Bara ett under kan rädda Liberalerna

Sämsta stödet för Sabunis parti som SCB mätt

Nyamko Sabuni måste nog börja hoppas på ett underverk för att vända Liberalernas nattsvarta kurva.

Beslutet att börja samarbeta med Sverigedemokraterna har gjort att ännu fler väljare lämnat partiet enligt SCB.

I mars lade Liberalerna om kursen. För att åstadkomma en borgerlig regering efter riksdagsvalet om femton månader var de beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det var en helomvändning som splittrade partiet. Två tredjedelar av ombuden på partirådet som lade fast den nya linjen röstade för, en tredjedel emot.

Avsikten var givetvis att väljarna skulle tycka om den nya inriktningen. Men så blev det inte.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, stora partisympatimätning skulle 2,5 procent av väljarna lägga sin röst på Liberalerna om det vore val i dag. Det är den sämsta siffran sedan SCB inledde sina mätningar för nära 50 år sedan.

Det är dessutom ett tapp på 0,5 procentenheter sedan den förra mätningen som gjordes i november.

Att minskningen beror på Liberalernas nya SD-linje förefaller tämligen klart. Under perioden har nämligen exakt så många väljare lämnat Liberalerna till förmån för Centerpartiet. De håller fast vid linjen att inte medverka till att Jimmie Åkessons parti får något som helst inflytande.

Läget för Liberalerna är nattsvart. De har ett svikande väljarstöd långt under 4-procentspärren som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte. Förtroendet för partiledaren Nyamko Sabuni är mycket lågt, det klart lägsta bland riksdagens partiledare.

Till det ska läggas att de inte längre har en bra politik på ett enda område enligt väljarna. Skolan, tidigare en paradgren, har förlorats till andra partier.

 

Det är faktiskt svårt att se vad Liberalerna ska göra för att vända de dystra kurvorna. Det kan vara så att Sabuni helt enkelt får hoppas på ett underverk.

Liberalerna var i kris redan då hon valdes till partiledare för nästan exakt två år sedan. Men sedan dess har det gått från ont till värre. Trots närmast desperata försök att sätta rampljuset på partiet har utvecklingen fortsatt i fel riktning.

Det förra valresultatet, 5,4 procent, var oväntat högt. Men det visade sig i hög grad bero på stödröstande moderater som hoppades på en ny alliansregering.

 

Miljöpartiet tappar också stöd. Trots att partiet putsat fasaden genom att byta ut det kvinnliga språkröret Isabella Lövin mot Märta Stenevi och ge Per Bolund en mer framtrådande roll som klimatminister. Det har inte haft någon positiv effekt på väljaropinionen.

Ett annat parti det går dåligt för är Kristdemokraterna som i den här mätningen tappar 0,9 procentenheter jämfört med den förra mätningen.

Den sannolika förklaringen är KD-ledarens tvist med Esbjörn, 81, om ett hus som hon köpt av honom. Samt misstanken om att hon ägnat sig åt grovt förtal. Åklagaren antas komma med närmare besked om fortsättningen i den historien senare i veckan.

 

Bra går det däremot för Centerpartiet. 9,5 procent skulle rösta på dem om det vore val i dag, enligt SCB. Det kan förklaras med Annie Lööfs principfasta hållning i en rad frågor, exempelvis motviljan mot att ge Sverigedemokraterna något som helst inflytande om det går att undvika. Hon pläderar också ofta för att tyngdpunkten i politiken ska ligga i mitten.

Jag tror att det väljarna uppskattar mest är att Lööf fått Centern att framstå som att partiet har en fast kurs, inte är en vindflöjel. De framstår som något man kan hålla i handen. Det kan vara en stor tillgång i en värld som i värsta fall inte är densamma på eftermiddagen som den var på morgonen.

De fyra partier som säger sig vilja att moderatledaren Ulf Kristersson blir Sveriges näste statsminister, M, KD, SD och L, stöds enligt SCB av 48,1 procent av väljarna.

Ett rödgrönt alternativ bestående av S, MP och C har 41,2 procent av väljarkåren bakom sig. Lägger man till Vänsterpartiet, som Centern inte heller vill ge något inflytande, är siffran 50,1 procent.

I båda grupperna finns ett parti som riskerar åka ur riksdagen i nästa val, Liberalerna och Miljöpartiet. Båda ligger under fyra procent.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.