Skräckscenario väntar efter Merkel

Frågan är varför förlorande sossar och kristdemokrater jublar.

Högerextrema Alternativ för Tyskland blev visserligen inte störst den här gången. Men om utvecklingen fortsätter väntar ett skräckscenario efter Merkel.

Hur mycket förväntningar betyder visades tydligt i den gångna helgens delstatsval i Brandenburg och Sachsen i östra Tyskland.

Fruktan var att Alternativ för Tyskland, AfD, skulle bli största parti i någon av delstaterna. När de högerextrema missade detta mål med några procent resulterade det i jubel och applåder på valvakorna hos Angela Merkels parti CDU och hos socialdemokratiska SPD.

Detta trots att båda partierna backade kraftigt i bägge delstaterna.

Hur man än vänder och vrider på det går det inte att komma ifrån att AfD är valets stora segrare. I Brandenburg fördubblade de sitt resultat till 23,5 procent. I Sachsen handlar det om en rekordökning från 9,7 procent vid förra valet 2014 till 27,5 procent.

Vi talar om ett parti som i en svensk kontext närmast är att jämföra med Sverigedemokraterna.

Skillnaden är att AfD bildades först 2013 och redan är tredje största parti på riksplanet, på god väg att bli näst störst.

Merkel ses som förrädare

Främsta skälet är den stora invandringen i samband med flyktingkrisen 2015-16. Många tyskar i framförallt de östra delarna, som tidigare bildade DDR, är kraftigt emot asylinvandring och ser Angela Merkel som en förrädare eftersom hon öppnade dörren för flyktingarna.

Alternativ för Tysklands framgångar kommer samtidigt som de två traditionellt statsbärande partierna CDU och SPD backat kraftigt de senaste åren. Ändå har de lyckats hålla sig kvar vid makten genom att bilda regering tillsammans.

Men för varje val där de fortsätter tappa kraftigt mot AfD eller andra blir det svårare att hålla ihop. Framförallt inom socialdemokraterna höjs alltfler röster för att avsluta regeringssamarbetet för att stoppa blödningen innan partiet är mer eller mindre utraderat.

Süddeutscher Zeitung deklarerar att slutet för den så kallade "stora koalitionen" rycker närmare.

Faller regeringen innebär det med stor sannolikhet slutet för Angela Merkel som förbundskansler. Hon har redan lämnat över partiledarposten till Annegret Kramp-Karrenbauer. AKK, som hon kallas, har inte gjort någon succé. SPD står för närvarande utan partiledare. Det var länge sedan tysk politik var så skakig som nu.

Fördämningar brustit

Tyskland har under många år varit ett av Europas stabilaste och mest välmående länder. Angela Merkel har med sin milda men ändå bestämda ledarstil i praktiken fungerat som Europas ledare och Tysklands "mamma". Någon naturlig efterträdare i den rollen finns inte inom något av de andra partierna.

Fram till flyktingkrisen utgjorde Tysklands historiska erfarenhet under nazismens härjningar en naturlig barriär mot högerextrema partier. Innan AfD:s framgångar vid förbundsdagsvalet 2017 hade inget högerextremt parti lyckats ta sig in i den tyska nationalförsamlingen sedan andra världskriget.

På kort tid har alla fördämningar brustit. AfD:s segertåg rusar fram genom landet även om de än så länge, precis som Sverigedemokraterna, har hållits utanför allt politiskt inflytande på nationell nivå och mestadels även på delstatsnivå.

Men frågan är hur länge det går. Det tyska politiska landskapet splittras upp allt mer. De starka regeringar som Tyskland är van vid kommer inte att gå att bilda i framtiden om AfD ska hållas borta.
Risken är dessutom att CDU tappar ännu mer när Merkel helt försvinner.

De Gröna motkraft

En motkraft är att De Gröna går framåt kraftigt i opinionsmätningarna i Tyskland där klimatfrågan växer sig allt starkare. Men trots det lyckades partiet bara nå marginella framgångar i delstatsvalen i Brandenburg och Saschen.

Man ska i och för sig vara försiktig med att dra alltför stora växlar av delstatsvalen i östra Tyskland. Men risken är att Europa går mot en framtid där Tyskland står utan en stark landsfader som Angela Merkel medan det blir allt svårare att hålla AfD stången.

Det kan innebära stora förändringar för EU och kontinenten.

När Tyskland på så kort tid kan genomgå stora förändringar i politiska sympatier finns det inget land som är immunt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.