Två bra nyheter och två dåliga

Det betyder nya lagförslagen för dig

Antingen är förslagen ett grundskott mot de svenska löntagarna. Eller så blir det enklare för företagen att anställa.

Jag skulle vilja säga så här. För landets anställda är det två dåliga och två bra förslag.

Lagen om anställningsskydd, las, har varit ett trätoämne sedan den infördes i början av 1980-talet. Det har varit en vattendelare mellan rött och blått, mellan vänster och höger.

I Januariavtalet mellan regeringens båda partier, S och MP, och Centern och Liberalerna, blev de fyra partierna överens om att utreda vad som kallades ”en modernisering av arbetsrätten”. Det vill säga förändringar i las.

Nu är utredningen klar men det är inte säkert att förslagen kommer att förverkligas. Vänster och höger är fortfarande lika osams.

Parallellt pågår dessutom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, facken och arbetsgivarna om ett nytt kollektivavtal som ska passa både löntagare och företagare bättre än lagstiftningen. Arbetsmarknaden ser inte riktigt ut som den gjorde då las föddes för närmare fyrtio år sedan.

Den nya utredningen, som lämnades till en missnöjd arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under måndagen. Hon tycker att den förstör maktbalansen på arbetsmarknaden. kan sätta sätta press på parterna vars förhandlingar gått trögt. Just nu ligger de till och med nere till andra sidan sommaren.

Särskild utredare Gudmund Toijer presenterade utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” under en pressträff på måndagen

För dig som löntagare innehåller utredningen två positiva och två negativa förändringar.

Vi börjar med de dåliga nyheterna. I dag kan arbetsgivarna undanta två personer från den så kallade laslistan då personal ska sägas upp på grund av arbetsbrist. Laslistan är en förteckning över när personal anställdes och de ska säga upp enligt principen sist in, först ut.

Utredningen föreslår nu att arbetsgivarna ska få möjlighet att undanta fem personer i stället för två innan las listan upprättas. Undantaget föreslås gälla alla arbetsplatser oavsett storlek.

Den andra dåliga nyheten gäller dem som blir uppsagda av personliga skäl, en ganska ovanlig åtgärd. I dag behåller den anställde sin anställning och förmåner under tvisten, som det nästan alltid handlar om, pågår. Så föreslår utredningen att det inte blir fallet i framtiden på företag med upp till 15 anställda..

De goda nyheterna är alltså också två.

Den ena gäller den så kallade återanställningsrätten. Om en person med så kallad särskild visstidsanställning blir uppsagda på grund av arbetsbrist ska hen ha förtur till nya anställningar efter nio månaders jobb.

Den andra goda nyheten gäller att lagen kommer att göra arbetsgivarna skyldiga till att se till att deras anställda får ”skälig” vidareutbildning. Om löntagaren inte fått det och ändå blir uppsagd kan det leda till antingen att den anställde för behålla jobbet eller får ett skadestånd. Det rör sig om ett par månadslöner.

Men den riktigt goda karamellen är att den här plikten inte bara gäller fast anställd personal utan även visstidsanställda, exempelvis timanställda.

Tanken är att det här ska leda till fler fast anställda eftersom det blir för dyrt att hålla på att utbilda en rad människor som passerar genom företaget eller verksamheten. Men det återstår att se.

Tanken är att den upphottade versionen av las ska börja gälla valåret 2022. Mycket hinner hända dessförinnan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.