Fängelser och polishus är monumenten över vår tid

Hall i Södertälje.

Fängelser och häkten, överfyllda celler och ungdomar som är inlåsta därför att de mördar – det är vår tid. Nybyggda polishus som liknar fästningar – de är också vår tid.

Varje epok har sina monument, andliga eller fysiska. I Sverige har vi folkhemmet, landet som inte känner ”några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn” som statsminister Per Albin Hansson sa för snart 100 år sedan.

Orden präglar oss fortfarande.

Om jag ska välja ett fysiskt monument över folkhemmet blir det 1960-talets miljonprogram, hyresladorna som smälldes upp i rasande fart. Ofta fula, visst, men målet var att alla snabbt skulle ha anständig bostad.

Hooverdammen som dämmer upp Coloradofloden i USA är ett monument över sin tid. Färdig 1935 blev den en symbol för hur amerikanerna sten för sten arbetade sig upp ur depressionen.

Oljebolaget Gazproms 462 meter höga och glänsande huvudkontor i Sankt Petersburg blir i framtiden en vård över rysk kleptokrati och imperiedrömmar.

Vi kan inte välja historien men vi väljer framtiden. Den gröna omställningen kunde bli ett monument över vår generation, något som i decennier och århundraden berättar om vilka vi var och vad vi strävade efter. De nya omvälvande, fossilfria industrierna i norr visade vägen till ett Sverige styrt av förnuft, vetenskap och omsorg.

Men tiden präglas också av hur vi ser oss själva. De som leder landet lägger inte tonvikten vid den gröna omställningen. I valrörelsen for jag med sverigedemokraten Tobias Andersson till Stöpen i Västergötland. Vi passerade en gård med en skylt som sa ”förbjuden infart för elbilar”.

Pappan till en av partiets riksdagsledamöter hade satt upp den.

I Stöpen delade Tobias Andersson ut broschyrer som krävde billigare bensin. Nu är han ordförande i riksdagens näringsutskott.

En av den nya regeringens första åtgärder var att stoppa stödet till elbilar.

De väljer att lägga kraft på att bråka om bibliotekens sagostunder för barnen.

Och de bygger fängelser och häkten.

”Det är fullt i samtliga säkerhetsklasser”, stod det i en rapport från Kriminalvården förra året. ”Hela året har beläggningsgraden på fasta platser legat över 100 procent.”

Särskilt ökar strafftiderna för kvinnor.

Brottsligheten måste bekämpas och gangstrarna låsas in. Därför pågår just nu 50 byggen i Kriminalvårdens regi. Socialdemokraterna började, borgarna fortsätter. Det ska bli 3 500 fler fasta platser i fängelser och häkten så att vi får utrymme för över 10 000 fångar.

Från Trelleborg i söder till Haparanda i norr reser man polisiära fästningar och fängelser!

I USA byggde man Hooverdammen för att dämma upp Coloradofloden och ge kraft till samhället. I Sverige reser man fängelser för att dämma upp floden av gangsters.

Ja, fängelserna behövs.

Det tragiska är att de får ge berättelsen om tiden vi lever i, inte alla fantastiska ingenjörer som skapar ny, revolutionerande teknik – bussar, person- och lastbilar som drivs av el, fossilfritt stål, solceller, återvinning av strategiska metaller ut Malmfältens högar med gruvavfall.

Men det är logiskt i ett land där energiministern varnar för vindkraft, vill göra koldioxiden billigare och där statsministern regerar på nåder av ett parti som hatar framtiden.

Följ ämnen i artikeln