Det finns många exempel på 77-åringar och äldre som gjort och gör stora insatser. I svenska riksdagen sitter Thomas Hammarberg, S, 78 år och Barbro Westerholm, L, 87 år. De borde få sällskap av fler äldre.

Under sin sista period som Storbritanniens premiärminister var Winston Churchill lika gammal som Joe Biden kommer att vara under sin första period som president.

Det landets nuvarande statschef är 94 år, och hon höll i april ett magiskt tal för att ingjuta mod i en nation hårt drabbad av coronapandemin, där hon drog paralleller till sitt arbete som tonårig tronföljare under andra världskriget. 

Under valnatten gjorde Joe Biden en liknande insats. I stället för att gå och lägga sig höll han ett underbart tal till nationen där han hämtade kraft ur sin djupa kunskap om det USA som han lärt känna under sitt rika och långa liv.

Den president som höll det talet ska det bli spännande att följa de närmaste fyra åren.

Av: Britta Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE