Domen mot Sarkozy borde oroa Trump

Jag vet inte om Donald Trump kände ett stygn av oro i sin solstol i Florida när han hörde om fängelsedomen mot Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy.

Det borde han ha gjort.

Trump riskerar att gå samma öde till mötes.

De två har många personliga egenskaper gemensamma. Framförallt den grandiosa självbilden och den narcissistiska personligheten.

Precis som många amerikaner kände en enorm lättnad när Trump förlorade presidentvalet så drog många fransmän en lättnadens suck när Sarkozy misslyckades med att bli omvald 2012. Precis som Trump hade han en förmåga att skapa drama omkring sig trots en initialt hög popularitet. Fransmännen var helt enkelt utmattade efter fem år av berg- och dalbana med Sarkozy. De behövde en paus.

Förre presidenten Barack Obama beskriver hur Sarkozy på toppmöten uppträde som en stöddig tupp och inte ens brydde sig om att dölja sin besatthet av att hela tiden stå i centrum. "Han ville ta åt sig äran för allt som fanns att ta åt sig äran av", skriver Obama i sina memoarer.

Inte helt olikt Trump.

På vissa sätt kan man säga att Sarkozys levnadsbana beskriver den utveckling som även kan vänta Trump. Bara att den franske ex-presidenten trots att han är nästan tio år yngre, ligger några år längre fram i tidslinjen.

När Sarkozy i går dömdes till tre års fängelse för att ha försökt muta en fransk domare för att få uppgifter om en brottsutredning han var inblandad i, var det en på många sätt en unik dom. Det var första gången en tidigare fransk president dömdes till ett fängelsestraff, även om två av de tre åren var villkorliga.

Nicolas Sarkozy.

Jacques Chirac, president 1995-2007 dömdes visserligen för att ha slussat offentliga medel till partikassan men på grund av dålig hälsa behövde han aldrig avtjäna något straff.

Föregångsland

I auktoritära stater är det inte ovanligt att ledarna råkar illa ut när de avgår eller tvingas lämna makten. Det är därför som sådana som Vladimir Putin och Turkiets Tayyip Erdogan sannolikt aldrig kommer att avgå frivilligt.

Inte heller i demokratiska länder är det alltid likhet inför lagen som gäller för de mäktiga även om det verkar som den överseende attityden mot maktmissbruk är på väg bort.

Kanske är Frankrike här ett föregångland.

Den förre konservative presidentkandidaten Francois Fillon dömdes förra året till fem års fängelse, varav två villkorligt för att ha gett fru och barn lön för fiktiva anställningar.

Sarkozy och Trump har också det gemensamt att de planerar för en politisk comeback. Sarkozy hade av allt att döma starka planer på att ställa upp i presidentvalet nästa år och utmana Emmanuel Macron. Även om Sarkozy överklagar fängelsedomen får han sannolikt skrinlägga de planerna.

Ett öde som också kan drabba Trump.

Donald Trump riskerar att gå samma öde till mötes som Nicolas Sarkozy, skriver Wolfgang Hansson.

Denne blev unik som den förste amerikanske president som två gånger ställts inför riksrätt. Men eftersom han aldrig blev fälld kunde inte den amerikanska kongressen utfärda något förbud för honom att ställa upp igen.

Trotsar tyngdlagen

Men i likhet med Sarkozy hotas Trump av åtal i civila domstolar. Det handlar bland annat om misstankar om skattebrott, olagliga utbetalningar till två porrstjärnor för att de skulle hålla tyst om sina sexuella kontakter med Trump och bedrägeri i en stiftelse. Dessutom är det nu fritt fram för åklagare att inleda förundersökningar mot den amerikanske ex-presidenten för exempelvis stormningen av Kapitolium eller Trumps hantering av coronapandemin.

Eftersom rättvisans kvarnar mal långsamt så kan det ta några år innan eventuella rättegångar startar. Men om det sker före presidentvalet 2024 så riskerar Trump att drabbas av samma öde som Sarkozy. Anklagelserna mot Trump är på många sätt allvarligare.

Normalt borde det vara omöjligt för en ex-president som blivit ställd inför riksrätt två gånger att söka omval. Men likt en astronaut som trotsar tyngdlagen har Trump hittills trotsat politikens lagar. Men blir han fälld i en civil domstol är han stämplad som en brottsling. Då blir det svårt till och med för honom att övertyga sitt parti om att han bör för chansen en gång till.

Den politiska kontexten och de juridiska systemen skiljer sig åt men som amerikanska domstolarna visat under Trumps anklagelser om valfusk så är de mint lika oberoende som i Frankrike.

LÄS VIDARE